Az óriáscincér

Az óriáscincér(Titanusgiganteus) egy neotropikus, hosszú csápokkal rendelkező bogár, az egyetlen a Titanus nemből és az egyik legnagyobb ismert bogárfaj, a maga 16,7 centiméteres hosszával.

Idehaza nem fogunk vele „összefutni”, mivel Venezuela, Kolumbia, Ecuador, Peru, Guyanák és Észak-Közép-Brazília esőerdőiben fordul elő. Viszont ez a jószág az ismert legnagyobb bogárfaj a Földön.

Persze a trónért ádáz csatában áll a herkulesbogárral (Dynasteshercules), amelynek óriás hímjei 17,5 cm-re is megnőnek (ganajtúróféle). Azonban a herkulesbogár hímjeinek hatalmas szarvai vannak az előtorban, amely a teljes hossz felét teszi ki. Az óriáscincér teste tehát lényegesen nagyobb, mint a herkulesbogáré. A rövid, ívelt és éles csáprágók a ceruzát is képesek kettétörni és emberi húsba is bele tudnak vágni.

Röpképtelen, ezért inkább a vizuális elrettentést választotta védekezési módszernek. A lárvák sem lehetnek kicsik, bár eddig egyet sem sikerült felfedezni. A kutatók azt feltételezik, hogy korhadó fákból csemegéznek évekig. A járatok 30 cm hosszúak és 5 cm szélesek. A kifejlett egyedek csupán néhány hétig élnek; ekkor már nem táplálkoznak, ehelyett társkereséssel töltik idejüket, figyelmeztető sziszegéssel és harapással védekeznek.

Ritkaság számba megy, mert lelőhelye nehezen közelíthető meg. Sok turista fizet azért, hogy természetes élőhelyén, Dél-Amerika esőerdőiben figyelhesse meg a világ leghosszabb testű bogarát.

A nehezen gyűjthető bogárfaj elvétve található magán- vagy közgyűjteményekben, bár a rovarbörzéken több száz euróért néha hozzá lehet jutni. A Magyar Természettudományi Múzeum is őriz belőle két példányt. A kisebbik jelenleg egy vándorkiállítással az országot járja, a majdnem 14 centiméteres nagyobbik azonban soha nem hagyja el az épületet.

A legnagyobb magyarországi óriáscincér kalandos történetéről az alábbi linken olvashatunk:

https://archiv.magyarmuzeumok.hu/targy/342_molnar_gabor_es_az_oriascincer

Forrás:
archiv.magyarmuzeumok.hu
Készítette: DidierDescouens
Készítette: Bernard DUPONT


Tetszett a cikk?