Kawai Tsugite

A német származású, Kanadában élő mérnök és famegmunkáló, Matthias Wandel egy olyan dologgal állt elő, amitől sokaknak leesett az álluk. Pedig nincs szó semmiféle hókuszpókuszról. A Kawai Tsugite névre hallgató találmány ugyan nem alkalmas a legtöbb, famegmunkálásból származó kötés kialakítására, de nagyon ötletes és praktikus megoldás lehet sokak számára. Miről is van szó?

Az egésznek az alapja egy kocka, amit a két, szemben lévő sarka körül megpörgetünk a szimmetriatengelye körül. Ez a forgási szimmetria egy ún. háromutas aspektust eredményez oly módon, hogy a kockát 120 fokkal elforgatjuk az ujjaink között, vagyis végzünk vele egy harmad fordulatot. Ezután, ha a kockát így a felére vágjuk, és elforgatjuk a levágott részt merőlegesen a síkjára, akkor megint egy egész kockát fogunk kapni. Erre a mechanizmusra épül a Wandel által megálmodott Kawai Tsugite.

Ennél persze összetettebb a dolog, a kockákat a megfelelő módon kell szétvágni, hogy aztán az így egymásba illeszkedő részeket három irányban egymásba tudjuk illeszteni, ahogy ezt a lenti ábra is mutatja.

Ezzel az eljárással székeket, asztalokat mi magunk is könnyedén össze tudunk rakni, nem kell fúrót, csavarokat, szeget, kalapácsot használnunk. Sok időt, energiát takaríthatunk így meg, nem beszélve arról, hogy ha véletlenül rosszul tettünk egymásba két darabot, azokat könnyedén széthúzzuk, majd a megfelelő irányba állítva pillanatokon belül folytatni tudjuk a munkánkat.

De ahhoz, hogy eljussunk odáig, hogy akár egy asztalt vagy egy széket mi magunk összerakjunk, előbb el kell készítenünk a Kawai Tsugitéket. 

 


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-januar-44


Tetszett a cikk?