Sikeres Zöld Egyetemi programok a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Zöld Egyetem programjai országos részvétellel, három fő tématerületen zajlottak le a közelmúltban.

A gyaloglás hónapja (október) alkalmából meghirdetett „Sétálj velünk Selmecig!” program keretein belül 22 érvényes nevezés érkezett.

A programban gyaloglók többsége a Soproni Egyetemhez kötődik, de a Miskolci Egyetemről, a Semmelweis Egyetemről és a Nyíregyházi Egyetemről is regisztráltak résztvevők. A játékosok összesen 6.389.653 lépést tettek meg, vagyis a 4639 km-nyi távolsággal együttesen majdnem tizennyolc alkalommal jutottak volna el Selmecbányára. A 10 legtöbb lépést megtett résztvevő eredményeit ellenőriztük, és őket a hirdetményben felajánlott – elsősorban – sportolási lehetőségekkel díjaztuk.

Néhány érdekes adat a programban regisztrált lépésekről: fajlagos értékeket képezve a megtett lépések átlagosan 9312 lépés/fő/nap eredményt jelentettek. A résztvevők átlagosan 6,8 km/fő/nap távot tettek meg. A csúcstartó résztvevő a játék 31 napja alatt 580.995 lépést, vagyis kb. 400 km-t tett meg.

2021 őszén, a közel 800 regisztrált gyűjtőpont között, a Soproni Egyetem is aktívan részt vett a „Pas - szold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányban, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg.

A szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. Az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért (Részletek: http://kovet.hu/passzold-vissza-teso-2021-ben-eddigi-legeredmenyesebb-evet-zarta-a-kampany/).

2021. szeptember 20. és október 20. között a „Környezettudatos Hallgatói Élet – Ne pazarolj! Játssz! Nyerj!” projekt is sikerrel futott. A Soproni Egyetem mellett a Semmelweis Egyetemről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről is érkeztek kreatív ötletek és hasznos gyakorlati megoldások.

A résztvevők öt tématerületen mutathatták be környezettudatos javaslataikat, ötleteiket, hasznos gyakorlati tapasztalataikat. A szabadidő és sport, háztartás, közlekedés, öltözködés és étkezés témakörökkel kapcsolatban összesen 48 válasz érkezett vissza a játék teljes időtartama alatt. A résztvevők 47%-a minden témakörben megosztotta véleményét, ötleteit a hetente megosztott tematikus űrlapokon. A legnépszerűbb a háztartás témaköre volt, itt kaptuk a legtöbb választ, de a legkreatívabb ötletek az öltözködéssel, valamint az étkezéssel kapcsolatban születtek.

A kapott válaszok alapján jól érzékelhető volt, hogy a hallgatók a környezettudatosságot egyre hatékonyabban tudják beépíteni a hétköznapjaikba, és sokszor egy aprónak tűnő lépés is jelentős mértékben hozzájárulhat a környezetet érő terhelések, ezáltal az ökológiai lábnyomuk csökkentéséhez.

A beérkezett válaszokat szakmai bizottság értékelte ki, a legmagasabb pontszámot elért hallgatók díjazásban részesültek. A nyereményeket a Soproni Egyetem mellett a környezettudatosság, egészségmegőrzés jegyében tevékenykedő támogatóink, úgymint a Ritakreatív zerowaste, a Dekagramm csomagolásmentes bolt vagy a RAJI Ukemi Fitness (Budapest, Sopron) és a szervezők ajánlották fel.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2201


Tetszett a cikk?