Egyetemi hírek 2022.11.

A Soproni Egyetem idén hatvanéves Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara hetedik alkalommal rendezte meg hagyományos Bázisiskolai Szakmai Faipari versenyét. A megmérettetés és a bázisiskolákkal való együttműködés célja, hogy az egyetem hozzájáruljon a faipari technikumok és szakképző iskolák képzésének sikerességéhez, illetve, hogy a szakintézmények bekapcsolódhassanak a Soproni Egyetem életébe.

A Ligneum Látogatóközpontban megrendezett megnyitón Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a szakképzésben az egyetemek és a középiskolák egyre jobban összefonódnak, az egyetemi képzés alapját a jó technikus képzés tudja biztosítani. A faipar különleges terület, amelynek Sopron városa kiemelt képzőhelye. A helyettes államtitkár hozzátette: a verseny egy bemutatkozás, egy megmérettetés, amely lehetőséget teremt arra, hogy megmutassuk, milyen jelentős tartalomfejlesztésen esett át a technikusi képzés és azok a gyerekek, akik nálunk végeznek, azok nagyon-nagyon jó hallgatói legyenek majd az egyetemnek.

Dr. Farkas Ciprián Sopron város polgármestere köszöntő szavaiban kifejezte abbéli reményét, hogy a versenyben résztvevő tehetséges diákok később a Soproni Egyetemet választják, ha a továbbtanulásról dönteniük kell. Az egyetem és a város több mint 100 esztendős kapcsolata is garancia a jövő nemzedékének sikereihez.

- A Soproni Egyetem mindig szereti megszólítani a szakközépiskolákat, amelyek a jövőben azokat a hallgatókat biztosítják, akik akár faiparosként, akár erdőmérnökként majd nagyot alkothatnak, és ezek az első lépések mindig a szakmának az alapvetéseiben, az alapfogásaiban testesülnek meg. Éppen ezért a bázisiskoláinkat szólítottuk meg, ez esetben 17 intézményt, amelyek a Faipari Mérnöki és a Kreatívipari Kar látókörébe esnek. Természetesen a Soproni Egyetem is indít egy csapatot, így a mostani és a jövőbeni hallgatók is találkozhatnak ezen a csodálatos egyetemen, ebben a csodálatos városban – mondta el beszédében prof. dr. Fábián Attila, az egyetem rektora. A rendezvényen részt vett Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi- és Iparkamara titkára, Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja és Prof. dr. Magoss Endre a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja, aki a megnyitót követően élő adásban nyilatkozott az M1 hírcsatornáján is.

A versenyzőknek szakmai elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk az eseményen, közben ezzel párhuzamosan különböző szakmai előadásokat is tartottak a Ligneumban a szakma és az egyetem képviselői. A versenyben a tanulók az első napon a támogató cégek által összeállított feladatokat oldották meg, a verseny másnapján pedig egy pulpitust kellett elkészíteniük az egyetem tanüzemében. Az előadói pulpitust a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar III. évfolyamos formatervezés alapszakos hallgatója, Proksza Lili tervezte. Az elkészült munkákat szakértő zsűri bírálta el, mely alapján végül megszületett a véferedmény. A hetedik alkalommal megrendezett bázisiskolai faipari szakmai versenyt a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikum csapata nyerte. A csapat tagjai Eszlinger Mátyás, Horváth Bendegúz és Süli Botond voltak. Az eredményhirdetéskor prof. dr. Magoss Endre, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja elmondta, hogy a résztvevő csapatok tagjai, amennyiben szakirányú felsőfokú intézménybe jelentkeznek, helyezéstől függetlenül plusz pontot kapnak a felvételi eredményükhöz.

VII. Bázisiskolai Faipari Szakmai Verseny végeredmények

I. helyezett: Kisalföldi ASZC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
II. helyezett: Vas Megyei SzC Hefele Menyhért Szakképző Iskola
III. helyezett: Budapesti Komplex SZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum
A Kereskedelmi és Iparkamara különdíjában részesült: Soproni SzC Handler Nándor Technikum
A Leitz Hungária kft. különdíjában részesült: Zalaegerszegi SZC Deák Ferenc Technikum
Az Enterprise Group különdíjában részesültek: 1-3. helyezett csapatok
Az Interfa Bútoripari Kft. különdíjában részesült: Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola


AZ ALKALMAZOTT MŰVÉSZET LÉTMÓDJAI NAPJAINKBAN CÍMMEL TARTOTTAK TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁT A SOPRONI EGYETEM ALKALMAZOTT MŰVÉSZETI INTÉZETÉBEN

A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézetében 2022. október 28-án, pénteken került sor arra a tudományos konferenciára, amely a szervezők – a Soproni Egyetem FMK Alkalmazott Művészeti Intézet, az MTA VEAB Soproni Tudós Társaság Művészeti és Irodalomtudományi Szakbizottság és a Magyar Tudományos Akadémia VEAB Képzőművészet, Művészetelmélet és Design Munkabizottság – példás összefogása nyomán jött létre. A konferenciát Prof. Dr. Magoss Endre, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja nyitotta meg. Az előadók között voltak képző- és tervezőművészek, filozófusok, irodalom- és társadalomkutatók. Mindannyian a konferencia fő kérdésére adtak egy-egy sajátos szemszögből választ, vagyis, hogy milyen értelmezés- és eljárásmódok jelenhetnek meg az alkalmazott művészet területén napjainkban.

A vendégelőadók közül Fáyné Dombi Alice, Szabó Tibor, Karikó Sándor professzorok a Szegedi Tudományegyetemről, Szilágyi Tibor a Pécsi Tudományegyetemről, Zámbó Bianka a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről érkezett, Major Gyöngyi igazgató pedig a Budapesten működő Kortárs Női Reflexiók Fórumát képviselte. A Soproni Egyetem részéről előadást tartott Zalavári József professzor (FMK), Nagy Máté docens (FMK), Kovács-Gombos Gábor és Gáspárdy Tibor docensek (BPK), valamint a konferencia szervezője, Molnár László docens (FMK). Markó Balázs professzor (FMK) ugyan nem tudott személyesen jelen lenni, de a digitális technikának köszönhetően a jelenlévők online tudták meghallgatni előadását.

A tervek szerint a konferencián elhangzottak rövidesen egy kötetben is megjelennek. Konklúzióként elhangzott, hogy a tudományos rendezvény kedvező tapasztalatai nyomán a jövőben további hasonló események szervezésére kerül majd sor, erősítve ezzel az Alkalmazott Művészeti Intézet kapcsolatait az ország más szellemi műhelyeivel, valamint a határon túli magyar kutatókkal, művészekkel is.


SOPRON ÉS KÖRNYÉKE NEVEZETESSÉGEIVEL ISMERKEDTEK AZ ELSŐÉVES MŰVÉSZ HALLGATÓK

2022. október 7-én a fertődi Esterházy-kastélyban jártak a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének I. évfolyamos hallgatói. Az ötven fős csoportot azok az építőművész, tervezőgrafikus és formatervező szakos hallgatók alkották, akik idén szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat a soproni Alma Materben. Vannak köztük helybéliek és a régióból érkezettek is, de a hallgatók többsége most ismerkedik Sopron és környéke nevezetességeivel. A hallgatók számára Dr. habil. Molnár László egyetemi docens szervezte meg az őszi szemeszter pénteki napjaira azt a programsorozatot, amely során elsőként szeptember 23-án Sopron belvárosával ismerkedtek meg Dr. Tárkányi Sándor műemlékvédelmi szakember, egyetemi docens vezetésével. Ezt követően, szeptember 30-án a hallgatók a tavaly megnyílt Erdő Háza látnivalóit tekintették meg a Soproni Parkerdő Muck Endréről elnevezett magaslatán. Majd október 7-én az Esterházy-kastély következett, amely napjainkra a szakemberek áldozatos, több éves felújítási, restaurálási munkáinak köszönhetően sokat vissza tudott idézni az egykori fényes időkből, és számos értékes műkinccsel is gazdagodott a kiállítótér, olyanokkal, melyek már egykor is itt voltak elhelyezve. A programsorozat zárásaként október 14-én a hasonlóan komoly ráfordítással helyreállított Lenck-villa érdekességeivel, titkaival, látnivalóival találkozhattak a diákok Dr. Németh Ildikó muzeológus tárlatvezetésének segítségével.

A hallgatók számára a várossal, környékével és a selmeci szellemiséget őrző erdészet és faipar világával történő ismerkedés előadások formájában folytatódik a félév további részében. Azonban már most elmondható, hogy ez a rendhagyó kurzus az eddigiek során is nagy sikert aratott az érintett hallgatók körében, akik élményeiket – képzőművészhez illően – rajzok, vázlatok és feljegyzések formájában örökítették meg a programok során.


NAPBÁRKA KIÁLLÍTÁS AZ ERDÉSZETI MÚZEUMBAN

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényei keretében szerda délután az Erdészeti Múzeum - Esterházy Palotában Tóth Kázmér múzeumigazgató bemutatta a palota felújításának első ütemét. Ezután a rendezvényen Varga Szabolcs visszaemlékező méltatása után leplezték a múzeum korábbi igazgatója, dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó, alias Melinda emlékére állított emléktáblát, akinek a tiszteletére egy termet is elneveztek az épületben.

Az eseményen Kovács-Gombos Gábor nyitotta meg az újonnan felavatott Melinda teremben, Prof. Dr. Markó Balázs, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar egyetemi tanárának Napbárka című, egyedülálló tárlatát.


X. LOMBOSFA KONFERENCIA: MOLNÁR SÁNDOR EMLÉKALAP ELŐADÁSOK

Az október 12-14 között megrendezésre került X. Lombosfa Konferencián (X. Hardwood Conference) való hallgatói részvételt a Molnár Sándor Emlékalap ösztöndíj formájában támogatta. A felhívás eredményeként 8 témában készült poszter, amelyről egy rövid előadás keretében számoltak be az ösztöndíjasok. Az előadók a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar BSc., MSc., és doktorandusz hallgatói közül kerültek ki.

A Molnár Sándor Emlékalap az utóbbi években támogatott Projekt feladatok és TDK konferenciák helyezettjeinek díjazásán kívül, most egy újabb formában segítette a kar tehetséges hallgatóit. A konferencián elhangzott hallgatói előadások:

  • Mátyás Báder, Róbert Németh, Boglárka Bekecs, Dániel Márton: Preliminary results of bark and straw acetylation
  • Szabolcs Komán, Gergely Szmorad, Miklós Bak: Thermal modification of green ash and box elder
  • Fruzsina Horváth, Miklós Bak, Mátyás Báder: Fungal resistance of Fagus sylvatica after different wood modification processes
  • Szabolcs Komán, Marcell Lehoczki: Combustion characteristics of green ash and box elder Dávid Takács, Miklós Bak: Delignification experiments for the production of transparent wood
  • Ádám Lendvai, Róbert Németh, Mátyás Báder: Analysis of some anatomical features of field elm (Ulmus minor Mill.)
  • Tamás Sajdik, Sándor Fehér, Mátyás Báder: Nail and screw withdrawal resistance of Scots pine and poplar wood
  • Luca Kovács, Norbert Horváth: Evaluation of impregnability of Pannonia poplar glued-laminated timber

Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2211


Tetszett a cikk?