Ecetfagyökérből váza

Az ecetfa számos néven közismert a vidéki folklórban. Hívják ecetszömörcének, torzsás szömörcének, torzsás ecetfának is, botanikai elnevezése pedig Rhus typhina. Érdemes az utóbbit megjegyezni, ezzel ugyanis pontosan behatárolható a növény például a kertészetekben válogatva, de akkor hasznos igazán, ha valaki nem hivatalos forrásból szerzi be ecetfa csemetéjét, hanem például egy ismerős ajándékozza meg sarjhajtásokkal. Ilyenkor ugyanis a latin név alapján lehet az interneten vagy a szakkönyvekben rákeresni a növényre, és egyértelműen beazonosítani, így zárva ki, hogy a hozzá nagyon hasonlító, de kártékony bálványfát honosítsa meg kertjében.

Mivel bizonyára sok asztalos kertjében is fellelhető az ecetfa, jogos a kérdés, mire használható a törzse vagy a gyökere. Különösen aktuális a felvetés, ha éppen a kivágását tervezik. Ajánlatos ugyanis a növény gyökerét nem eldobni, még ha nagyon csúnya is, érdemesebb kiszárítani.

Íme, egy jó példa arra, hogy korszerű technikákat alkalmazva egészen dekoratív terméket lehet az ecetfából, jelen esetben annak gyökeréből előállítani. Konkrétan: csodálatos vázát lehet készíteni belőle. Példánkban a mester csillámporokkal színezett epoxi gyantával öntötte ki az előkészített gyökeret, majd vákuummal távolította el a levegőbuborékokat. A fa esztergálása és polírozása után egy csodálatos és különleges váza született.

Forrás: 
hobbiasztalos.blog.hu
megyeriszabolcskerteszete.hu


Tetszett a cikk?