Hatalmas fűrészüzemi beruházás a zöldebb világért

A svéd Holmen cég az Iggesundbeli fűrészüzemébe 400 millió svéd koronát invesztál – ez több mint 14 milliárd forintnak felel meg. Célkitűzése, hogy fatermékei gyártását növelje, s hogy hozzájáruljon a zöld átmenethez. Ezzel ezen a helyen a termelést 20 százalékkal növeli.

A Holmen cég stratégiája az erdő megőrzése és értékének fokozása, azaz a természetszerű erdőgazdálkodás és a szakszerű erdészeti tevékenység fejlesztése. A befektetés a cég reményei szerint lehetővé teszi, hogy a pozíciójukat megerősítsék a piacon és komolyabb, magas minőségű luc- és erdeifenyőből készült építési faanyag gyártására álljanak át az alacsonyabb minőségű asztalosipari lucfenyő alapanyagról.

Ezáltal növekszik a hozzáadott érték, s kedvezőbb lesz a skandináv országok építőiparának értékesítendő fatermékek összetétele. A rönkosztályozóba és egy új gyalugépbe történő beruházás növeli a lehetőségeket, s várhatóan valamivel több mint 450 000 m3-re növeli a fűrészüzem feldolgozó kapacitását. Az üzembe helyezést 2023 őszére tervezik, a teljes kapacitás elérése 2024 végére várható.

2021-ben a cég megkapta az Ecovadis által kiadott Sustainability Leadership Award (fenntarthatósági vezető) díjat.


Iggesund fűrészüzem

 

Forrás:
woodandpanel.com


Tetszett a cikk?