Még tart a szavazás az Év Fája 2021-re!

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már nyolcadik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon, az Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) keresztül szavazzanak a következő év fafajára az erdész szakemberek és az érdeklődők, akik szívén viselik a fák sorsát.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom az idei Év fája szavazással a 2021-es esztendő fafaját választja meg a voksolásban résztvevők segítségével.

2020. október 28-a és november 22-e között, csaknem egy hónapon át lehet a következő három fafajokból választani.

Kecskefűz (Salixcaprea)

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei azonban ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

A kecskefűz a dombvidékektől mintegy 2000 méter magasságig nyirkos, gyakran vízfolyásos vályogtalajokon, erdei vágásokban, erdőszéleken, ligeterdőkben, tölgyesekben fordul elő. Erdei irtásterületeken, töltéseken, kavicsbányákban az elsőként megjelenő fás növények közé tartozik. Nem különösebben igényes, a gyengébb minőségű, de megfelelően nyirkos és jól szellőzött talajokon is jól fejlődik.

Fehér nyár (Populus alba)

Az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarj-képzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható.

15-30 méteres magasságot elérő, széles lombkoronájú lombhullató fa, mely Észak-Afrikában, Európában valamint Ázsia mérsékelt éghajlatú területein is őshonos.

Levélzetét karéjos, zöld színű levelek alkotják, a levelek fonákjaezüstös színű. Kora tavasszal, barkában nyílnak virágai. Tok termései tavasz végén, nyár elején érnek be.

Lisztes berkenye (Sorbusaria)

Középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Erdőgazdasági jelentősége nincs, ezért visszaszorulóban van.

A lisztes berkenye mintegy 6-12 méter magasra megnövő fa, igen széles, laposan boltozatos koronával, amely szabálytalan felépítésű. Kérge a fiatal és az idősebb fákon egyaránt sima, ezüstös- vagy fénytelen szürke. A 6-12 centiméter hosszú levelek tagolatlanak és körülbelül 5-7 centiméter szélesek, hosszúkás tojásdadok, vállukon ék alakúak vagy lekerekítettek, egyenlőtlenül kétszer fűrészesek, néha sekélyen karéjosak. Kihajtás után felül selymesen szőrösek, de később lekopaszodva sötétzöldek, fonákjuk állandóan fehéren molyhos. A levéllemez elég merev.

A szavazásra az Év fája honlapon van lehetőség. A felhasználók egy alkalommal, egyetlen fafajra szavazhatnak. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is.

A szavazás online rendszerébe biztonsági alkalmazásokat is beépítettek a verseny szervezői. Ezért kérik a szavazókat, hogy tartsák be az internetes szavazások "fair play" íratlan és az IT-biztonság írott szabályait. Az érvénytelen szavazatokat törölik.

Jó voksolást kíván az Országos Erdészeti Egyesület!

Forrás:
oee.hu
tiszatoelovilaga.hu

 


Tetszett a cikk?