Velux: Jövőnket a múltunk alapján tudjuk megtervezni

„A 2030-as fenntarthatósági stratégia alapján kötelezzük magunkat eddigi szén-dioxid-kibocsátásunk ellentételezésére, és célunk az, hogy 2041-re, vállalatunk fennállásának 100 éves évfordulójára szén-dioxid-semlegességet érjünk el.”

A Velux 2020. szeptember elsején tett bejelentése szerint a cégcsoport alapításának 100 éves évfordulójára eléri a teljes karbonsemlegességet. Ez számokban annyit jelent, hogy 5,6 millió tonna szén-dioxid-mennyiséget ellensúlyoznak. A századik évfordulóra kitűzött teljes karbonsemlegességet a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével, a WWF-fel (World Wide FundforNature) közösen szeretnék elérni. A karbonlábnyom csökkentése évek óta fontos törekvés: a VELUX Magyarország Kft. az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően 2019-re már tizedére csökkentette a gyártóegység károsanyag-kibocsátását.

Ezt a kötelezettségvállalásukat LifetimeCarbonNeutral (a továbbiakban Teljes Karbonsemlegesség) projektnek nevezi a cégcsoport. A fák megóvásával és telepítésével az a cél, hogy növeljék a levegő szén-dioxid-tartalmának elnyerésére képes növényzet mennyiségét a bolygón, így lassítsák az éghajlatváltozás folyamatait. Ezen túlmenően pedig az erdők biztosítása hatékony megoldás a biológiai sokféleség fenntartásának érdekében, az élővilág megmentésére, és mindezekkel a helyi életkörülményeket és megélhetést is javítják. Mindezt a jelenlegi és a jövő generációjáért teszik.

A WWF segít feltérképezni a veszélyeztetett területeket, így például az első két erdő-projekt Ugandában és Mianmarban valósul meg.

„Mivel a legtöbb Velux tetőtéri ablak elsődlegesen fából készül, így közvetlen kötelezettségünk annak biztosítása, hogy a termelésünkhöz szükséges fa beszerzésének ne legyenek negatív hatásai a környezetre és az erdők biodiverzitására” – mondta Őz Beáta, a VeluxMagyarország Kft. ügyvezetője.

2019-ben a Velux cégcsoport európai tetőtéri ablakaihoz felhasznált faanyag 99,6%-a már tanúsított fenntartható erdőgazdálkodásból származott.

A cégcsoport és a teljes értéklánc által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének drasztikus csökkentését is vállalják a klímatudomány iránymutatásával összhangban. Ezért csatlakoztak a Science BasedTargets programhoz is. Így a 2030-as fenntarthatósági célkitűzéseikkel a párizsi egyezmény iránymutatását támogatják: a globális átlaghőmérséklet emelkedése nem érheti el a 1,5 Celsius-fokot, különben nem kerülhető el a drasztikus globális felmelegedés.

A tetőtéri ablakok gyártásában világszinten piacvezető vállalat nemcsak a saját szintjén gondoskodik erről, de beszállító partnereiket is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kéri.2030-ra például felére csökkentik a termékeik okozta szén-dioxid-kibocsátást, a csomagolóanyagok pedig egyneműek, műanyagmentesek és teljes egészében újrahasznosíthatóak lesznek.

2030-ra például felére csökkentik a termékeik okozta szén-dioxid-kibocsátást, a csomagolóanyagok pedig egyneműek, műanyagmentesek és teljes egészében újrahasznosíthatóak lesznek.

Akciótervükkel és a megvalósítással abban is bíznak, hogy más nagyvállalatok számára is követendő példa lesznek. A Velux cégcsoport felgyorsítja a termelési helyszíneken az energiahatékonyságba történő beruházásokat, áttér a megújuló energia felhasználásra. Annak érdekében, hogy átalakuljon a cég, felgyorsítja a gyártáshoz kapcsolódó energiahatékonyságra irányuló fejlesztéseit, megújuló energiára vált, száz százalékban megújuló energiát vásárol, valamint lényegesen átalakítja az alapanyagok kiválasztásának és beszerzésének módját

A Velux Magyarország Kft. helyi szinten is tesz a fenntarthatóságért

A Velux Magyarország Kft. a cégcsoport jövőképének megfelelően kiemelt figyelmet fordít az emberek, a környezet és a társadalom iránti felelősségvállalásra. Már 2016-ra a fenntartható forrásokból származó fa aránya a termelésben elérte a 98 százalékot. A gyártási melléktermékként keletkező fa biomassza újrahasznosításának, valamint az energiatakarékosabb hidraulikaszivattyúk és energiahatékonyabb fényforrások alkalmazásának köszönhetőenhazánkban már 2016-ban 32 százalékkal alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás a 2007-es bázisidőszakhoz képest, 2020-ra pedig az 50 százalékos csökkentést határozták meg.

A fertődi gyár fejlesztéseit 2018-ban az Energiahatékony Vállalat Díjjal jutalmazták, mert az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag-kibocsátása. „A gyártás során keletkező hulladékot – cégcsoporton belül egyébként elsőként – 2017-ben már teljes egészében újrahasznosítottuk, és a fa alapanyag szárítását biztosító kazánokat az előállítás során keletkező faforgáccsal működtettük” – mondta az ügyvezető. Őz Beáta a fertődi faültetési projektről is beszámolt, mely során 2020-ig 2020 darab facsemetét telepítenek. A fákat a munkavállalók ültették el saját vagy hozzátartozóik telkén, néhány facsemete pedig a környező önkormányzatokhoz került.

A célkitűzés és a környezettudatos gondolkodásmód egyértelműen örvendetes és követendő példa. Több hazai vállalkozás is kezdeményezett már facsemete-ültetéseket idehaza, de ilyen, határokon átívelő kezdeményezésből többre lenne szükség, hogy elkerülhető legyen a globális felmelegedés okozta kataklizma.

Forrás:
octogon.hu
velux.hu 


Tetszett a cikk?