Nagy pontosságú digitális vízmértékek

Több szakmában alkalmaznak vízmértékeket, valamint lézeres szintezőket. Bizonyos munkáknál a vízmérték nélkülözhetetlen a pontos beállításokhoz és az ellenőrzésekhez. Legyen szó nyílászárók beépítéséről, korpuszok, esetleg konyhai gépek beállításáról, a szintezés egyszerű feladatnak tűnik. A hagyományos libellával ellátott eszközök használata azonban igényel némi gyakorlatot!

Sokszor hallani olyan megközelítést, hogy elegendő, ha a libellában található buborék a két vonal között van… Sajnos ez teljesen laikus gondolkodásmód. A buboréknak ugyanis szimmetrikusan kell elhelyezkednie a két vonal között!

Sajnos nem mindegy, hogy a libella külső burka milyen állapotban van, ahogy az sem, hogy milyen szögből nézünk rá, milyen erősen és milyen szögben süt a Nap, vagy mennyire van félhomály az adott környezetben. Ezek a tényezők befolyásolják a pontos beállítást, és az eszköz múltban elszenvedett „balesetei” is mérési pontatlansághoz vezethetnek.

Okostelefonokra régóta letölthetők „szintező” applikációk, melyek meglepően jó pontossággal működnek. Elérhetők olyan mérőeszközök, melyek már ipari minőséget jelentenek, s akár öt százados pontossággal segítik a szakemberek munkáját. Ezzel élnünk is kell, ugyanis használatuk meggyorsítja a folyamatokat, és sokkal magabiztosabban tudjuk az egyébként nagy szakértelmet követelő munkafázist elvégezni.

Több gyártó is kifejlesztette a saját digitális vízmértékét, különböző kiegészítő szolgáltatásokkal megspékelve. Ilyenek: digitális kijelző, háttérvilágítás, hangjelzés, több oldalon is leolvasható kijelző, lézer. Érdemes egy ilyesmi eszközre beruházni, mert már a felméréseknél is segítségünkre lehet!

Tipp: Ha a műhelyünkben lévő gépeinket gyakran költöztetjük (racionalizálás, fejlesztések, termékátállás miatt), vagy amennyiben egy gép igényli a század pontos szintezést, akkor megfelelő pontosságú eszközt válasszunk!

  • Hedue DL1 digitális vízmérték 40 cm
  • Digitális lejtésmérő GIM 60 L Professional
  • Stabila Digitális Vízmérték Type 196-2 40 cm
  • Stanley FatMax Digitális vízmérték 60cm

Fotó: stanleyworks.de


Tetszett a cikk?