Olvasásra ajánljuk 2017 május

A fák mindenhol jelen vannak életünkben. Együtt jelentik a természetet, az életet és feldolgozott formában számos használati tárgyat egyaránt. A fát, mint élőlényt és mint nyersanyagot mutatja be a Molnár Sándor és Börcsök Zoltán által írt „Barátaink a fák” című könyv, mely a Napkor Erdőgazdák Zrt. kiadásában jelent meg.

A könyv célja és üzenete, hogy az emberek a megismerés révén közelebb kerüljenek a fákhoz, hangsúlyozva a fontosságukat, az életünkben betöltött szerepüket, továbbá megismerjük tulajdonságaikat,  legjellemzőbb előfordulásiés felhasználási területeiket.

A könyv első részében olyan általános dolgokkal ismertetnek meg a szerzők, hogy milyen a fa felépítése, a fatest tulajdonságai és milyen hazánk erdejének összetétele, és mekkora az évente növekedő fatömeg mennyisége. Erre épülve bemutatásra kerül, miként aknázhassuk ki a lehető leghatékonyabb fatest nyújtotta lehetőségeket, az életünkre gyakorolt közvetett és közvetlen hatásukat, úgy, hogy hosszú távon is fenntartható lehessen ez az érdekes „barátság”.

A könyv gerincét alkotó ismertetésben nem csak általános információt kap az olvasó. Bemutatásra kerülnek a leggyakoribb hazai lombos fafajok, bokrok és cserjék, de a szerzők kitérnek a fontosabb nyitvatermőkre is. Az egyes fafajok jellemzőinek leírásánál megismerkedhetünk azok főbb fizikai tulajdonságaival, előfordulási helyével, felhasználási területével. A látványos szemléltetés részeként képeket láthatunk az élő fáról, a kérgéről, hajtásáról, virágáról is.

A leírások szövegezését rendkívül színessé teszi egy-egy fával kapcsolatos gyerekkori élményük felidézése – például az akácvirág édes-illatos csemegézése – vagy az egyes fákról íródott versidézet olvasása.

Dr. Tóth Sándor László, okleveles faipari mérnök ajánlása

„Ritkán találkozhatunk ilyen, mindenki számára érthető nyelven íródott, valóban gyönyörű kivitelű összeállítással, mint a szakmában jól ismert Molnár Sándor egyetemi tanár által írt, Börcsök Zoltán által szerkesztett „Barátaink a fák” című, több mint 100 oldalas könyv. A fák szépek, faanyaguk meleget ad, belőlük több ezer használati tárgy készíthető, a fák segítik egészségünk és környezetünk védelmét – tudatosul bennünk, olvasva a könyv első, mondhatni bevezető részét, majd áttekintést kapunk az élő fa felépítéséről, a faanyagok tulajdonságairól. Itt elevenítik fel a szerzők – többek között –, hogy az akác fája a legtartósabb hazai faanyag, a gyertyán nemcsak szerszámnyélnek és tűzifának való, valamint a nyárak ipari felhasználása jelentős mértékben növelhető hőkezeléssel.”


Kapcsolódó dokumentum:


olvasasra-ajanljuk-barataink-a-fak


Tetszett a cikk?