A Fülöp-szigeteken évi 175 millió új facsemetét ültetnek a diákok

Egy környezetvédelmi törvény előírja aFülöp-szigeteken, hogy évente nem kevesebb, mint 175 millió új facsemetét ültessenek az országban. Ez a szám óriási, de látni fogjuk, hogy szükség is van ilyen nagyszabású intézkedésre.

Folyamatosan csökkennek az erdővel borított területek

1900-ban az ország területének mintegy 70 százalékát fedték le az erdők. Ez a szám az ezredfordulóra viszont csupán 13 százalékra csökkent!

A Délkelet-Ázsia keleti pereme mellett elterülő szigetállam 7641 szigetet foglal magába, melyből kb. 800 lakott. 11 nagyobb szigete az ország területének 96%-át teszi ki. Legnagyobb és legnépesebb közülük Luzon. Az ország területének háromnegyede a szigetek ívét követő hegyvidék. Gyakoriak a földrengések és jelentős a vulkáni tevékenység a területen. Legmagasabb pontja Mindanao szigeten Mount Apo, 2954 méter.

A szigetek természetes növénytakarója a nedves éghajlatnak megfelelően trópusi esőerdő. A Fülöp-szigetek az erdőirtással egyik legsúlyosabban érintett ország a világon, ahol a fák eltűnése drámai mértékeket öltött az elmúlt 40 évben. Mindez felgyorsította a talajeróziót, csökkent a víz minősége és veszélybe kerültek az őshonos közösségek, miközben nőtt az árvizek és földcsuszamlások kockázata.

Az elképzelés zseniális! Az oktatási intézmények lennének a felelősek az ültetések engedélyezéséért, a facsemeték regisztrációjáért és a feladat lebonyolításáért.

A nagyra törő tervek egyenesen a végzős diákok bizonyítványszerzéséhez köti a feladatot. Igaz, már korábban is létezett egy hagyomány, mely szerint a középiskolából frissen kikerülők fát ültetnek, csakhogy eddig ez nem volt kötelező. Most viszont már törvény is van rá: tíz fát kell elültetnie minden diáknak évente, mielőtt egyáltalán vizsgázni engedik. Így a fiatalabb generációk körében is hathatósan ismertetnék meg az igazi környezettudatosságot.

Több mint 12 millió diák végez évente az általános iskolákban, közel 5 millióan a középiskolákban, míg majdnem 500 ezer hallgató az egyetemeken, így a kezdeményezés megfelelő végrehajtása esetén évente legalább 175 millió új fát tudnánk ültetni – magyarázta Gay Alejano, a Magdalo Párt képviselője, a törvényjavaslat előterjesztője. – Egy generáció így nem kevesebb, mint 525 millió fával tudná gyarapítani a szigeteket.

A fákat mindenfelé ültetik: a védett területeken, létező erdőkben, városokban, elhagyatott külszíni bányák területén. Arra külön figyelnek, hogy az egyes helyeken milyen fajta fákat lehet ültetni, hogy azok illeszkedjenek a vegetációhoz, illetve, hogy megfelelőek legyenek a fák számára a körülmények.

 

Forrás:
matadornetwork.com
qubit.hu
travelo.hu


Tetszett a cikk?