A ROTO szerepvállalása

AZ ISKOLAI KÉPZÉSBEN

A Roto mint nemzetközi konszern, nemcsak Németországban, de számos egyéb országban, így Magyarországon is jelentős hangsúlyt fektet a fiatalok oktatásának támogatására, mivel a cégpolitikában a „következő Roto-generáció” képzése fontos szerepet tölt be. Magyarországon ez a támogató program kiterjed a közép- és a felsőfokú oktatásra is.

Hazánkban a legkorábbi ilyen szerepvállalás a 2000-es évek közepére helyezhető, amikortól a Roto mérnökei óraadó tanárként oktattak a magyarországi faipari képzés központjában, a Soproni Egyetemen a faipari termékek és szerkezetek tantárgyon belül ajtóés ablakszerkezetek tananyagot. Ez az együttműködés a 2015/16-os tanév végéig tartott, de a Roto nem szállt ki a felsőfokú képzéstámogatásból, mivel 2015 szeptemberében országosan elindult a duális képzés, amelyben összesen 21 felsőoktatási intézmény vett részt és több mint 350 vállalattal kötöttek szerződést az egyetemek és a főiskolák. A Roto a kezdetektől részt vesz ebben a képzésben, mint a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi gépészmérnök karának szerződéses partnere. A szombathelyi gépészképzés első évfolyamára felvett 80 hallgatóból 59 a duális képzésben foglal helyet. A gépészmérnök-hallgatók képzési idejük felét az egyetem gépészmérnökprogramjában töltik, a másik felét azoknál a cégeknél, ahol elméleti ismereteiket alkalmazhatják, technológiákat tanulhatnak, valós problémákat oldhatnak meg. A gyakorlatorientált képzésben részt vevők havonta pénztámogatást kapnak, az oklevél megszerzése után pedig alkalmazza őket az a vállalat, amelyhez most szerződtek. A Roto a 2015/2016-os tanévben 2 fő hallgatóval kötött szerződést, a 2016/2017-es tanévben a létszám 1 fővel bővült.


A duális gépészmérnök képzési szerződés aláírása a NyME Savaria Egyetemi Központban. A szerződést aláírja Balogh Péter hallgató és Czingráber József, a Roto Elzett Certa Kft. termelési igazgatója.

A legújabb program a középfokú oktatásra fókuszál. Ennek a kezdeményezésnek az úgynevezett pilot-projektje 2008/2009-ben már lezajlott, azonban az akkori gazdasági helyzet megnehezítette a folytatását. Idén viszont a cég elérkezettnek látta az időt, és a korábbi évek tapasztalatait is felhasználva, 2017 februárjában számos asztalos szakiskolát keresett meg levélben – ingyenes vasalatoktatást ajánlva az oktatási intézmények részére. Az oktatás anyaga magában foglalta a nyílászáró- és a vasalat-alapismereteket, valamint elméleti és gyakorlati részből állt. Az ingyenes képzés feltételei közül a fogadó intézménynek csak a helyet és a hallgatókat kellett biztosítania, minden egyébről – pl. vasalat, nyílászáró stb. – a Roto gondoskodott. A megkeresésre 15 esetben érkezett pozitív válasz. A fogadó iskolák lelkesen üdvözölték az akciót, mivel a tantervben nem szerepel ilyen fajta tananyag és ebből kifolyólag igyekeztek a legnagyobb hallgatói létszámot biztosítani az előadásokra – pl. óracserékkel, a külső gyakorlaton lévő diákok behívásával, a felnőtt-szakképzésben részt vevők bevonásával –, valamint reményüket fejezték ki, hogy a jövőben lesz folytatása ennek a kezdeményezésnek a Roto részéről. Íme néhány számadat, amely kellőképpen szemlélteti az oktatási programot:

  • A felkeresett asztalos szakiskolák száma: 15.
  •  Az összes diák létszáma: 342 fő.
  • Átlagos diáklétszám: 23 fő.
  • Az asztalosjelölt diákok létszáma: 248 fő.
  • Átlagos asztalos diáklétszám: 17 fő.
  • A Roto oktatója által megtett táv: 8042 km.

E beszámoló megírása nem önös célokat szolgál, hanem pozitív példát próbál mutatni, mivel úgy gondoljuk, a Roto képzési programja egy olyan példaértékű és előremutató kezdeményezés, melynek hosszú távú előnyeit felismerve, reményeink szerint hagyományt teremt a többi vállalat és vállalkozás utánpótlás-képzési gyakorlatában is.

Amennyiben Ön középfokú oktatási intézmény képviselője, és érdeklődik a 2017/2018-as tanévre tervezett ingyenes vasalatoktatási programunk iránt, kérem, írjon nekünk „Vasalat alapoktatás” tárggyal a roto-ese@roto-frank.com e-mail címre.

www.roto.hu
facebook.com/RotoMagyarorszag


Kapcsolódó dokumentum:


oktatastamogatas-roto-szerepvallalasa-az-iskolai-kepzesben


Tetszett a cikk?