A fekete ház

Buero Wagner több szempontból is érdekes „figura”. A német tervezőnek három munkáját is díjazta azA' Design Award. 2014-ben Platinum, 2019-ben Silver és Gold díjat kapott. Mostani írásunk a nyertes 2019-es projektjét célozza meg. Wágner koncepciója, ha első látásra nem is, de másodikra biztosan felkelti az érdeklődésünket. Ha végeztünk e cikk olvasásával, kukkantsuk meg Wagner úr honlapját is, mert ilyen stílusú site-ot nem mindennap látunk.

Buero Wagner

Azokat a projekteket, melyek az innovációra, technológiára, dizájnra és a kreativitásra fókuszálnak az A’ Design Award minden évben megjutalmazza. A nevezéseket évente február 28-áig fogadják, az eredményeket pedig minden év április 15-én teszik közzé.

Ennyi bevezető után ismerkedjünk meg a „Fekete ház” projekttel!

A „Fekete ház” egy erdő mellett található, nem messze az Ammersee-től, Németország egyik legnagyobb tavától. Az épület közvetlenül a mellette álló nagyobb családi házhoz csatlakozik, mégis önálló épületként tekinthetünk rá. Érdekessége az égetett fából készített homlokzat, amiről a nevét is kapta. Ezt a komor sötétséget oldja fel a natúr nyílászárókkal a tervező, de jó néhány finomság rejtve marad. A kétszintes ház belső terei szintben eltoltak. Az alagsorban zuhanyzót és egy hálószobát találunk.

Az épület legérdekesebb része az ugyancsak vertikálisan eltolt konyha és nappali. Az alapterület ugyan nem hatalmas, de olyan térbeli hatást kelt, ami nagyon izgalmassá teszi a belső teret. A falakat betonból öntötték és csupán homokszórással „kezelték”. A bútorok és a lépcső olajozott tölgyfából készültek.

A nappali egyik sarkában nincs pillér. Helyette két speciális ajtó, vagy inkább ablak(?), találkozik a sarkon.  Bezárt állapotban semmi sem akadályozza a kilátást a hatalmas üvegfelületen. Nincsenek osztók, csak a natúr keret, de ez sem zavaró. Az ablakokat egy speciális vasalat segítségével először el kell tolni, majd kifordítani. Kinyitott állapotban olyan érzésünk van, mintha kihasítottak volna a házból egy darabot. 

A nappali így már egy szintbe kerül a kert teraszával és igazán izgalmas látványt nyújt a kis erdei vadon.

További képek a galériában

 

Forrás:

buerowagner.eu
competition.adesignaward.com

 

 


Tetszett a cikk?