Élmények a Varázskertben

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy komoly fejlesztés nyomán tíz méter ma­gasan és 130 méter hosszan sétálhatnak a Szombathely közeli Jeli Varázskert látogatói.

Május elejétől látogatható az a lombkoronasétány, amit közel 120 millióból valósítottak meg. Az Óriások erdejében a Sziklás-hegységben honos fenyők közé merészkedhetnek fel a látogatók. A lombok között megismerkedhetnek a rovar és madárvilággal is.

A sétányhoz tartozó spirálcsúszda nem csak a gyerekeket várja, a felnőttek is igénybe vehetik. Akadálymentesített völgyhídon is megközelíthető a sétány, babakocsival és tolószékkel is elérhető.

A kertben közel 300 fajta havasszépe (rhododendron) található több ezres példányszámban. Ezek a fajták egymást váltva februártól júniusig nyílnak. A leglátványosabb időszak az illatos, lombhullató, korábban nyíló fajok és a később virító örökzöldek együtt nyílása, mely időjárástól függően 2-3 hétig tart. 

A Jeli Arborétumot gróf Ambrózy-Migazzi István 1922-ben kezdte építeni. A rododendronok telepítésére különféle növények és fenyők ültetésével tette alkalmassá az arborétum földjét és klímáját, hiszen a rododendronok a hűvös Himalája, Japán, Kaukázus tájairól származnak, csapadékot és szubalpin környezetet igényelnek. A népnyelv havasszépének, hangarózsának vagy babérrózsának is nevezi. Itt élő példányaik különféle (fehér, piros, kékes, izzó vörös, lila...) színűek és nagyságúak: a pad magasságú bokortól az ember fölé hajló fákig terjednek változatosságukban.

A kertben fakadó Kaponyás patak völgyében közel 40 hektáron az erdészek létrehoztak a világ 10 különböző részéről erdőfoltokat, melyeket tájövezetnek neveztek el. Az egzóták ültetésével lehetőség nyílt a Hegyháton gazdasági célokra is használható fafajok megfigyelésére. A gazdasági célokon túl tájesztétikai szempontokat is figyelembe vett az erdészet, tavakat, menedékházakat, úthálózatot építettek ki a látogatók használatára.

A tájövezetek erdőrészei Balkán, Spanyolország, Kis-Ázsia, Kaukázus, Himalája, Japán, Kína, Mississippi, Appalache-hegység, Sziklás-hegység, amit óriások erdejének is neveznek.  

A Hét-forráson túl, a Kaponyás patak völgyéből nyílik a Mississippi völgy, amit két kisebb vízesése tesz látványossá.

Forrás:
nyugat.hu
vaskarika.hu


Tetszett a cikk?