Koto Workspace - a vagány otthoni iroda

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek a kisebb nagyobb kabinok, kapszulaházak. Az anyagválasztás tekintetében hangsúlyosak a természetes alapanyagok, de a modern kor kompozitjai is jelen vannak a piacon.

Egy modern kapszula...

A brit Koto cég előregyártott kabinok tervezésével és gyártásával foglalkozik.  Ezek az épületek minimalista, merész geometriai formákat tárnak elénk. Több alternatívát kínálnak különféle lakó, dolgozó vagy pihenést elősegítő épületekre.

Külső burkolatként többnyire vörösfenyőt használnak. A falak a japán shou sugi ban eljárással készülnek. Ennek lényege, hogy a fa felületét megégetik, egy drótkefével megdörzsölik, majd lemossák vízzel a port és a lecsiszolt maradványokat. Száradás után általában lenolajjal lekezelik a felületet, aztán hosszú évtizedekig nem lesz vele probléma, ellen fog állni az időjárás viszontagságainak. A kabinok élettartamát 60 évnél többre tervezik.

Az iroda koncepcióját az adja, hogy a munkahelyet összekapcsolja a természettel. A szerkezet elegáns és funkcionális szobrászati geometriai formát ölt. Nagyméretű ablaka a kertre nyújt kilátást. A szerkezet teljesen természetes és széndioxid-semleges. Az elszenesedett külső faburkolat az ősi japán filozófiából, aWabi Sabi-ból származik.

„A wabi sabi a japán kultúrát és az embereket alapvetően meghatározó életérzés, amelyben megnyugvásra találhat mindenki, aki szeretne kikerülni a társadalmi nyomás és a feszített tempó alól.”

A KOTO nem csak ezt az egy „dolgozót” kínálja. A nagytestvér „KOTO - HOME OFFICE”, egy jóval nagyobb épület.

A nyílászárók számát, méretét is megnövelték, illetve más felületkezeléssel is elérhető.

Alapterületének nagysága már kicsit túlmutat a kabinok kompakt méretein. De itt már nem csak a munkavégzés helyszínének a természetbe helyezése volt a fő irány, hanem akár pár éjszaka eltöltésének a lehetősége is.

Forrás:
octogon
kotodesign
dezeen

 


Tetszett a cikk?