Egyetemi hírek – 2022.05.

VALETE 2022 – BÚCSÚ A SOPRONI EGYETEMTŐL ÉS SOPRON VÁROSÁTÓL

Lezajlott a Soproni Egyetem idei valétaünnepsége, ahol az évszázados selmeci diákhagyományok alapján vettek búcsút a végzős hallgatók az alma materüktől és Sopron városától.

A hagyománynak megfelelően, a valétálás szombaton este az egyetem főépülete előtt kezdődött, ahol a valétálók, családtagok, oktatók és az egyetem hallgatói gyűltek össze. Molnár Richárd és Jóna Zoltán ötödés negyedéves valétaelnökök beszédét követően dr. habil Heil Bálint az Erdőmérnöki, prof. dr. Magoss Endre a Faipari Mérnöki és Kreatívipari és prof. dr. Széles Zsuzsanna, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar dékánjai köszöntötték és adtak útravalót búcsúzó hallgatóiknak. A Soproni Egyetem nevében prof. dr. Fábián Attila rektor ünnepi beszédében elmondta: Nagy feladatok előtt állnak! A Föld életfenntartó rendszereinek megőrzése, fenntartása, az ezzel kapcsolatos környezeti, társadalmi és gazdasági szakmai ismeretek átadása a tudatformálás területén soha nem volt ennyire fontos, mint napjainkban. A mi egyetemünk roppant szerencsésen ötvözi ezeket a tudásokat, kölcsönhatásokat és az ezt átfogó szellemiséget. Kérem, ne feledjék, sohase hagyjanak fel azzal a szellemiséggel, amit a mi egyetemünk sugall, és azt igyekezzenek gazdagítani.

A beszédeket követően a rektor kitárta a Soproni Egyetem kapuját a díszes menet előtt, majd a valétálók a szalamander után elindultak, hogy dalolva elbúcsúzzanak az alma materüknek otthont adó város utcáitól. Az úton sok erkélyen és ablakban gyertyákkal köszöntötték őket a lakosok. A szalamander a Bajcsy-Zsilinszky út – Béke út – Frankenburg út – Deák tér – Erzsébet utca – Széchenyi tér – Várkerület – Előkapu útvonalon haladt, majd végső állomásként a Fő térre érkezett a valétálók tábora, ahol dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere búcsúzott a végzősöktől: A város és az egyetem egymás nélkül elképzelhetetlen, sorsuk a viharos 20. században véglegesen összefonódott és bízunk benne, hogy ez a jövőben is így marad. A cél elérése érdekében hitre, elkötelezettségre, tehetségre, valamint szorgalmas munkára van szükség. A gazdag történelmi múlt napjainkban még inkább kötelez bennünket. A gyorsan változó és nagy kihívások elé állító korunkban fontos, hogy a feladatainkra jó válaszokat tudjunk adni. Sopron polgármestere zárógondolataiban hozzátette: Azt kívánom nektek, hogy amikor utoljára áthaladtok a Tűztorony alatt, tartalmas, gazdag és boldog életetek első lépéseit tegyétek meg. A "Civitas Fidelissima", azaz a leghűségesebb város kapuja mindig nyitva áll előttetek – zárta gondolatait a polgármester.

Az ünnepség zárásaként hagyományosan elhelyezték az emlékezés koszorúit Sopronyi-Thurner Mihály szobránál.

Fotók: Pluzsik Tamás


SZAKMAI HÉT A FAIPARI MÉRNÖKI ÉS KREATÍVIPARI KARON

A szorgalmi időszak utolsó hetében szakmai hét programokon vettek részt a műszaki és informatikai képzési területek hallgatói. A projekthét keretében az első- és másodéves faipari mérnök, valamint ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatóink szakmai előadásokon és gyárlátogatásokon vettek részt. A végzős faipari mérnök hallgatókkomplex tanulmányúton vettek részt a héten. A gazdaságinformatikus hallgatók pedig céglátogatáson jártak az ipari kapcsolatok ápolása jegyében.

Az első évfolyamos faiparimérnök-hallgatóknak az IKEA Industry Magyarország Kft. soproni telephelyének látogatásával kezdődött a hét. Ezután kedden a Faanyagvédelemmel kapcsolatban vettek részt előadáson. Szerdára Egyházasfalura utaztak a Meranti Kft.-hez, majd csütörtökön egy izgalmas előadáson és bemutatón vettek részt Bucs Enikő jóvoltából, a PEKA svájci tárolási rendszerekről. A hetet a soproni Holz Team Kft.-nél zárta a csapat.

A másod évfolyamos faiparimérnök-hallgatóknak az AUTOLIV Kft. üzemlátogatásával kezdődött a projekthét, ami kedden érdekes előadásokkal folytatódott: A fenntartható irodabútor jövője címmel Tóth Csaba a Nowy Styl képviseletében tartott prezentációt, majd utána Wilheim Gábor beszélt a digitalizációról a bútorgyártásban. Szerdán a csapat a Foton Kft.-nél tartott üzembejárást, csütörtökön pedig a KAMPA HAUS Kft.-vel ismerkedhettek a hallgatók. Pénteken fűrészáru szilárdsági osztályozása és szerkezetvizsgálati bemutató volt a program, amivel hallgatóink zárták a szakmai hetet.

Az ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatóinknak sem telt unalmasan a projekthét. Hétfőn a Fischer Hungary tartott rögzítéstechnikai bemutatót csavarokról az egyetem NRRC épületében. Kedden a faiparimérnök-hallgatókkal közösen a Nowy Styl (Tóth Csaba) és Wilheim Gábor előadásán vehettek részt az itf-es hallgatók. Szerdán a soproni UNIMAS Kft.-nél tartottak céglátogatást. Csütörtökön, szintén a faiparimérnök-hallgatókkal együtt, Bucs Enikő előadásán vettek részt, a PEKA svájci tárolási rendszerekről szóló bemutatón. Pénteken először a Csonka és Fiai Üvegtechnikai Kft.-nél voltak az ipari termék- és formatervező hallgatók céglátogatáson, majd ezután Horváth Máté okleveles ipari terméktervező mérnök előadását hallgathatták meg a szakmáról.


SZAKMAI HÉT: KOMPLEX TANULMÁNYÚT

Mozgalmas hetet zártak a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar harmad évfolyamos faiparimérnök-hallgatói, a szorgalmi időszak utolsó hetében tartották ugyanis a komplex tanulmányútjukat.

Az ország különböző pontjain tett, kilenc üzemlátogatás és több száz kilométer van mögöttük, valamint remélhetőleg rengeteg érdekes és szakmailag izgalmas új információval is gazdagodtak a szakmai hét keretében hallgatóink. Hétfőn a szanyi Interfa Kft. cégnél volt üzemlátogatás, majd délután Zalahalápra utaztak tovább, a Bakonyerdő Zrt.-hez. Kedden a Németh-Fa Kft. látta vendégül hallgatóinkat Lentiben, ahonnan Letenyére mentek tovább és az Owi-Zala Bt.-nél tettek üzemlátogatást.

Szerdán a Zalalövőn található Szalai Kft. által üzemeltetett Edelholz Parkett cégnél kaptak hallgatóink körbevezetést, majd innen a zalaegerszegi FOREST Hungary Kft. felé vették az irányt. Csütörtökön Dunaharasztira utaztak, ahol a szakmai tanulmányút keretében a JAF Holz Ungarn Kft.-nél jártak faiparos hallgatóink. A látogatás során a résztvevők Föőr Róbert, szakmai előadó jóvoltából jó hangulatú előadás és céges körbevezetés során ismerkedhettek meg a különféle újszerű faipari alapanyagokkal, valamint a faépítészethez kapcsolódó aktuális alapanyagtrendekkel. Pénteken Szombathely volt a helyszín, ahol először az AKE Hungária Kft. cégnél, majd utána a FALCO Kft.-nél tettek üzemlátogatást a faipari mérnöknek készülő hallgatók.


IPARI KAPCSOLATOK ÁPOLÁSA A PROJEKTHÉTEN

A projekthét keretén belül lehetőségük volt a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar gazdaságinformatikus szakos hallgatóinak a COSMO CONSULT Kft. soproni irodájába eljutni, ahol Horváth-Lukics Martin, a soproni iroda vezetője röviden bemutatta a céget és a soproni iroda fő feladatait, valamint az MS Dynamics 365 Business Centralt. Majd ezután Szíjjártó András, üzleti intelligencia tanácsadó a CRM/BI/Power Platform lehetőségeit ismertette.

A látogatáson a hallgatókkal tartott az Informatikai és Matematikai Intézet két oktatója, dr. Garab József egyetemi docens és dr. Hegyháti Máté intézetigazgató is. A COSMO CONSULT Kft. soproni irodájában jelentős részben a Soproni Egyetemen végzett hallgatók dolgoznak szoftverfejlesztőként és konzultánsként. A továbbiakban is szoros lesz az együttműködés a vállalat és a Soproni Egyetem között.


A FRANCIA GUYANAI EGYETEM DELEGÁCIÓJA TETT LÁTOGATÁST A FAIPARI MÉRNÖKI ÉS KREATÍVIPARI KARON

A francia Guyanai Egyetem delegációja egynapos látogatást tett karunkon. A delegáció érdeklődésének egyik fő célja a fával való építés és az ehhez kapcsolódó technológiák megismerése volt.

A prof. dr. Magoss Endre dékánnal folytatott megbeszélésükön a további együttműködési lehetőségekről is szó esett, melynek keretében hallgatói csereprogramot és akár rövid idejű oktatócserét is lehetségesnek látnak a felek. A látogatás során a delegáció megtekintette a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar laborjait és műhelyeit, és örömmel állapították meg, hogy ezek alapján látnak a kutatási területen is együttműködési lehetőségeket. A francia Guyana fafaj gazdagsága kiváló alapja lehet a megfelelő építőfa feltárásának. 


KELLEMEST A HASZNOSSAL: KÖZÖSSÉGI KERÍTÉSFESTÉS AZ IMI-BEN

Két legyet ütöttek egy csapásra a gazdaságinformatikus hallgatók, valamint az Informatikai és Matematikai Intézet oktatói. Az intézetnek, valamint az informatikai kurzusok többségének otthont adó GT épület előtti kerítésen már észrevehetőek voltak az idő vasfogának nyomai, ami kiváló ürügyként szolgált egy közösségépítő programhoz, amire a járvány kitörése óta nem nagyon volt alkalmuk az egyetemi polgároknak.

A jó időt kivárva, május 10-én reggel hallgatók és oktatók egy kis csoportja látott hozzá a körülbelül 35 méter szélességű utcafronti kerítésszakasz megszépítéséhez. A csapat összetétele a nap során néha cserélődött, ráadásul igazi egyetemi összefogásként nemcsak a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar hallgatói segítettek be, hanem a társkarokról is csatlakoztak páran. A csapat hangulata végig vidám maradt, részben a kar által biztosított frissítésnek köszönhetően is. „Bár mindenképpen örülünk a munkahelyünk szebb utcaképének, a megmozdulás elsődleges célja számomra mindenképpen a megfelelő körülmények megteremtése volt a különböző évfolyamokon kezdett hallgatók, valamint a hallgatók és oktatók közötti közvetlen beszélgetésekhez, sztorizásokhoz. A kis létszámú informatikusképzésünk nagy előnyének tartom a magas oktató/hallgató arányt és az ebből fakadó személyes kapcsolatokat, valamint a hallgatóközpontú oktatást. A képzés minősége szempontjából ezt legalább olyan fontos megőriznünk, mint amilyen fontosak az utóbbi évben végrehajtott szervezeti és tantervi fejlesztéseink. Úgy érzem, a keddi megmozdulás ezt a célját mindenképpen elérte, és több visszajelzés is utalt rá, hogy megvan az igény hasonló közösségi megmozdulásokra, így biztosan nem ez volt az utolsó ilyen program.” – összegezte a rendezvényt dr. Hegyháti Máté, a gazdaságinformatikus szak szakfelelőse, aki egyben az esemény ötletgazdája is volt.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2205


Tetszett a cikk?