Masszívan precíz élzárás a Format4 Temporával

A Tempora sorozat középső tagja, a 60.12 x-motion plus csupán pár paraméterben marad el a nagytestvértől, az e-motion-tól,  például itt még manuálisan vezérelt léptetőmotorokkal történik a panel és az élanyagvastagság-állítás, az  aggregátok beállítása, míg az e-motionnál már ez is automatikusan megtörténik. De ezt a kényelmi funkciót leszámítva a megmunkálás, a felszereltség jóformán azonos.

A Tempora x-motion plus a masszív, átgondolt géptest-kialakításnak és a felülméretezett aggregátjainak köszönhetően még  nagy megmunkálási sebesség mellett is nyugodt, vibrációmentes megmunkálást tesz lehetővé a 8–60 mm panelvastagság-tartományban.

Az élzáró tekercsanyag esetén 0,4 mm-től a 3 mm vastagságig képes az élanyagot fogadni, élléc esetében pedig a 12 mm  kantnivastagságig vígan elboldogul az élzárással akár 20 m/perces előtolás mellett is. A megfelelő fogadó él biztosítása  végett a gép kettő darab, egymással ellentétesen forgó gyémántszerszámmal ellátott fúgoló aggregáttal van felszerelve, amelyek külön-külön is vezérelhetőek. A Tempora gyorsan cserélhető enyvfelhordó egységgel rendelkezik, ahol csupán egy  mozdulat az EVA-tartályt PUR-ragasztóval dolgozó tartályra cserélni és váltani az élzárás minősége, fugavastagsága és költségszintje között.


Kettő ellentétesen forgó fugoló szerszám a tökéletes ragasztófugáért.

Miután felkerült az élanyag a panelre, a manuálisan "hangolható" rászorítási zóna a kónikus és normál nyomógörgők  segítségével kialakítja az optimális enyvfugát. A kezelőpanelon lehet kiválasztani a szorító nyomás mértékét is. A 0–15° szög  alatt dönthető véglevágó fű részek precíziós vágást végeznek, majd a multifunkciós maróaggregát veszi át a munkadarabot  alapvetően szintbemarásra, de képes akár rádiuszmarásra, fózoló marásra is.

Ma már elengedhetetlen tartozéka az élzáróknak a saroklekerekítő egység, amely ugyanabban a munkafolyamatban  alakítja ki az elvárt sarokformát. A Tempora esetében választható az egy- vagy a kétmotoros saroklekerekítő aggregát, amely mind a szoft- és postforming megoldások esetében nagy hatékonyságot biztosít.

Az élzáró vezérlése pofonegyszerű és biztonságos a 10,4”-os színes érintőképernyőn elérhető x-motion plus vezérlésnek  köszönhetően, ahol az aggregátok 1/100 mm pontosságú beállíthatóságán túl minden adat elérhető, a munkaprogramok  menthetőek, és a megmunkálásról még statisztikákat is szolgáltat a szoftver.

H.T.


Tetszett a cikk?