Bútorszövetség: Cselényi Krisztina

1964-ben születtem Budapesten. A tanítóképző főiskola elvégzését követően, pályaelhagyóként a faipari gépek világába csöppentem Cselényi Józseffel kötött házasságom révén, aki harmadik generációs gépgyártóként már beleszületett az iparágba.

1988-ban alapítottuk meg a Kisvakond kereskedőláncot, mely magánvállalatként elsőként importált és kereskedett gépekkel és szerszámokkal a faiparban. Ezekből a gyökerekből nőtt ki az Anest Group, mely többek között az SCM – a világ meghatározó faipari-gépgyártó cégcsoportjának – magyarországi kizárólagos képviselője. A vállalatnál a HR és a pénzügyi feladatok a területem.

Egész életemben a magyar faipari műhelyekkel dolgoztam, így első kézből ismerem problémáikat és sikereiket is. A 2008-ban indult válság nyomán alapítottuk meg a Via Group Kft.-t, mely az exportra jutást hivatott segíteni. Vezetőjeként és coachként a projektmenedzsment eszközével támogattam az európai közbeszerzéseken induló és sikeresen helytálló vállalkozásokat.

Küldetésemnek érzem, hogy a magyar asztalos- és faipar számára teret adjunk a képzéseknek, tudásmegosztásnak, a designerekkel és más iparágakkal való együttműködésnek, amivel megnyílhat a nagy hagyományokkal és szaktudással rendelkező ipar előtt a nemzetközi piac. Az elmúlt 30 év, a rendszerváltás óta eltelt időszak nem igényelte a nagy hozzáadott értéket a gyártóktól. Kiveszett a saját termék iránti igény a kkv-ból. Talán most van itt az idő, hogy a 20. század magyar sikereit visszahozzuk, újrateremtsük. Ez vezérelt, amikor az Anest csoporttal 25 éve elindítottuk a „Magyar Bútor” rendezvénysorozatot, megalapítottuk „Az Év Asztalosa” Díjat, és 2020-ban az Anest Szabadegyetemet is.

2014-ben, amikor a bútorszövetség elnökségének felkérésére elvállaltam a főtitkári feladatok ellátását, ugyanez motivált. 2015 óta vagyok az EFIC – az Európai Bútorszövetség elnökségi tagja.

Az elmúlt 6 évben a BKIK és az MKIK együttműködésében a pályaorientációs munka koordinátora voltam. Kiemelten fontos és sikeres projektnek tartom az átfogó ágazati kutatás vezetését és publikálását 2019-ben. A DownloadDesign gyártói-tervezői együttműködés pedig máig a kedvencem.

2020-ban az AKT megújításában, szakmai delegáltak kiválasztásában láttam el tanácsadói tevékenységet. A Magyar Formatervezési Tanács és az ITM Körforgásos Gazdaság Munkacsoport tagjaként igyekszem a faipart a design- és a megújuló gazdaság térképére felhelyezni, az iparágra a döntéshozók figyelmét ráirányítani.


Kapcsolódó dokumentum:


butorszovetseg-2020-07-08


Tetszett a cikk?