Egyetemi hírek – 2019. május

Sopronból indul útjára a grandiózus szárnyas oltár

Hat szárnyon 160 evangéliumi jelenetet ábrázol az az oltárreplika, amelyet április 12-én állítottak ki a Soproni Evangélikus Gyülekezeti Ház Nagytermében. A Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának Faipari Tanüzemében elkészített művet országjáró körútja során először városunkban állították ki.

Ez az 1538/480 körül, Heinrich Füllmauer műhelyében készült Mömpelgarder oltárnak egy kicsinyített mása, amelynek eredetije a Kunsthistorisches Museumban látható – kezdi így a grandiózus alkotás bemutatását Páll Csilla művészettörténész. Az alkotást azért Sopronban készítették el, mert van kötődése városunkhoz. – Az, hogy az alkotás itt fogant meg, három tényezőnek is köszönhető: az igazi oltárt a Sopronban megkoronázott III. Ferdinánd magyar király hozta hadisarcként Baden-Württembergből Bécsbe. Aztán, a városnak rendkívüli evangélikus hagyományai vannak, illetve itt található a Soproni Egyetem, amelynek szakemberei kiválóan el tudnak készíteni egy ilyen komoly alkotást is – fejtette ki a művészettörténész.

A művet mintegy két hónap alatt készítették el a Soproni Egyetem hallgatói az oktatóikkal karöltve a Faipari Tanüzemben. Ez az oltár ugyan feleakkora, mint az eredeti, de elkészítése mégis nemes kihívás volt az alkotók számára. – Ez a különlegesség nem egy ajtó, ablak, vagy bútor, hanem egy oltár, ezért volt nem mindennapi, de örömteli feladat számunkra az elkészítése – emelte ki Tóth György, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kar Faipari Tanüzemének vezetője. – Az anyaga gőzölt bükk. Arra törekedtünk, hogy hagyományos fakötéseket használjunk, tehát a szárnyakat mozgató vasalatokon kívül semmiféle fém nem található a szerkezetben – fejtette ki. Az alkotásnak hat szárnya van, és 160 evangéliumi jelenetet ábrázol. Így a mű tulajdonképpen egy óriási képregény. – Minden egyes kép felső részén, egy díszes keretben verssorok szerepelnek, amelyek egy evangélista tollából származnak. Azt is láthatjuk, hogy pontosan kiéből – mutatta Páll Csilla. – A szövegek délnémet nyelvjárásban íródtak, Luther Márton bibliafordításának alapján, de nem teljesen ugyanaz olvasható bennük – fejtette ki. Az alkotás különlegessége, hogy szokatlan ábrázolások, például karikatúrák is láthatóak benne. A kezdeményezők célja, hogy a mű a Kárpát-medence valamennyi gyülekezetébe eljusson, hogy mindenki testközelből megcsodálhassa.

– Nagy előnye egy ilyen másolatnak, hogy viszonylag közelről meg lehet tekinteni, mondhatjuk azt is, ezt az alkotást kézbe lehet venni – emelte ki dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményei gyűjteményvezetője. – Aki megtekinti ezt a művet, az lapozhatja az alkotást, amely az eredeti esetében lehetetlen a védelme miatt – fűzte hozzá.

Forrás: www.sopronmedia.hu
Fényképet készítette: Tóth György mérnöktanár, tanüzemvezető


Sopron & Selmec 100 emlékkonferencia

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Soproni Egyetem április 10-én emlékkonferencia keretében emlékezett meg arról a 100 évvel ezelőtti eseményről, amikor 1919 tavaszán a Selmecbányáról elköltöző M. kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronban lelt befogadó otthonra. A városháza nagy üléstermében megrendezett eseményen a levezető elnöki feladatokat prof. dr. Bartha Dénes intézetigazgató látta el. A program Sopronyi-Thurner Mihály polgármester szobrának megkoszorúzásával kezdődött, majd a városi és egyetemi zászlók mögött vonult be a tanácsterembe az emlékkonferencia elnöksége.

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy bizakodó reménnyel tekint a következő 100 év közös története felé. Prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora beszélt az egyetem hallgatóinak és oktatóinak szerepéről a város életében, valamint köszönetet mondott a programsorozat támogatóinak. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, Firtl Mátyás és Ivanics Ferenc egykori országgyűlési képviselők, valamint Skala János, a Soproni Egyetem kancellárja. A Soproni Egyetem hallgatóságát a Selmeci Társaság tagjai képviselték.

Az esemény Gr. Klebelsberg Kuno szobrának megkoszorúzásával zárult.


A soproni uszoda kupolájának elemeit vizsgálják

Sopronban a Csík Ferenc Uszoda fejlesztése a Modern Városok Program keretein belül valósul meg, azonban az új uszoda építése előtt még le kellett bontani a régit. Ennek következtében a soproni Lővérek egyik jellegzetessé vált építménye, a Csík Ferenc Uszoda kupolája is lebontásra került áprilisban.

A tetőszerkezet elemei közül a kupola íves rétegelt-ragasztott tartói a Soproni Egyetem Faszerkezet-vizsgáló Laboratóriumába érkeztek további tudományos vizsgálat céljából. A Simonyi Károly Kar Műszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézetből dr. Andor Krisztián és kollégái a gerendák teherbíró képességét befolyásoló paramétereit fogják vizsgálni, hogy összehasonlíthassák a mintegy 25 évvel korábbi, tervezési paraméterei szerinti tulajdonságaikkal.


Állásbörze a Simonyi Károly Karon

Szakmai napot és állásbörzét szervezett a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara április 24-én a soproni GyIK rendezvényházban. A program elején a hatékony álláskeresés technikáiról tartott előadást Csenteri-Dénes Ildikó inspirátor a CSDI cégtől a megjelent hallgatóknak. Ezután az állásbörze keretein belül a cégek asztalainál érdeklődhettek a hallgatók a lehetséges munkakörökről és projektekről.

A fiatalok számára azért hasznosak a börzék, mert közvetlenül tájékozódhatnak a piaci lehetőségekről. A börzére huszonkét cég jelentkezett az ország minden részéről, a kisvállalkozásoktól a multinacionális cégekig. Legnagyobb arányban nyugat-dunántúli munkahelyekre kerestek frissdiplomásokat, de voltak munkáltatók Budapestről, Szolnokról is – mondta el Pakainé dr. Kováts Judit egyetemi docens, a rendezvény szervezője.

Főként gyártás-előkészítés és értékesítés területéről voltak ajánlatok, de gépészeti, mechatronikai és logisztikai állásokra is kerestek fiatal szakembereket. A legtöbb cég igyekszik nyári gyakorlatot és duális képzési lehetőséget is biztosítani a fiataloknak, hogy minél több tapasztalatot szerezhessenek

(forrás: Kisalföld)


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?