A RÉGIÓ LEGTELJESEBB FURNÉRVÁLASZTÉKA

Az AR Furnér Kft. 2012-ben még a konkurenciát kihívó vállalatként jött létre, mára azonban őket tartják piacvezetőnek. Raktárukban több mint 100-féle furnér található, melyekből a standard vastagságon kívül 0,9/1,5/2,5 mm vastagságok is rendelkezésre állnak a legkülönfélébb fafajokban. A furnérértékesítés mellett élfurnér és élléc gyártásával és kereskedelmével is foglalkoznak.

Kínálatában az európai furnérok szokásos bükk, tölgy, kőris stb. mellett a gyártó specialitása az európai cseresznyefurnér, de emellett kitűnő kerti dió furnérokat is találhatunk. Az amerikai fafajok egy része szintén saját gyártás. Bérmunka keretében az USA-ban készülnek. Az egzóta furnérok beszerzését a sokéves szakmai tudás és kapcsolatrendszer garantálja. Az egyébként is széles kínálatot a füstöléssel kezelt furnérok teszik teljessé. Ezek stabil színtartósságúak – sem idővel, sem erős fénynek kitéve nem változik a színük –, rugalmasabbak, kevésbé „törékenyek", így a feldolgozásuk is jóval egyszerűbb.

A prémium minőségű kétszer késelt furnérokat gyártó vállalat, az olaszországi Alpi termékeinek kizárólagos magyarországi  forgalmazója. Az Alpi által alkalmazott legújabb technológia garantálja az állandó minőséget, a nagy és speciális választékot.

Miután a rönkből hámozással és/vagy késeléssel furnért készítenek, azt laponként színezik, majd újra tömbbé préselik, és ismét felvágják, de már csak késelik. Attól függően, hogy a tömbösítést és újrakéselést hányszor és milyen szögben ismétlik meg, a préselést milyen mintázatú lemezekkel végzik, az egyszerű frízes minták mellett gyökér, szemes jávor és egészen
különleges, speciális rajzolatú és színű furnérok állíthatók elő. Az Alpi cég 10–15 000 típus gyártására képes, és saját  laboratóriumában újabb és újabb típusokat kísérleteznek ki. Ezek a kétszer és többször késelt furnérok a termelőtől az Alpilignum terméknevet kapták.

Ugyanezekből a furnérokból 110 cm hosszú, 3–20 mm széles, 0,6 mm vastag díszítő intarziacsíkokat, úgynevezett filéket is gyárt az Alpi nagy választékban, melyekből ízléses keretek, díszítések készíthetők. E filék egy részének termelésében  jelentős szerepet játszik a kézi munka is. A filék márkaneve Alpistil.

Az Alpi cég gyártmányainak harmadik nagy csoportja az Alpikord márkanevet kapta. Ezek tulajdonképpen faalapú dekoritok. Egy hordozórétegre a normálnál vékonyabb furnérréteg kerül, ami nagy kopásállóságú poliuretánréteget kap. Ezáltal az ismert dekoritok tulajdonságaival azonos ismérvekkel rendelkező termék keletkezik, de a látványt valódi fa és nem nyomda által papírra préselt kép adja. Mivel a furnérréteg vékony és a hordozóréteg is stabilizál, így az Alpikord lapok ugyanúgy postformingolhatók és softformingolhatók (gömbölyű felületekre, élekre préselhetők), mint a hagyományos dekoritok.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-15-18


Tetszett a cikk?