Vákuumtechnika a faipari megmunkálásban

A vákuumos megoldásnak sok előnye van: könnyen vezérelhető, elég erős, egyoldali rögzítést tesz lehetővé, gyengéden  bánik az anyaggal, így régóta járatos megoldás a faipari gépek területén.

A vákuumtechnika vezető európai gyártója az 1910-ben alapított német Schmalz cég, aki a vákuumpapucsos rögzítés, a  vákuumpapucsok, ezek komponenseinek szakértője, nem csoda, hogy az Európában gyártott megmunkáló központok nagy  részét gyárilag Schmalz papucsokkal szerelik. (BUSELLATO, MORBIDELLI, HOMAG, WEEKE, FELDER, HOLZHER)

A Schmalz rögzítéstechnológiai termékei az idei Lignón az Ypszilon Hungary Kft. standján képviseltették magukat, ahol mind a  papucsokból, rendszermegoldásokból, a kapcsolódó alkatrészekből és kiegészítőkből állt a kínálat.

Milyen szolgáltatásokkal tudják a faipari szakemberek munkáját segíteni a Schmalz magyarországi képviselőjeként? –  kérdeztük Parragi Zoltánt a cég faipari mérnökét.

Számos esetben tudunk Scmalz kizárólagos képviselőként versenyképes alternatívát nyújtani a hazai gyártóknak. Mivel az  itthon is futó CNC-k, többsége Schmalz papucsokkal szerelt, így folyamatosan tudjuk a papucsok kopó alkatrészeit (a felső  vagy alsó tömítőgumikat) versenyképes áron pótolni, a rendszer karbantartását szakszerűen elvégezni. Régebbi CNC-k  megfogásainak, modernizálása esetén, ha újra kell papucsozni, vagy hatékony rögzítéstechnológiával kell utólag felszerelni, a mi választékunk és gyári támogatásunk egyedülálló ezen a területen. Tulajdonképpen bármely gyártó megmunkáló központjára tudunk utólagos megoldást, legyen szó konzolos vagy raszterasztalos kialakításról. A vákuumrögzítéssel  hatékonyan tudunk tömörfa alkatrészeket is rögzíteni természetesen konzolos egy- vagy kétkörös vákuumrendszerek  esetében is.

Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a Schmalznak van munkapadra való vákuumos munkadarab-rögzítő  megoldása is, vákuum generátoros vagy sűrített levegős kialakítással, a Multi-Clamp, amely hatékonyságán felül nagy  szabadságot biztosít a műhelyben kis és közepes alkatrészek kézi megmunkálása esetén. A megfogó használható önmagában is, ebben az esetben a papucs a munkaasztalhoz és a munkadarabhoz rögzül, illetve használható  munkaasztalra rögzíthető nagy szabadságfokú állvánnyal is, ebben az esetben csak a papucs felső részén jön létre a  vákuum.


Tetszett a cikk?