Vizsgamunkamustra a Kozmában

Az összes korábbi jogelőddel együtt folyamatában 135. éve működő újpesti faipari középszintű képző intézet hagyományaihoz híven június 4-én megnyitotta végzős dákjai munkáiból összeállított kiállítását.

A ma Kozma Lajos nevét viselő szakgimnázium – korábban faipari technikum – 4 végzős osztálya arra érdemes vizsgamunkáiból szigorú szakmai zsűri válogatta ki a tágabb szakmai és szakmán kívüli érdeklődők számára is izgalmas bútorokat, terveket, rajzokat. A helyben érettségizett diákok egyéves szakmai képzés után tehetnek faipari technikusi, illetve dekoratőri szakmát adó vizsgákat. A más iskolákban érettségit szerzett diákok nappali és esti tagozaton is két év alatt jutnak el a szakmai vizsgákig.

Mint mindig, az alapvető szempontok változatlanok: egy saját tervezésű és kivitelezésű terméken keresztül kell a diákoknak bemutatni a szakmai, elméleti és gyakorlati felkészültségüket.

A választott vizsgamunkák skálája most is igen széles. A termék kiválasztásánál az alapvető szempont az, hogy a diáknak legyen rá szüksége, egy otthoni bútorhiányt pótoljon. Ebből adódóan a dohányzó-fésülködő-étkező-íróasztalokon át a különböző anyagú és stílusú komódok, ágyak, polcok, szekrények is előfordulnak. A le nem írt szabályok szerint ne legyen a termék se túl kicsi, se túl nagy. A leírt szabályok az alábbiak:

  • A termék mutassa be az évek során szerzett szakmai tapasztalatokat, alkalmazzon minél több hagyományos szerkezeti kialakítást.
  • Alapvetően természetes faanyagból készüljön (fahelyettesítő laptermékeket furnérozva kell beépíteni).
  • Igyekezzen természetes, környezetkímélő felületkezelést alkalmazni.
  • A gyártásnál az iskola gép-technológiai lehetőségeit vegye figyelembe.


Repülőgép asztal – Kolos Dávid Viktor                                                                                        Lerakó asztal – Ambrus Márk Benjamin

Az elkészülés folyamata több fázisban zajlik. A tanév elején a diákok papír alapon (axonometrikus vázlatok, perspektíva) vagy digitálisan, esetleg M=1:10 arányú kartonmakett formájában hozzák elképzeléseiket. A szaktanárokkal, művészeti kollégákkal történő (nemegyszer heves vitákkal tarkított) egyeztetés és módosítások után lehet a végleges változatnak nekiállni. Az első félévben kell elkészíteni azt a kb. 20 oldalas dokumentációt, amelyik tartalmaz minden szakmai leírást, a legaprólékosabb rajzdokumentációt, precíz szakmai számításokat, műszaki előírásokat, technológiai sorrendeket, gyártási ütemtervet, költségszámításokat. A folyamatos konzultációk mellett így egy olyan komplex szakmai dokumentáció az eredmény, amelyet a világ bármely pontján felhasználva el lehetne készíteni a terméket.


Tálalószekrény – Kató Patrik

A második félévben a tervek alapján a diákok saját kezűleg készítik el a bútor minden porcikáját, a legnagyobb alkatrésztől a legapróbb fiókcsúszólécig. Minden alapanyagot a diákok biztosítanak, így a családok anyagi helyzete bizonyos mértékig meghatározó e tekintetben. Az idén is vezető fafaj a dió, a juhar, a tölgy, de előfordul a cseresznye és a bükk is. A fentiek különböző kombinációja is látványos bútorokat eredményez. Bár a fenyő olcsóbb, mint alapanyag, ugyanakkor ebből is nagyon karakteres, különleges bútorok készíthetők. Nagyon látványosak azok a bútorok is, melyek két eltérő színű és karakterű fából készültek. Ezeknél tudatosan nyitottak a fogazások, csapozások, hogy a két anyag kontrasztja még inkább megmutassa a szép, hagyományos megoldásokat.

A legkényesebb terület a diákok számára a felületkezelés, hiszen tudják, hogy a pácolás, viaszolás, olajozás, lakkozás alapvetően határozza meg egy-egy bútor összhatását és nemegyszer használati értékét. Ezen a téren a nagy tapasztalattal rendelkező kollégák sokszor elméleti, esetenként pedig gyakorlati segítséget is nyújtanak a diákoknak. A leggyakoribb felületkezelő anyagok a környezetkímélő vizes bázisú pácok, lakkok, illetve a bio felületkezelést biztosító olajok, viaszok, balzsamok. A kb. 40 bemutatott bútor mellett természetesen találhatók olyanok is, melyek korrektek, kulturáltak, de a hely korlátozottsága miatt nem kaptak bemutatási lehetőséget.


Japán szamurájkardok – Erszinger Erik díszvendég munkái

A végzős dekoratőr osztályok az aula galériáján kaptak lehetőséget éves aktív tevékenységük bemutatására. A grafikai munkák, berendezett makettek, festmények szép színfolttal emelik a hónap végéig látható kiállítás színvonalát. Sok éve hagyomány, hogy vendégkiállítóként az iskola meghív egy-egy korábban végzett diákot, aki szép és izgalmas munkáival bizonyítja a mai hallgatóknak, hogy micsoda lehetőségek vannak a fában és ez a tehetséggel és szorgalommal párosulva milyen csodákra képes.

Az idei díszvendég az 1994-ben technikusi oklevelet szerzett Erszinger Erik, aki az elmúlt 24 évben több különleges bútort tervezett. Továbbá a világ számos pontján ismert, hagyományos japán kardokat is készít. Ezekből a finom kézművestermékekből, melyeket a pengén kívül teljes egészében (fából, bronzból, rájabőrből, zsinórokból) ő maga készít, egészen a hagyományos lakkborításig, itt három darabot mutatott be. Korábbi munkái a művészi kivitelű sakkjáték, és a fából, fémből, bőrből készített amerikai típusú fa gyorsmotorcsónak-makett.


Traveling Greyhound szófa – Zsankó László

Üdvözlő szavaiban Erszinger úr elmondta, hogy 24 éve nem mindig örült a tanárok szigorának, a kemény számonkérésnek, a sok-sok órát igénybe vevő házi feladatoknak. Viszont ezek eredményét a mai napig használja és hálás akkori tanárainak, akik megszerettették vele a faanyagot, kíváncsiságra és kitartásra buzdították, amelynek eredményeként örömmel alkot és okoz örömet különleges termékeivel a világ számos pontján. 


Kapcsolódó dokumentum:


vizsgamustra-a-kozmaban


Tetszett a cikk?