50 éve viselhetik újra egyenruhájukat a soproni egyetemisták

A Soproni Egyetem hallgatói pontosan 50 évvel ezelőtt, 1971. március 10-én tartott szavazáson tették le voksukat a walden viselése mellett, így a két évtizedes tiltás után viselhettek újra egyenruhát az egyetemisták. Azóta a kampuszon és a soproni utcákon is büszkén hordják a Soproni Egyetem hallgatói ezt az öltözetet, hirdetve, hogy ők a selmeci–soproni diákhagyományok hű őrzői és éltetői.

Egyetemünkön a waldenért való mozgalom 1970 kora őszével vette kezdetét. Az erdőmérnök-hallgatók (1968–1973-as) évfolyama, azon belül egy fél tucat fő, és néhány faiparimérnök-hallgató egyre gyakrabban vetette fel a gondolatot: „Jó lenne, ha ismét waldenje lehetne a hallgatóknak!” (1951-től a walden viselését betiltották. Húsz évre rá győz a hallgatói kezdeményezés.)

A hallgatók mellé állt Tamás László a Libella adjunktusa, aki több vonakodó vezetőt is meggyőzött a hallgatók igaz ügyéről. Béldi Ferenc rektorhelyettes, a szürke eminenciás pedig utat tört a nagybetűs Párt és a minisztériumok felé, de kezdetben nem a waldent támogatta! 1971 tavasza-nyara magával hozta az áttörést. Vadászati Világkiállításra (VVK-ra) készült az ország. Arról is érkeztek hírek, hogy ebben egyetemünk és hallgatóink is szerepet kaphatnak. Néhányan javaslatot tettek „ajánljuk fel a waldent a VVK-nak, mint egyenruhát.” Először az Erdőmérnöki Kar, majd az egyetemi vezetés elé került a walden ügye. Végül a minisztérium döntött. Két előre legyártott „egyenruha” közül lehetett választani. Honvéd-erdész egyenruhája vagy waldenje legyen a soproni egyetemistáknak? A waldenszavazás demokratikus volt, azon több százan vettek részt. A szavazásra óriási érdeklődés mellett 1971. március 10-én került sor a KISZ-házban, ma Ifjúsági Ház. Itt 99,9%-ban győzött a walden! A waldent pedig a VVK tette ismertté ország-világ előtt, 234 hallgató viselte és dolgozott benne, nagy megbecsülést szerezve az alma maternek. 2021 nehéz esztendejében 50 éve már, hogy hallgatóink „egyenruhája”, erdész- és faiparimérnök-hallgatóké egyaránt a szép walden.

Viselői már messziről hirdetik: Mi a Soproni Egyetem polgárai vagyunk, a selmeci–soproni diákhagyományok hű őrzője, éltetője és átadója. Emlékezzünk és emlékeztessünk! Köszönjük Firmáink, Senior barátaink!

A képen: Az új walden bemutatkozása az Ifjúsági Házban (KISZ-ház). Büszke és egyben első viselője Varga Szabolcs a. Nagykarom. A háttérben Németh András a. II. Endre adjunktus, szavazatszámláló elnök.

Írta: dr. ifj. Sarkady Sándor a. Narrátor Fotó: Héjj Botond, 1971. március 10.​​​​​​​


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?