Könnyed szakmai utánpótlás-nevelés

A műhely sarkában mindig kell, hogy legyen hely a gyerekek számára. Ők, a legfiatalabb mesterjelöltek éppen olyan komolyan veszik a szakmát, mint a maguk előtt látott elődök. Sokakban, sokszor felmerül a kérdés, hol kezdődik el a szakmai utánpótlás nevelése? Lehet, hogy pont ott a lurkóságok kicsike sarkában, ahol ellenőrzött, biztonságos körülmények között ismerkedhetnek az asztalosszakma alapjaival, ott kezdődik el egy újabb vállalkozói életpálya. Gerencsér Kinga a témában könyvet is jegyző kiváló szakember. Az ő segítségével mutatjuk be az induláshoz szükséges alapokat, és már egy különleges játék elkészítését is!

Fajátékok nagyoktól kicsiknek

A fajátékok készítéséhez nem kell gyakorlott barkácsolónak lenni, mert faanyagból könnyű a formázás, a szerelés és a javítás, csak ismerni kell azokat az egyszerű kéziszerszámokat és eljárásokat, amelyekkel terveinket megvalósíthatjuk. Ehhez szeretnénk segítséget adni ezzel a sorozattal, amelyben részletesen leírjuk egy-egy játék elkészítését, a hozzá szükséges anyagokat, eszközöket, megadjuk az alkatrészek rajzait, és fényképekkel illusztráljuk, majd további ötleteket is
bemutatunk, amelyek hasonló technikával készültek.

A játékokat a Nyugat-magyarországi Egyetemen tanuló hallgatók munkáiból és külföldi katalógusokból válogattuk össze úgy, hogy otthon, házilag is elkészíthetők legyenek. Az egyszerűbb
építőjátékokkal kezdjük, aztán mindig nehezebbekkel folytatjuk, és a végén eljutunk a logikai játékokhoz, ahol már tized milliméteres pontossággal kell elkészíteni a bonyolult elemeket.

Anyagok, eszközök és munkaműveletek

Munkánk alapanyagául legjobb, ha a tartósabb, keménylombos, kopásálló bükkfát választjuk, amely faáru-kereskedésben viszonylag kedvező áron és többféle méretben kapható. Felhasználhatunk még kőrist és tölgyet is, de tudnunk kell, hogy ezek puhább fafajok, így bár fűrészelésük és megmunkálásuk könnyebb, viszont kevésbé tartósak. Nagyon fontos a faanyag kiválasztása, csak
jó minőségű, hibamentes faanyagból dolgozzunk. Célszerű száraz fát vennünk, amelynek a nedvességtartalma már állandósult, ne legyen vetemedett, és ne legyenek benne csomók.

Az alkatrészrajzok átmásolásához szükségünk lesz pauszpapírra. A kiválasztott játékszer alkatrészrajzára fektessük rá a pauszpapírt, majd másoljuk át a vonalakat. Ezután a pauszpapírról másoljuk át a vonalakat kartonpapírra, majd vágjuk ki a sablonokat. Válasszuk ki az alkatrész vastagságának megfelelő, simára gyalult, mindkét oldalán szép rajzolatú deszkát. Rögzítsük rá a sablont, majd puha ceruzával rajzoljuk meg a körvonalát a faanyagon. A figurákat lehetőleg úgy
helyezzük el, hogy a kisebb darabok szálirányban essenek, mert ellenkező esetben könnyen eltörhetnek. Azoknál a rajzoknál, ahol furat is van, keresztvonalakkal jelöljük a furat középpontját
is, hogy fúrás közben ellen-őrizni tudjuk, hogy tartjuk-e a helyes irányt.

Az egyenes vágásokat kézi rókafarkfűrésszel, elektromos körfűrésszel vagy lyukfűrésszel végezhetjük. Kézifűrésszel úgy lehet egyenesen vágni, hogy a fát leszorítva tartjuk, és közben fél szemünket becsukva, lefelé nézünk a fűrészlap felső szélére. Ha a vágóélt bármelyik oldalról megpillantjuk, az annyit jelent, hogy vágásunk nem egyenes. Pontos vágásokhoz jelöljük be az irányt, ehhez használjunk vonalzót. Ha sok hasonló darab van, számozzuk meg azokat.

Zárt alakzatokhoz lombfűrész vagy lyukfűrész használható. A vágás előtt egy vezetőlyukat kell fúrni, ezen dugjuk majd át a lyukfűrész pengéjét. A lombfűrész pengéjének egyik végét szabaddá téve húzzuk át a lyukon, és utána újra csavarozzuk vissza a helyére.

Ívek kialakításához szintén lombfűrész vagy lyukfűrész szükséges, amellyel szép vágásfelületű, éles kanyarok is kivághatók. A durvább lombfűrész vastagabb faanyagok hajlatainak vágására alkalmas. Fűrészlapja tetszőleges szögbe állítható, ami megkönnyíti az ívek kivágását. A levágandó anyagot itt is rögzíteni kell vagy kézzel, vagy satuval. Fontos az állandó lassú vágás, miközben folyamatosan ellenőrizzük, hogy az ív megfelelő-e.

Lyukfúráshoz kerekes kézi fúró, furdancs és kétsebességes elektromos fúrógép (10 mm-es tokmánynyílással) tökéletesen megfelel. A fúrás megkezdése előtt jelöljük ki árral a fúrandó lyuk helyét és rögzítsük az anyagot satuba. Ha a fúró megakadna, húzzuk ki a lyukból, távolítsuk el a hulladék fűrészport, majd fúrjunk tovább. Ha meghatározott mélységű furatra van szükség, jelöljük be
ezt a mélységet a fúrófejen ragasztószalaggal.

Korongokat különböző átmérőjű rudak feldarabolásából nyerhetünk, természetesen nagyon pontos fűrészelésre van szükség, hogy felületeik párhuzamosak legyenek. Vágás után csiszoljuk le a széleket. Jelöljük meg a korongok közepét úgy, hogy előbb a középpontot szerkesszük meg, majd fúrjunk oda egy lyukat.

Ragasztáshoz környezetbarát ragasztókat használjunk, mivel ezek emberre és környezetre teljesen ártalmatlanok. A ragasztót ecsettel vagy spatulával mindkét ragasztandó felületre vigyük fel, majd a darabokat összenyomva hagyjuk megszáradni. Az eszközöket használat után azonnal tisztítsuk
meg vízzel. A megkötött ragasztó csak oldószerrel távolítható el.

 

Építőjáték derékszögekből

  

Anyag
• 2 db 1 m hosszú, 2x2 cm keresztmetszetű léc
• Ragasztó (Henkel-termék: Pattex,
Szuper Fix vagy Palma fa Express)
• Finomszemcséjű csiszolópapír
• Színes festékek

Alkatrészek
• 1 db kocka (1 tétel)
• 8 db derékszög szára csappal (2–9 tétel)
• 8 db derékszög szára horonnyal (10–17)

Elkészítése
A lécekből vágjunk le 2 cm-es darabot
a kockának, majd a maradék lécet fűrészeljük
fel úgy, hogy a darabok méretét
mindig növeljük 2 cm-rel. Minden
darabból kettőt készítsünk, így a 9-es és
a 17-es 18 cm hosszú lesz. 8 db derékszög
szárán az összeillesztendő végeitől
20 mm-re fűrészeljünk be először
keresztirányban, majd hosszirányban a
vastagság egyharmadáig a csap kialakításához,
az ábra szerint. A másik 8
db-on a horony kifűrészelését végezzük
el, majd finomszemcséjű csiszolópapírral
csiszoljuk át a fűrészelt felületeket.
Ezután kenjük be ragasztóval a csapot,
és illesszük össze derékszögben a két
szárat. Várjuk meg, amíg a ragasztás
megköt, utána fessük be a darabokat
különböző színűre. A színek megválasztásával
segíthetjük a játék összerakási
sorrendjének könnyebb meghatározását.
A méretek növelésével változhat a
játék jellege, asztali építőjáték helyett
készíthetünk játszótéri építőjátékot. A
további ötletek címszó alatt bemutatunk
néhány építési variációt, de még nagyon
sokféle alakzatot lehet kirakni ebből a 9
elemből. Várjuk a további ötleteket! Ki
tud többet kirakni?

A felület előkészítésénél ügyeljünk arra, hogy a játékok felülete sima legyen. Ez mind a megjelenés, mind pedig a biztonság szempontjából fontos. Csiszoljuk le az összes felületet, különösen ott, ahol a vágás merőleges a szálirányra.

A fa előkészítéséhez használhatunk kémiai anyagokat is, amelyek hatására a pácok jobban behatolnak a fába, a színhatás egyenletesebb lesz, és a lakk jobban tapad. Ilyen anyag az aceton, amely a gyanta és az olajfoltok eltávolítására alkalmas.

Festéshez vízben oldható színes biopácok vagy olyan festékek alkalmasak, amelyek a CE- (Conrention Europe) jel alapján megfelelnek az európai játékszabványoknak, és emberre, környezetre teljesen ártalmatlanok. Nagyon népszerűek a vizes alapú akrilfestékek, ezek széles színskálában, kis mennyiségben, készre keverten kaphatók és gyorsan száradnak. Új tulajdonoshoz került a magyarországi Praktiker áruházlánc: a társaság tulajdonában álló ingatlanokat a Wallis csoport vette meg, az operatív cég pedig a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft. jelenlegi ügyvezetője, Karl-Heinz Keth tulajdonába került – közölte a barkácsáruházlánc. A hazai Praktiker német anyavállalata még 2013-ban kezdeményezte a németországi működés felszámolását.
Jó a fedőképességük, és vékony ecsettel finom vonalak húzhatók velük. Ezek után már „gyerekjáték” lesz a következőkben bemutatott játékokat elkészíteni. A játékok elkészítéséhez sok sikert kívánunk!

Dr. habil Gerencsér Kinga
c. egyetemi tanár


Tetszett a cikk?