Fa mobilházak itthon és külföldön

A fa mobilházak bár külföldön (főleg az USA-ban és Angliában) már nagyon elterjedtek, itthon még nem jöttek divatba… de ez változni látszik!

Fontos, hogy ne keverjük össze a mobilházakat a konténerházakkal, vagy készházakkal. Nevükkel ellentétben a mobilház az, ami teljesen készen, igény szerint teljesen bútorozott formában és gépesítetten érkezik egy teherautó óriásplatóján. Érdekesség, hogy méretei miatt csak éjszaka szállítható, hogy a forgalmat a lehető legkisebb mértékben zavarja. Ezzel ellentétben a készházak és a konténerházak darabokban érkeznek és a helyszínen építik fel a szerkezetet.

Azt is fontos tudni, hogy a fa mobilházak összerakásakor azok szerkezete és burkolata készül fából: a ház alapja egy vasváz, amire szendvicsszerkezet kerül: a külső fal általában alumíniumból készül, a belső pedig műanyagból, ezek közé kerül a faszerkezet. Ahhoz, hogy a mobilház szebb dizájnt kapjon, gyakran kerül fa, vagy fahatású burkolat még a külső és belső falakra.

Télen-nyáron? – 4 évszakos mobilház

A mobilházak legtöbbször nyaralóként funkcionálnak és olyan területeken helyezik el őket, ahol enyhébb a tél. Ennek megfelelően a mobilház összeszerelése különböző szigetelőanyagok használatával történhet. Kérhetjük azt hungarocellel, de egy kicsit nagyobb költségráfordítással könnyen tudjuk növelni a ház hőtartó képességét, ha üveg- és kőzetgyapot szigetelést kérünk. 

Egy jó szigetelésű mobilház azonban még mindig nem egyenlő a szokásos téglaházakkal. Hamar felmelegszik, viszont ennek megfelelően a hőt sem tartja annyira sokáig, így gyorsabban ki is hűl. 

Negatívum, hogy a mobilházak legtöbbször árammal fűthetőek, ami havonta 15–20 ezer forinttal növelheti a villanyszámlát a fűtési szezonban. 

Ettől függetlenül nincs akadálya annak, hogy a mobilház télen is komfortosan használható legyen. 

Mobilházengedély

Gyakori kérdés: A mobilház építési engedély beszerzése után helyezhető csak el? 

A válasz azonban nem olyan egyszerű, függ attól, hogy állandó lakhatási céllal használjuk-e majd, vagy időszakosan. Ha állandó lakhatást szolgál, kell hozzá építési engedély (sőt, előtte használatbavételi engedély is szükséges lesz), ellenkező esetben viszont a helyi önkormányzatot kell megkérdeznünk, hogy mobilházunk engedélyköteles-e.

A mobilház telepítése tehát sok esetben nem olyan egyszerű, az engedély megszerzéséhez tanúsítványokra, statisztikai mérőszámokra lesz szükség. 

Kulcsrakész mobilházak előnyei és hátrányai

Az egyik legnagyobb előnye talán az, hogy valóban kulcsrakész. Egy mobilházat, ha megfelelő felszereltséggel kérünk, akkor a gyártó – sokéves tapasztalatának hála – a lehető legokosabb helytakarékos megoldásokkal és kialakítással szállítja le nekünk a házat. 

A másik nagy előnye az ára: egy normál ház árának töredékéért juthatunk hozzá. És ezért cserébe kapunk:

  • Rugalmasságot, hiszen mobilházunk bárhová szállítható.
  • Gyorsaságot, mert akár pár héten belül meg is kaphatjuk.
  • Praktikusságot, mivel a mobilház helytakarékosan van berendezve.

A másik oldalról viszont megvannak a hátrányai is egy ilyen háznak:

  • Ha egész évben használjuk, fűtése költséges lehet.
  • A szállítással együtt jár a közüzemek bekötése is.
  • Ha bővül a család, a szabad szobák száma gyorsan elfogy.
  • Lakáshitel és CSOK sem vehető fel rá.

Sajnos a mobilházak többsége még nem egész évben lakható, de a technológia fejlődésével egyre jobb szigeteléssel egyre költséghatékonyabb házak készülnek, meglepően jó ár-érték arányban.

Gyönyörű mobilházak: hogy is néz ki kívül-belül?

A legszebb mobilházak kifejezés szubjektív, és pont azért, mert végtelen lehetőségünk van egy ilyen épület berendezésére és bővítésére, megannyi izgalmas találatba ütközhetünk. 


A mobilházunkat akár külön kiülővel is bővíthetjük.


Belül pedig egy teljesen gépesített, modern konyhában találjuk magunkat. 


A nagyobb belmagasságú mobilházaknál pedig akár galéria is kialakítható: igaz, a helyszűke miatt gyakran csak létrás megoldással. Szerintünk hangulatos!

Ha segítség kell a berendezéshez, mi a Biano oldalát javasoljuk. Ennek hála, nem kell több ezer bútorüzlet kínálata között keresgélnünk, hogy azonosítsunk egy képen látható bútort. Ha valami megtetszik egy képen, elég csak feltöltenünk az oldalra, mire az javasolja nekünk az ugyanolyan (vagy nagyon hasonló) termékek vásárlását.

Mennyivel számoljunk? – Mobilházárak

Ha nem tervezünk nagy beruházást, és nem egy fullextrás mobilház a vágyunk, hanem tényleg csak egy, a lakókocsinál kicsit nagyobb, de egy nyaralónál kisebb, szállítható otthonra vágyunk, akkor akár 3 millió forintból már meg tudunk vásárolni egy alap mobilházat. 

És a felső limit? Az függ az anyaghasználattól, a  szigeteléstől, a gépesítettség mértékétől, a bútoroktól és a mérettől. Egy mobilház ugyanis könnyen bővíthető további panelekkel, sőt, olyanok is vannak, amelyeknek a kialakítása lehetővé teszi akár emelet ráépítését is. Terasszal és erkéllyel is bővíthető. Ha minden extrát szeretnénk, és az alap (kb. 24 m2) többszörösében gondolkodunk, egy mobilház ára már jócskán 10 millió forint fölé eshet, de egy családi ház árát így sem közelíti meg.

A lehetőségek száma a mobilházak esetében kvázi végtelen, egy rugalmas, „legózható” háztípus, aminek Magyarországon még nincs akkora divatja, de külföldön már külön mobilháztömbök épülnek ki. 

A magyar éghajlatot tekintve a mobilházvásárlás főleg hétvégi háznak lehet gazdaságos döntés.


Tetszett a cikk?