Nagy stand sok géppel

A Felder AD 951 egyengető-vastagoló gyalugép a csúcskategóriát képviseli. Egyengetési szélessége 510 mm, és maximális fogásmélysége már 5 mm. A vastagolásnál maximum 504 mm szélességű alapanyag gyalulására alkalmas, amit 3–254 mm magasságig kitűnően kihasználhatunk. A magas teljesítményű berendezés előtolási sebessége 4–16 m/perc között fokozat nélkül szabályozható. Ennek köszönhetően fafajtól és annak rajzolatától függetlenül mindig tökéletes lesz a vastagolás eredménye. A kiváló felületi megmunkálást tovább segíti, hogy a kiállított gép az új Silent-POWER spirálkéses gyalutengellyel lesz felszerelve. A Silent-POWER gyalutengelynél apró lapkákból álló éleket alkalmaztak a hagyományos gyalukéstengely helyett, így lényegében egy szegmentált késes konstrukciót fejlesztettek ki. Továbbá a lapkákat nem egyvonalban, hanem spirálisan helyezték el a tengelyen. Az így felépített késrendszer nem a klasszikus módon forgácsol, hanem inkább egyfajta lehúzó vágást végez, ezáltal kisebb forgácsolóerő szükséges, és kevésbé zajos a gyalulási folyamat. A zajcsökkentés eléri a 10 dB-t.

A G 680 élzárógép a Felder professzionális élzáró sorozatának csúcsmodellje. Tökéletesen élzárt munkadarabokat készít egyetlen munkalépésben. Az élzáró gép az alapfelszereltség mellett illesztő- és sarokkerekítő egységgel is rendelkezik, így a professzionális felhasználók legnagyobb igényeinek is megfelel. A polírozóegység alkalmas az ABS- és a PVC-anyagok kiemelkedő polírozására. Opcióként adott a lehetőség, hogy olyan szóróegységgel lássák el, amely polírozóanyagot szór a polírozóhengerre. Méretei ellenére figyelemre méltó élzárási paraméterekkel rendelkezik.Alkalmas 0,4–6 mm-es élanyag felvitelére, de ez opcióként akár 8 mm-ig is növelhető. Megmunkálási magassága 8 és 60 mm között változik, de ami igazán figyelemre méltó az az, hogy már 140 mm hosszú és 70 mm széles munkadarabot is beengedhetünk a gépbe. A speciális ragasztótartálya nemcsak optimális mérettel bír, hanem gyors felfűtési időt is biztosít.

A Format–4 c-express 920 CNC-lapmegmunkáló gép akkora helyet foglal mint egy sorozatfúró, ellenben úgy dolgozik, mint egy CNCmegmunkálóköz pont fúrómaró aggregátja. A CNC-lapmegmunkálóval megvalósítható a komoly hasznot hozó korpuszgyártás. A c-express 920-nál nincs szükség az alkatrészek műveleti előválogatására. Az átállás az egyes műveletekről egy gombnyomással történik. A piacon található hasonló rendszerekhez képest a Format–4 CNC fúró-maró központot nem korlátozza a munkadarab hoszsza. Kíméletesen továbbítja a szállítórendszer a munkadarabot, fokozatmentesen az alulról megmunkáló aggregátokhoz. A gép nagy megmunkálási volumennel rendelkezik a munkadarab szélességének és vastagságának tekintetében. A munkadarab szélessége 70–920 mm között, a magassága pedig 12–50 mm között állítható be, fokozatmentesen. A munkadarab alsó élénél az állandó "0-pont" egyszerű programozást tesz lehetővé, figyelmen kívül hagyva így a munkadarab vastagságát, ami pontos marási és fúrási mélységet eredményez, még akkor is, ha esetleg a munkadarab vastagsága kissé eltérő. A gép már a szériaváltozatban is 12 orsós fúrófejjel rendelkezik.

A fej igény szerint felszerszámozható, annak függvényében, hogy az éppen aktuális munka mit kíván meg. A gép alapváltozata már tartalmazza a nútfűrészt is. Ezzel lehetőség nyílik a hátfalnútok elkészítésére, ami igen fontos szempont a munkadarabok készre munkálásakor. A maróorsóval és a formatizálóprogrammal a munkadarab akár oldalról is formatizálható, ezáltal annak élei kiszakadásmentesek lesznek. A maróorsó a munkadarab átmarására is alkalmas, azonban a zárt alakzatok marásakor rögzítő nyúlványokat kell közbe iktatni. Ha ezt esetleg elfelednénk, akkor a leeső rész a géptestbe szorulhat. A gép termelékenységének maximalizálását szolgálja a beépített "Barcode Reader", a vonalkódolvasó. A megmunkálási programokat közvetlenül a c-express 920-on be lehet olvasni, fel lehet dolgozni és le lehet futtatni. Természetesen az új CNC fúró-maró központ ráköthető a műhelyben lévő számítógépes hálózatra is. A CNC-lapmegmunkáló berendezés tulajdonságain végigtekintve jól látható, hogy használata túlmutat a sorozatfúrókon. Termelékenysége és rugalmassága révén gyorsan visszahozza a beruházás értékét. A nagy kiállítási területen felvonultatott további géptípusokat hosszas lenne mind felsorolni, mert a teljes faipari megmunkálást felölelik. A telteljesség igénye nélkül azért pár darabot röviden bemutatunk, mely biztosan fellelhető az ötnapos rendezvényen.

Az F 900M minden idők legnehezebb Felder marógépe. Az optimalizált gépkoncepció teszi ezt a típust a profeszszionális famegmunkálás hatékony eszközévé. A szilárd öntvényasztal 1200 mm széles, nagy munkafelülete biztosítja a maximális stabilitást, erre ráadás, hogy az asztal teljes hossza 2500 mm. A gép hatékonyságát és rugalmasságát tovább fokozza a Felder marótengely gyorscserélő rendszere. Az orsódöntés szintén az "Easy-Glide" rendszerrel történik, így az precízen és tartósan biztosítja a pontos méretállítást. A marógép már alapfelszereltségben tartalmazza az elektromos tengelyemelést és -döntést. A vezetővonalzó leszerelését követő, megbízhatóan ismételhető munkafolyamatról pedig a Felder MULTI beállító rendszere gondoskodik. A F ormat-4 k appa 4 00 x-motion formatizáló körfűrészgépet azoknak a kis- és középüzemeknek tervezték, ahol fontos a kompakt méret, a nagy rugalmasság és a precizitás. A berendezés sokoldalú alkalmazással van felvértezve, amely tömörfa és laptermékek szabására egyaránt alkalmassá teszi. Vágásmagassága 133 mm, vágáshossza 2050–3700 mm-ig választható, míg vágásszélessége 800, ill. 1250 mm. Szintén praktikus az elővágó aggregát x-motion vezérlése, amely azt jelenti, hogy az elővágólap magassági és oldalirányú pozicionálása egyaránt érintőképernyőről végezhető. Továbbá lehetőség van az egyes körfűrészlapok adatainak elmentésére, így később a megfelelő program kiválasztásával az elővágó automatikusan beáll a főlaphoz.

A Felder KF 700 SP egy formatizáló körfűrészgép és egy dönthető tengelyű marógép kombinációja. Egyedi kivitel, gyors átszerelési idők és nagy ismétlési pontosság jellemzi a korszerű berendeberendezést. A masszív szürkeöntvény berendezés a modern famegmunkálás legmagasabb igényeit is kielégíti 104 mmes vágásmagasságával, 315 mm-es fűrészlapátmérőjével és a 19,5 mm-ig használható szerszámokkal. A szabadalmaztatott "Easy-Glide" tengelydöntési vezetésre a lehető legnagyobb megbízhatóságot biztosítja a legnagyobb igénybevételek esetén is. A marótengely hasznos tengelyhossza az asztal felett 115 mm, mely igény esetén 140, illetve 160 mm-re bővíthető. Ezzel együtt a maróegységre maximálisan 230 mm-es szerszám helyezhető fel. A Felder F 700 Z marógépet a kihívások teljesítésére tervezték. Nemcsak árban jelent jó megoldást, hanem egyúttal ideális kiegészítői is a CNC-támogatású gyártási folyamatoknak. A rezgésmentes stabilitást adó masszív gépöntvény-maróasztal, vagy a csapozássegítő X-Roll görgős tolóasztal, mind a modern famegmunkálás elengedhetetlen kellékei. A Hammer A3 26 egyengető- vastagoló gyalugép szürkeöntvényből készült masszív egyengetőasztala, 260 mm-es gyalulási szélessége, valamint számos további gépegysége szavatolja a berendezés megbízhatóságát. Az A3 26 meggyőző felszereltsége kedvező ár–teljesítmény aránnyal párosul.

lignoLIGNO NOVUM
B pavilon 12/A

Tetszett a cikk?