Környezetkímélő terasztisztítás

A tavasz beköszöntével mindig sok a teendő a kültéri faburkolatokat illetően. Akár teraszról vagy erkélyről van szó, a hideg évszak nyomai, a lerakódások, szennyeződések eltávolítása elkerülhetetlen és szükségszerű ahhoz, hogy újra kényelmesen, komfortosan érezhessük magunkat a kültér nyújtotta kellemes környezetben. 

A terasz tisztítására kitűnően alkalmas a mosószóda és ételkeményítő elegye. Ez a házilag elkészíthető, hatásos tisztítószer gyorsan előállítható, kíméletesen tisztít és környezetbarát. Mielőtt nekilátnánk, mindenképpen távolítsuk el egy seprűvel a nagyobb szennyeződéseket, faleveleket.

Két–három evőkanál keményítőt oldjunk fel egy kis tál langyos vízben, hogy a csomósodást elkerüljük. Adjunk hozzá 100–150 gramm mosószódát – mely bármely drogériában beszerezhető – és keverjük addig, míg teljesen feloldódik. A keveréket öntsük bele öt liter forró vízbe, melyet forrás közben folyamatosan keverjünk.  Az így keletkezett, tapétaragasztó állagú elegyet (amely a kültéri virágcserepek tisztítására is kiválóan alkalmas) egy széles fejű ecsettel felvisszük a fapadlóra és mintegy négy órán keresztül hagyjuk hatni. Majd egy súrolókefével és vízzel, esetleg slaggal lemossuk. Magasnyomású eszközt is használhatunk a tisztításhoz, de ügyelni kell a csekély nyomás beállítására, hogy a fafelület ne sérüljön. Amikor megszáradt a fa, speciális, ápoló olajjal érdemes átkenni, mely védi a nedvességtől és az UV-sugárzástól.

 

forrás: NDR.de


Tetszett a cikk?