A nehézsúlyú

A DWT International AG egy svájci székhelyű vállalat. Két évtizede gyártanak jó árérték arányú kézi szerszámgépeket. Magam is meglepődtem a kínálat sokszínűségén. Napjainkban a DWT a legnevesebb gyártókkal működik együtt, gyártóbázisa meghaladja a 105 ezer négyzetmétert és több mint 2000 embert foglalkoztat. Jelenleg évi 5 millió szerszámgépet és a több mint 10 millió tartozékot gyárt. A DWT számára mindig a minőség és funkcionalitás a legfontosabb, ezért a gyártóegységek az ISO 9001:2000 szabvány szerint működnek. A gyártó nagy súlyt helyez a garanciális, illetve a garancián túli szervizelésre. A nálam járt gép nem egy könnyed darab. Ránézésre is robusztus, és a klasszikus kalapácslakk-bevonat régi időket idéz fel bennem. Mivel az OF-2100V egy kifejezetten igáslónak szánt felsőmaró, nem bocsátkozik kiforratlan konstrukciós elemek alkalmazásába, bár pár izgalmas megoldást azért belecsempésztek a fejlesztők. Egyébként ez a modell nem az egyetlen a DWT termékpalettáján. A teljes marási technológiát átölelő kézi felsőmaró családdal vannak jelen a piacon. A DWT szerszámgépei a Kentech Kft. kínálatában is megtalálhatók, én is innen értesültem a márkáról.

A ’60-AS ÉVEK ROBOTFEELINGJÉT IDÉZI A KÜLSŐ

A gép formája az, amely kiemeli a tucattermékek közül. Mai szemmel nézve, szépnek nem szép, de ha ismerjük a ’60-as évek sci-fijeit és a bennük ábrázolt robotokat, illetve a ’90-es évek kézigépeinek formatervezési irányait, akkor megláthatjuk a szépséget is a gépben. Persze ez csak a saját véleményem. A kétkezes markolatszarv mindenképpen a jelenlegi trendet követi és a kezelőszerveknél sem kell sokat találgatni, hogy mi mire való. Ami engem meglepett, az a gép tömege. 6,5 kg a mai világban annyit tesz, hogy a megvásárlást követően gyakori lehet a használat utáni Perskindolos kezelés, vagy az edzőtermi alkargyakorlatok beiktatása. Erre mondjuk, hogy „van benne anyag”. És valóban.


Markolat az érdesítéssel és a kapcsolóval.

ERGONÓMIA ÉS ANYAGHASZNÁLAT

A gép súlypontja egy icipicit van a géptest közepéhez képest fentebb. Ezért a gép tömege így kompenzált lett. Gépünk nélkülöz minden gumiborítást, viszont így is sikerült elérni, hogy nem csúszik a kezünk. Erről egyébként a pisztolymarkolatokon alkalmazott érdesítés gondoskodik. A szarvak kialakításánál szokni kell a dőlésszöget, illetve az alakjuk kicsit kónuszosra sikeredett, s az ujjak helye is kicsi.

A bekapcsoló gomb elhelyezése megfelelő. Véletlen elindításgátló van, de folyamatos üzemet nem kapunk. A fordulatszám-állító a szénkefe mellett kapott helyet. A gép vastag gumiborítású kábelt kapott, törésgátlóval. Én kicsit rövidnek találtam, de ez nem von le semmit a gép értékéből. Vélhetően a látszó öntvényalkatrészeken túl, a burkolat alatt is rejtőzik pár dekányi fém a meghajtómotoron túl.


Első ránézésre komplikált, de használat közben nagyon hasznos mélységbeállítást lehetővé tevő rendszert kapunk.

A megfelelő teljesítményről egy konstans elektronikával felvértezett 2100 wattos motor gondoskodik. A fordulatszám-tartomány már 8.000 1/perctől beállítható, egészen 23.000 1/ percig. A motor nem kapott féket, amit én nem tartok problémának, tekintve, hogy elkerülhető a szénkefék kopása. Tény azonban, hogy a tengely megállását ki kell várni. A műanyag elég kopogós és sajnos néhol kicsit sorjás is, de még nem zavaró módon.

KEZELŐSZERVEK

A legtöbb újdonság a kezelőszervek köré csoportosult. Minden kezelőszerv piros színkódot kapott. A kapcsoló jól működtethető, nem nyúlós. A mélységrögzítő kar elhelyezése azonban annyira nem sikerült jól. Kicsit messze van markolattól, de ez egyénfüggő is. Nekem mondjuk közepes kezem van, másoknak tökéletes lehet. Viszont nem a szokásos módon rögzít. Lényegében folyamatos a rögzítés, így inkább oldásról beszélhetünk. A szokásostól eltérő fordított működés elsőre furcsa volt, de hamar megszokható és nagyon erősen tartja a beállított méretet. A fogásvétel ilyen módon állítása kisebb bemozdulást eredményez munka közben. A kar voltaképpen egy ideiglenes rögzítést ad a beállítások elvégzéséig, majd utána felfelé tolva nagyon erősen rögzít. Ennek egyébként a mélységállításnál van fontos szerepe. Merthogy a mélységállítást 2+1 módon végezhetjük. A gép tetején található piros tekerőkarral a bebiztosított állapotban is végezhetünk finomállítást. Sajnos, a tekerő nem nyúlik ki eléggé a géptestből, így kicsit ügyeskedni kell, viszont ez egy kiváló kezdeményezés. A mélységállító egy oldalkarral precízen szabályozható és a pálca végén is találunk állítási lehetőséget. A kívánt mélység elérésekor a pálca rögzíthető. A revolver ütköző többlépcsős fogásvételt tesz lehetővé. Fontos megjegyezni, hogy a mélységütköző használatakor a finomállítás nem alkalmazható.


A finomállító és a revolverütköző.


A géptest tetején trónoló finomállító.


A rögzítőkar és a markolat kialakítása.

SZERSZÁMCSERE

A szerszámcsere esetében nincsenek meglepetések. Nagy méretű reteszelőgombot kapunk, és a villáskulcs kialakítása is hozza az elvártakat. Ami kicsit időutazás érzetét keltette bennem, az az egyetlen teljes értékű befogópatron alkalmazása. Ez 12 mm-es szárakkal rendelkező szerszámokat fogad. A kisebb, átmérőkhöz mellékelnek 1–1 redukáló hüvelyt (6 és 8 mm). Ez költséghatékony és frappáns megoldás is egyben.

A MARÓTALP

A legnagyobb meglepetéseket a gép talpa rejti. A mélységütköző revolverfeje 3 milliméterenként van dedikálva és ez egy jó dolog, összevetve a 3 ütközős megoldással szemben. Finomabb fogásvétel-állítás lehetséges lépcsőzetes marás esetén. A talp 190 mm átmérőjű, és két oldalán lapolt. Ami miatt nagyon szerethető, az az integrált elszívófej-kialakítás. Az elszívás fokozható egy átlátszó műanyag adapterrel. Ezt ugyanaz a három csavar rögzíti, mint a 16 mm-es másológyűrűt. A kettőt együtt is alkalmazhatjuk. A másológyűrűt nem kell központosítanunk. 

A legtöbb újdonság a kezelőszervek köré csoportosult. Minden kezelőszerv piros színkódot kapott. A kapcsoló jól működtethető, nem nyúlós.

A gép egy cserélhető talplemezt is kapott. Maximálisan 63 mm átmérőjű szerszámot fogad és a marási mélység 60 mm. Külön köszönet, hogy a párhuzamvezető rögzítéséhez négy csavart is kapunk.


A talp belseje. Jól kivehető az elszívás kialakítása a darabfogóval és az öntött merevítések


Másológyűrű, elszívóadapter és villáskulcs.

PÁRHUZAMVEZETŐ

A géphez kapott párhuzamvezető rendelkezik finomállítási lehetőséggel. Az egyetlen kivetnivaló, hogy a vezető fő alkatrésze műanyag, de a tapasztalat azt mutatja, hogy jó minőségű az alkatrész.


A párhuzamvezető finomállítója.

KONKLÚZIÓK

A használat során hamar összebarátkoztam a géppel. Nem nagyon kérdez vissza, teszi a dolgát. A konstans elektronika jól dolgozik. Senkit ne tévesszen meg, hogy lassan indul el a gép és féket se kapott. Én minden indításnál és leállításnál vártam azt a lökést, ami a gyorsan felpörgő és leálló gépek sajátja. Ha nem tartjuk biztosan ezeket a gépeket, könnyen véthetünk hibát a marás során. Itt ezzel nem kell számolni. Erős és nyomatékos a motor, az állítási lehetőségeket kicsit szokni kell, de utána gyorsan és precízen lehet dolgozni. Az elszívást jól sikerült kivitelezni. Egyedül az átmeneti darab kiválasztása okozhat gondot. Az elmúlt években több gyártó is sokféle átmérőjű elszívócsonkot kezdett alkalmazni. Szerencsére elérhetőek ezeknek az adapterei a normál 32 mm-es csövekhez, így kis keresgélés után már van mivel csatlakoztatni a gépet a porszívóhoz. A párhuzamvezető nem lötyög és műanyag betétet is kapott, az alapanyag védelme érdekében. A vezetőoszlopok stabilan tartják a gépet és a járásuk is akadálymentes. A marótalp mérete összhangban van gép méreteivel és jó felfekvést biztosít. Alakja könnyen süllyeszthetővé teszi, még azt is meg merem kockáztatni, hogy asztalba építésre is alkalmas, mivel a talpon található négy furat.

Minden kezdő, haladó, de még jó ideje praktizáló asztalosnak is ajánlom. Ez a gép egy kiváló ár-érték arányú, könnyen kezelhető és megbízható konstrukció. Akár az alkalmazottaknak is félelem nélkül kiadható, de a tanulók is szeretni fogják, csak előtte kicsit zavarjuk el őket edzőterembe. A fordulatszám-tartomány jól meghatározott. Jól illeszkedik a nagyobb átmérőjű profilmarókhoz, de egy 12-es spirálkéssel is hatékonyan tudunk dolgozni, nagy fogásvétellel. Egyedül a műanyag alkatrészek megmunkálásával voltam elégedetlen, de tagadhatatlan tény, hogy ettől a gép egy valódi igásló, a finomabbtól az igazi „rabló” munkákig. A bemutatóra a gépeket és eszközöket a Kentech Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést.


Kapcsolódó dokumentum:


a-nehezsulyu


Tetszett a cikk?