Törőcsik Jolán, Az Intarziás

Nem mindenkinek adatik meg az alkotás képessége és kényszere, az újdonság és egyben az értékállóság létrehozásának tálentuma és terhe, az időtlenség tudatalattija finom manipulálásának a képessége. Nyomot hagyni az idő rojtos szövetén, életérzéseket, hangulatokat tárgyakba, alkotásokba rejteni, gyönyörködtetni, elgondolkodtatni, irányt mutatni másoknak, irányt mutatni az utánunk jövőknek.

Az intarziásnak sikerülhetett, amikor 2007-ben a könyvét készítettük elő a nyomda számára, egy pillanatra sem volt kérdés, hogy a róla szóló könyv címe nem lehet más, mint „Az intarziás", Törőcsik Jolán egykori műszaki rajzoló, cipőtervező, énekes-zenész és rajzfilmes talán mindig is intarziás volt, csak az út volt picit girbegurba az elején. De hát sokunkkal van ez így. 

És, hogy miért is lett ő ennek a területnek az egyik legjobbja, válaszolja meg ő maga! „Sokszor kérdezik tőlem: hogy a csudába lesz valakiből „intarziás"? A válaszom most is bizonytalan: talán azért jutottam el ehhez a műfajhoz, mert hagytam magam sodródni, talán csak ez az elmélyülést igénylő munka volt az egyetlen kapaszkodóm, ami megtartott, talán a fa anyaga vont körém olyan fészket, amelynek melegében az élet nagy koccanásait és pofonjait túl tudtam élni, talán a jó Isten adta ezt a komplex művészetet mankónak, hogy ember maradhassak? Talán. Valószínűbb azonban, hogy a felsoroltak együttvéve sem adják meg az igazi választ. Egy azonban biztos. A fától kapott menedéket nem kaptam ingyen. Elvett tőlem mindent, ami voltam, és igényt tartott szinte mindenre, amivé tett. Ebben az „üzletben" azonban az a jó, hogy nem érzem magam kifosztottnak."

Törőcsik Jolán intarziái összetettek, nem alapvetően technikai értelemben, bár faiparosként is és főképp, lenyűgöző az anyagismeret, a kreativitás és a kidolgozás pontossága. Az intarziaképek összetettsége, a különböző jelentésrétegek egymásra épülése nemcsak időtállóvá, de mindenkor élvezhetővé is teszik képeit, alkotásait, kanapéból nézegetve borgőzösen, vagy a Soproni Egyetem dékáni szobájában rápillantva, ügyintézés közben. Joli néni ma már nem vállal több megbízást, életlen az udvari műhelyben a fiókban heverő furnérvágó szike, a tanya kamrájának polcán zavartan és értetlenkedve érik tovább az ágyaspálinka. Joli néni most már egy másik dimenzióban válogatja a furnért, tervezgeti a kompozíciókat.

Ha furnéreselékbe botlanál váratlan helyen, bizton tudhatod, hogy megint valami csodán dolgozik. 

Hőbör Tamás

Az X-Meditor Kft. gondozásában, 2007-ben kiadott Törőcsik Jolán az intarziás című könyv, méltó emléket állít az elhunyt művésznőnek.  Vásárlási szándékát a faipar@xmeditor.hu e-mail címen jelezze!

A könyv ára: 2800 Ft (+ postaköltség)

 


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-oktober-6-7


Tetszett a cikk?