Dolgozva tanulni

Beszámolók nemcsak a sikeres üzemi munkákról születnek, hanem olyan nemzetközi eseményekről is, amik a szakmánkon belüli kapcsolatokat segítik.

2019 december elején illetve 2020 március elején, felkérést kapott a Congradus Kft Fekete Zoltán mestertől, aki a Kaesz Gyula faipari iskolában oktat, hogy vendégül lássanak 14 francia diákot decemberben, illetve 22 francia diákot márciusban a franciaországi Compagnone Du Devoir részéről, egy - egyhetes műhelygyakorlatra.

Az Erasmus program keretében látogattak Budapestre, hogy pár hétig megtapasztalják a magyar faipari képzés alapjait. A diákokat a Congradus Kft fogadta szeretettel.

A tanulók Angers városából érkeztek. A francia képzési rendszer nagyon jónak mondható, a Compagnone ,,házaknak" köszönhetően. Évszázados hagyományaik révén hihetetlen mennyiségű tudást halmoztak fel, amit nem dugnak el titokként, hanem átadják a következő generációnak. Mindkét alkalommal, egy kiváló hangulatú együttműködés-együtt dolgozás zajlott. Oktatójuk Samy Bodin, egy fiatal mester volt, aki már nem először járt Magyarországon. Tolmácsként-segítőként, Hepp Tamás mester vett részt a gyakorlati képzésben, aki szintén a Compagnone ,,ház" egykori tanulója volt

Az ifjak először is megismerték a cég működését, munkásságát, majd nem sokkal később, már konkrét feladatokkal szembesültek. Először is egy étkezőasztal anyagait, alkatrészeit kellett előkészíteniük, majd ki kellett alakítaniuk a szerkezeti illesztéseket, előkészíteni a felületeket pácolás-lakkozás elé. Mondhatni, kiválóan teljesítették a rájuk bízott munkát.

A csapat másik fele, egy érdekes csapozást próbált elkészíteni, ami tanulónak azért nem egyszerű feladat. Ezen kívül intarziával is foglalatoskodtak a fiatalok, és itt sem vallottak szégyent. A márciusban fogadott 22 diák, már lényegesen nagyobb kihívást jelentett, a létszám felosztása miatt. 6-8 tanuló, tölgyfából készített többszáz darab alkatrészt, melyet martak, csiszoltak, aztán lepácoltak, lakkoztak. A többi tanuló szintén egy csapozással ,,birkózott", illetve elkészítettek 28,, japán" stílusú díszdobozt. Ők nem tudták, de amikor elkészültek vele, akkor hoztuk a tudomásukra a búcsú pillanatában, hogy ezt ajándék gyanánt hazavihetik emlékként! A csodálkozó, meglepett tekintetek, minden pénzt megértek. Természetesen a kísérő, illetve a segítő mesterek is kaptak egy-egy dobozt emlékként.

Nagy sikert arattak, az epoxigyantából kiöntött formák, melyből szintén kaptak emlékként a tanulók. Megemlíteném még az ügyességi-erőnléti versenyfeladatot, amelyet mindenki teljes erőbedobással végzett, sőt, volt, aki azon felül teljesített. Úgy gondolom, hogy mindkét alkalommal, egy kiváló hangulatú, jókedélyű, szakmailag erős gyakorlati eseményt sikerült megvalósítani. A hasonló események, gyakorlatorientált képzések, szakmai együttműködések viszik előbbre a diákok-tanulók életét. Ha motivációt, dicséretet, példamutatást kapnak, mindenki a saját képességeit néha felülmúlva is képes teljesíteni!

,,Dolgozva tanulni! Mert Övék a jövő – miénk a felelősség"

Gálpál Viktor
oktatásvezető mester

 


Tetszett a cikk?