Csak idő kérdése a katasztrófa

Számos műhelyben nem fordítanak kellő figyelmet a különböző elektromos hálózati elemek karbantartására. Pedig megfelelő gondoskodással a legkomolyabb, akár végzetes  katasztrófától menthetjük meg magunkat és vállalkozásunkat. Ez pedig a rettegett tűz.

Minden szakmának és műhelynek megvannak azok a veszélyei, amelyek figyelmen kívül hagyása egy élet munkáját tehetik tönkre, munkahelyek és egzisztenciák válhatnak semmivé egy pillanat alatt. Főleg régebbi műhelyek forognak veszélyben, ezért a cikk olvasása után kérem, cselekedjenek!

A faipari műhelyek elektromos hálózatának utolsó statikus elmei a dugaljak. Ezek többségében 230 vagy 400 Voltos névleges feszültségűek, jellemzően falon kívüli aljzatok. De mi is velük a probléma?

Régebbi épületek, helyiségek megszerzésekor (bérlés, vásárlás), többnyire a villanyszekrény átnézése történik meg, az „örökölt” aljzatok, kapcsolók vizsgálata már elmarad. Gyakori eset, hogy ezeknek az eszközöknek az IP-védettsége IP65 alatti. Ezen belül is inkább az első szám fontos számunkra (lásd.: táblázat). Ha por jut be a burkolatba, akkor az, mint egy csapdába esett vad, ott is marad, és gyűlik! Nehéz elhinni, de 5-10 év alatt nagy mennyiségű, nagyon finom szemcséjű por halmozódhat fel az aljzatokban. Ez önmagában még nem jelent gondot. Az igazi probléma akkor jelentkezik, amikor a dugaljban lévő érintkezők kezdik elveszíteni a rugalmasságukat és nem fogják közre megfelelően a dugvilla szárait. Így nagyobb áramfelvételnél melegedés tapasztalható, illetve kisebb szikrák jöhetnek létre.

A történetben az a „legszebb”, hogy a szikra nem lobbantja lángra a tokozatban lévő port, csupán parázs keletkezik, gyér füsttel. Bár a munka végeztével a főkapcsolót lekapcsoljuk, mégis, reggelre a parázs átmelegíti a műanyag burkolatot. Ezt kicsit be is gyújthatja, és egy spontán égő műanyag csepp egy hulladékra esve reggelre olyan láncreakciót indíthat el, amely az egész műhely totális megsemmisülését eredményezheti.

Az alábbi fotókon jól látható, egy nem megfelelő IP védettségű aljzatban található por jelenléte!

Mit tehetünk a műhelyünk épségének az érdekében? Ellenőrizzük az aljzatok szennyezettségét és vizsgáljuk meg, hogy a csatlakozónál észlelünk-e korom nyomokat. Ha bármelyiket tapasztaljuk, cseréltessük le megfelelő IP védettségű dugaljra!

[magyarázat az IP kódokhoz, forrás, lentebb]

„Az elektromos készülékek burkolatát a felhasználás céljától, és jellegétől függően szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel látják el. A legtöbb készüléken fel van tüntetve a különböző IP védelmi módok jelképe, illetve az IP védettség, IP szabvány fokát jelző, azonosító (két szám). A különböző környezeti behatás elleni védelemre, különböző védettségi fokozatú elektromos eszközöket, készülékeket gyártanak. A jelzőszámok növekedésével természetesen a készülék védettsége is növekszik.

Fontos megjegyezni: Az IP védelem szabvány csak a szilárd testek/por és a nedvesség/víz elleni védelemmel, behatolásuknak megakadályozásával foglalkozik. Az IP védettség osztályozás nem ad információt a kémiai ellenállóságról, robbanás és UV elleni védelemről.

A villanyszerelés során mindig figyelembe kell venni az adott helyiség tulajdonságait, és ennek függvényében kell a villanyszerelő szakembereknek kiválasztani a lámpatestek és szerelvények megfelelő IP védettségét, szabvány alapján.”


Kép forrása: villanymester.hu

A mi esetünkben az IP65 besorolás megfelelő.


Tetszett a cikk?