Rendezvények Simonyi emlékére

Ünnepi értekezlettel és GAINup! rendezvénnyel emlékeztek meg Simonyi Károly születésnapjának 100. évfordulójáról a Nyugat-magyarországi Egyetemen.

„Életem legeredményesebb és ugyanakkor legboldogabb időszaka az a fél évtized volt, amit Sopronban töltöttem.” - mondta egy interjúban Simonyi Károly, aki 1916. október 18-án született a Sopron megyei Egyházasfalun. Kalandos életútja között 1948-1952 között Sopronban dolgozott, megépítve az első magyar részecskegyorsítót csoportjával az egyetemen, amelynek Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara 2013-ban vette fel az egykori Fizika-Elektrotechnika Tanszék legendás oktatójának a nevét.

Október 18-án kora délután egy ünnepi értekezlettel kezdődött a soproni születésnapi ünnepség a Nyugat-magyarországi Egyetemen, amelyet Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora nyitott meg. Rektor úr köszöntőjében bemutatta a Természet Világa folyóirat most megjelenő Simonyi-különszámát, amelyben egy részletes írás foglalkozik a soproni Simonyival. Ezt követően Dr. Alpár Tibor, a Simonyi kar dékánja üdvözölte az ünneplőket. „Simonyi Károly professzor neve a karon jelenlevő többféle szakterület – műszaki, informatikai, művészeti – együttlétét egyértelműen hitelesít” – mondta a dékán, utalva Simonyi professzor A fizika kultúrtörténete munkájára, amelynek különböző kiadásait nagyon sokan őrzik otthonukban. Dr. Divós Ferenc előadásában nem csak Simonyi soproni tevékenységét ismertette, hanem hajmeresztő kísérleteket mutatott egy Van de Graaff generátoron (ilyen rendszerű volt a Sopronban készült első hazai részecskegyorsító is). Dr. Szarka László akadémikus pedig Simonyinak a jelenben is élő akadémiai örökségéről beszélt, utalva azokra a magas színvonalú kutatásokra, amelyek az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézet Geodéziai és Geofizikai Intézetében zajlanak Sopronban. Az ünnepi ülés során Alpár Tibor bejelentette, hogy a Kar Simonyi emlékévet indít el, így a következő hónapok során több, Simonyihoz kapcsolódó rendezvényen lehet majd részt venni.

Az ünnepség részeként este hat órakor kezdődött el a Búgócsiga Akusztik Gardenben a GAINup! rendezvénysorozat, amelyet az NymE Simonyi Károly Kar Richter Réz Géza Szakkollégiuma és a gazdaságinformatikus képzésért felelős NymE SKK Informatikai és Gazdasági Intézet szervez. „A szakmai meetup sorozatotot – hallgatóink kezdeményezésre – azért hoztuk létre, hogy legyen egy hely ahol kutatók, hallgatók, cégek képviselői közösen tekinthetnek át innovatív témákat.” – mondta Dr. Bacsárdi László intézetigazgató. Az első GAINup! az online marketing témakörét járta körül. A több mint 50 résztvevő rövid ismerkedését követően négy vitaindító előadás hangzott el: Online marketing trendek - hol tartunk 2016-ban? (Iszak Júlia, Maxus) Online marketing a Google szemüvegén át (Farkas Zoltán) Szövegelni? De hogyan? (Mészáros Csaba, Effix-Marketing), Online marketing hallgatói szemmel (Takács Tamás, NymE). A résztvevők előadókhoz intézett kérdéseit követően pedig kötetlen beszélgetésre került sor az előadókkal, valamint kipróbálhatták a Google szemüvegét, a Google Glasst. Az ingyenes rendezvénysorozat következő alkalmát november 22. (kedd) napra tervezik.

Sajtóközlemény, 2016. október 19.


Tetszett a cikk?