Nagyoló spirálmaró

A spirálmarókkal sokkalta könnyebb a munka, ezt sokan kezdik felismerni. Nagyobb fogásmélységet érhetünk el velük és az előtolási sebességet is bátran növelhetjük. A kipróbálásra kapott 12 mm átmérőjű és 52 mm munkahosszúságú háromélű marókés sem okozott csalódást. A nagyoló profil előnye, hogy szálfordulásokkal és göcsökkel találkozva sem okoz kiszakadást. Ezt az ívesen barázdált élkialakításának köszönhetjük. Két hátránnyal azonban számolnunk kell. Az egyik, hogy az élezéskor nagyobb odafigyelésre van szükség. Igaz, a szerszám kialakítása révén az élezések közötti periódus is ritkább.

A másik, hogy a barázdák nincsenek fedésben és ezért kisebb hornyok keletkeznek, melyeket egy másik szerszámmal, vagy a mélység állításával lehet „kinullázni”. A barázdáknak bizonyos értelemben előnye is van. Csapozásoknál a RipTech-technológiához hasonlóan, ragasztóelnyelési pontokat hoz létre a szerszám. Ez egy bütüillesztésnél minimalizálja a ragasztókifolyást.

A próbákat egy 1850 W-os konstans elektronikás felsőmaróval végeztem. Mivel a szerszám talpéllel is rendelkezik, a csapfészket 30 mm mélységben és egy menetben munkáltam ki, minden probléma nélkül tölgyfában.

A szerszám vibrációmentes – természetes fából készült alkatrészekhez ajánlom.

 

A termékeket a Kentech Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre.

A cikk a Magyar Asztalos 2021. júniusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


hasznos-holmik


Tetszett a cikk?