Erdőtüzek világszerte

Az elmúlt hetekben, hónapokban több romboló erejű erdőtűzről számoltak be világszerte.

Oroszország, Algéria, Görögország, Törökország és Ausztrália – csak, hogy néhányat említsünk.
De mi okozza ezeket az egyre gyakoribb hatalmas tüzeket?

Azt tudni kell, hogy az erdőtüzek természetes jelenségek. A természet normál ciklusához tartozik: száraz évszak esetén, vagy egy villámcsapás kapcsán normális esetben is előfordulnak. A problémát a méretük és egyre sűrűbb gyakoriságuk okozza, melyet a klímaszakértők a globális felmelegedés számlájára írnak. Persze, előfordul szándékos gyújtogatás is, de egy rosszul eloltott tábortűz parazsából is elindulhat mindez.

Az erdőtüzekben elpusztult növények és állatok hiánya óriási problémákat okoz az ökoszisztémában.
Most, amikor a faanyag egyébként is hiánycikk világszerte, s az ára az egekben van, ezek a tűzvészek sem segítenek ezen folyamat javulásában.

Az erdőtüzekkel egészen addig nemigen foglalkoznak, amíg nem érintenek lakott területet vagy érzékeny infrastruktúrát. A jelenlegi szituációban azonban már embereket kellett kimenekíteni otthonaikból, reptereket kellett lezárni.

Levegőből és szárazföldről is igyekeznek megfékezni a lángokat, de a több hektáros tüzeket akár több hétig is oltják a tűzoltók és az önkéntesek, mire sikerül megfékezni a lángokat.
Csak a törökországi Muglában több mint 66 ezer hektár erdő vált a lángok martalékává, s csaknem 38 ezer embert kellett evakuálni az utóbbi két hétben. 81 tartományból 58-ból jelentettek erdőtüzeket és 8 ember vesztette életét.

Az Algériával szomszédos Tunéziában a múlt hét kedden hőmérsékleti rekordok dőltek meg: Tuniszban 48 fokot mértek.

A szibériai erdőtűz pedig nagyobb területet érint, mint az algériai, török és görögországi tüzek együttvéve.

A környékünkön a legutóbbi nagy erdőtűz Görögországban történt – Európa közös összefogással küldött segítséget az uniós tagállamnak. Ukrán, román, szerb és osztrák tűzoltók segítettek az oltásban, Svájc és Egyiptom helikoptereket is küldött.

A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer erdő- és vegetációtűz keletkezik. 2012-ben a lángok közel 22 ezer esetben csaptak fel, ebből 6000 hektáron 3500 esetben erdőt és fásítást ért a kár. Jellemzően a tüzek keletkezése több tényezőtől is függ, sajnos azonban a 99 százalékát mi emberek okozzuk – figyelmetlenségből.

 

Forrás:

EuroNews - https://hu.euronews.com/
MTI - http://mti.hu/
MSN - https://www.msn.com/
http://erdotuz.hu/kezdolap/


Tetszett a cikk?