AAA – Asztalosok az asztalosokért program

Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség sikeres szakmai programsorozata a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel történt egyesülés után is folytatódik. A programsorozat nemcsak az előadások szervezését jelenti, hanem a szakmai utánpótlást is biztosítja a szervezet számára és az iparból érkező információkkal a szakoktatásban dolgozók munkáját is segíti.

A legutóbbi szakmai nap szeptember 24-én került megrendezésre, ez alkalommal a Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakgimnázium Szakközépiskolájának diákjai és a szakmai érdeklődők számára. A pandémiára való tekintettel a szakmai nap rendhagyó módon, online formában zajlott, ezzel is biztosítva a biztonságot és egyben a digitális fejlődést is.

A köszöntő után a diákok Babanecz Csaba, a BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskola tanárának előadását hallgathatták meg az Életpályamodellel kapcsolatban. Csaba 2008 óta vesz részt EuroSkills- és WorldSkills-versenyekre való felkészítésben, versenyfeladatok tervezésében és a zsűrizésben, emellett a bútorszövetség elnökségi tagja és a Pályaorientáció, generációváltás munkacsoport vezetője. Előadása után az általa felkészített Nagy Ádám, EuroSkills-győztes beszélt a versenyre való felkészülésről és magáról a versenyről. Ádám 2018 szeptemberében nyerte meg a EuroSkills-verseny épületasztalos kategóriáját.

A modern technológiák megismerése és alkalmazása különösen fontos a bútoripar számára. Digitalizáció a bútorgyártásban címmel György László, az Anest Group műszaki igazgatója tartott előadást, majd Kálmán Attila, a bútorszövetség elnökségi tagja és a Faipari tagozat vezetője beszélt a napjainkban használt, környezetbarát felületkezelő módszerekről. 

A szakmai nap zárásaként a Soproni Egyetem docense, dr. Fehér Sándor beszélt az egyetem nyújtotta továbbtanulási lehetőségekről. „A Soproni Egyetem rengeteg lehetőséget kínál azok számára, akik a jövőjüket a faipari pályák valamelyikén képzelik el. Számos szakma felsőfokú képzése kizárólag a határ menti kampusz keretei között folyik. Hasonlóan más szakterületekhez, a fa- és bútoripar is szakemberhiánnyal küzd technikus és mérnök szakemberek terén egyaránt. Míg ez a cégek számára nehézséget jelent, a pályaválasztás előtt álló diákoknak egy valós perspektívát és egzisztenciális biztonságot nyújtó továbbtanulási lehetőséget kínál.”


Kapcsolódó dokumentum:


butorszovetseg-2020-09-10


Tetszett a cikk?