Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázat 2022

Megnyílt a jelentkezés a 2022. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra. A 900 ezer forint értékű ösztöndíjra jelentkezhetnek azok a szakirányú diplomával (BA, BSc, MA, MSc) rendelkező designerek, akik még nem töltötték be 35. életévüket.

A 34 éve alapított Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal formatervezők szakmai fejlődését, piacra lépését, elhelyezkedését vagy akár saját márkájuk megalapítását – ezzel is hozzájárulva a magyar tárgy- és környezetkultúra fejlesztéséhez, a hazai gazdaság versenyképességének növeléséhez. A féléves program szakmai támogatást, mentorációt, vállalati együttműködést, védett környezetű piaci tapasztalatot nyújt a pályakezdőknek.

 A korábbi években is számtalan izgalmas projekt született az ösztöndíjprogram támogatásával. Fogarasi Demeter például a program keretében tervezte meg a fenntarthatóságot és a sorozatgyártást egyaránt szem előtt tartó biokompozit bútorait, amelyek bármilyen enteriőrben megállják a helyüket. Szintén ösztöndíjat nyert 2019-ben Szalai Veronika, a Kubus 2.0 konstrukciós játék megálmodója, amely egyszerre épít a felhasználó fantáziájára a fények játékára és a tükröződésekre. Ma már mind a két termék oltalomszerzés alatt áll. Az ösztöndíjprogramban az ösztöndíjasok ingyenes iparjogvédelmi és szerzői jogi továbbképzésben is részesülnek. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelten fontosnak tartja a szemléletformálást, hogy a fiatal magyar designerek is megismerjék, miért fontos az IP-védelem, hosszú távon milyen előnyökkel jár, ha tudatosan védik termékeiket.

A pályázatok elbírálásának szempontjai a pályázó szakmai alkalmassága, felkészültsége és a formai követelmények betartása mellett: a program újszerűsége, hazai és nemzetközi relevanciája; szakmai és pénzügyi megvalósíthatósága, versenyképessége; várható eredménye, szakmai, társadalmi és gazdasági jelentősége, valós problémafelvetésen alapulása és komplex megoldás kínálása a fenntarthatóságot szem előtt tartva.

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt témákban is pályázzanak. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által kiírt témában olyan, a lakókörnyezetbe illő egyedi lakberendezési dísztárgyak tervezése a feladat, melyek a hagyományos herendi jegyeket magukon hordozva, megjelenésükben megfelelnek a mai kor elvárásainak és ízlésvilágának.

Szakmai partnerként a MAFORM is csatlakozik a programhoz, így az általuk megadott két feladatból is lehet választani. A „távmunka" témakörében arra keresik a választ, hogy milyen hatása lehet hosszú távon a kényszerű, otthon végzett munkának a társadalmunkra, tárgykultúránkra és szokásainkra. A másik feladatkiírásuk a „blockchain a mindennapokban" címmel a kriptovalutákat és blokklánctechnológiát járja körül, ugyanakkor itt is elvárás, hogy a megtervezett tárgynak vagy szolgáltatásnak valós igényhez vagy szükséglethez kapcsolódó problémára kell választ adnia. 

A pályázatokat idén is neves szakmai zsűri bírálja el, a bírálóbizottság tagjai: Harmati Hedvig DLA textiltervező, az ösztöndíjbizottság elnöke, Rejka Erika DLA keramikusművész, Csordás Zoltán tervezőgrafikus, Hosszú Gergely designer, Kele Ildikó kötött anyag- és öltözéktervező, Mascher Róbert DLA formatervező, Dr.Somogyi Krisztina építettkörnyezet-kutató, Wilheim Gábor, a Fabunio elnöke.

Az ösztöndíjprogram meghirdetéséről és lebonyolításáról a Magyar Formatervezési Tanács Irodája gondoskodik, finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 

Az ösztöndíj pályázat részletes kiírása ezen a linken érhető el.  

A pályázatokat 2022. április 4-ig várja a Magyar Formatervezési Tanács Irodája, elektronikus úton a moholyosztondij@hipo.gov.hu email címen.

 

Forrás
Epiteszforum.hu
sztnh.gov.hu


Tetszett a cikk?