Típustervek - nem mind arany...

A típustervekkel kapcsolatban több tévhit is kering a köztudatban. Jelen cikkem ezeket a tévhiteket próbálja eloszlatni tervezői oldalról.

MI IS AZ A TÍPUSTERV?

Egy olyan építészeti terv, alaprajz, látványterv, amely sablonként szolgál az értékesítés során. Ami alapján az ügyfél kap egy elképzelést arról, hogyan nézne ki a saját háza. A mintatervek nem kész tervek, nem tartalmazzák az egyszerű bejelentéshez szükséges tervdokumentációkat, szakági műszaki leírásokat, ennél fogva nem megvásárolhatóak, és nem alkalmasak a pontos kivitelezési árajánlat elkészítésére sem.


NMTK-069 mintaterv. Forrás: oeny.hu

AKKOR MIRE JÓ?

Egy szóval tudok erre válaszolni: inspirál. Egy építésztervező vagy egy generálkivitelező számára a típustervekből álló galéria kialakítása jó lehetőséget kínál, hogy a leendő ügyfelekkel könnyebben tudjon együtt dolgozni. Az ügyfél így könnyen kiválaszthatja, hogy milyen stílus, méret, árfekvés a megfelelő a számára. Erre jó referenciául szolgálnak a meglévő típustervek. A szakemberek sokszor ezt a már megépült, megtervezett épületeikből készítik el és jelentetik meg a honlapjukon árral, négyzetméterrel együtt. Hiszen így már meg tud határozni egy hozzávetőleges árat, ami az ügyfélnek is segít a döntésben. Ha elfogadjuk a tényt, hogy a megrendelők többsége laikusnak számít, akkor megértjük, hogy a legtöbben csak a terveket látva tudják eldönteni, hogy mi tetszik nekik igazán, mire vágynak.

Emellett egy állami törekvés is napvilágot látott: a Lechner Tudásközpont nemrégiben létrehozott egy Nemzeti Mintaterv Katalógust, ahol minden terv ingyenesen letölthető. Arra hivatkoztak, hogy így az építésztervezés költségeit az ügyfelek jócskán lecsökkenthetik. Ennek ellenére – a közzétett információik alapján – még mindig szükség van például egy lakóház esetén egy egyszerű bejelentés elkészítéséhez az építésztervező munkájára, hiszen a telek adottságaihoz és beépítési szabályaihoz kell igazítani a típustervet is.


Egyedi tervezés

A mintatervek révén a fészekrakó magyar családok hiteles iránymutatást kapnak a tervezett épület részletes építési költségeiről is. A letölthető terveket helyi adaptáló építészek alakítják a család telkéhez, biztosítva ezzel a helyi szabályozásnak való megfeleltetést, a tájegységi és helyi építészeti jellegek beépítését, a helyi kultúra életben tartását. A Nemzeti Mintaterv Katalógus a 2016-ban megalkotott településkép-védelmi szabályozás szemléletformáló szerepével összhangban áll, a tervek a helyi építészeti adaptációval a Településképi Arculati Kézikönyvekben meghatározott minőségi elvárásoknak megfelelően kerülnek megépítésre. (oeny.hu)”

Ezzel csak az a „probléma”, hogy az építésztervezőnek és a szakági tervezőknek ugyanannyit kell dolgozniuk a terveken, mintha egy teljesen egyedi házat terveztetne az ügyfél. Hiszen ki kell menni a geodétának a terepet felmérni, ne adj’ Isten a terep nem sík, hanem lejtős, már nem tud az a mintaterv működni, amit sík terepre terveztek. Az építésznek utána kell járnia a helyi szabályoknak, majd ezekhez kell a terveket igazítania. Emellett, ha az ügyfél egy-két dolgon változtatna, akkor ezek miatt is át kell dolgozni a terveket. Az építészterveket 1:100-ban kell elkészíteni, amely tartalmazza a rendezési tervet, a helyszínrajzot (ilyet a mintaterv egyáltalán nem fog tartalmazni, mivel az ügyfél választ telket, azaz helyszínt), az utcaképi tervet, az alapozási tervet, az alaprajzokat, a homlokzati rajzokat, a metszeteket, a tetőfelülnézetet, az építész műszaki leírását. Ugyanúgy szükség van épületvillamossági, épületgépészeti műszaki leírásra és tartószerkezeti tervre és műszaki leírásra, energetikai kimutatásra, aláírólapra, kifüggesztésre alkalmas tervre stb. A Lechner Tudásközpont ugyan nem határozta meg, hogy az építészek milyen díj ellenében vállalják az ő általuk letölthető tervvel érkező ügyfelek tervezését, de ha megértjük, hogy így a belefektetett munka ugyanannyi marad, mint egy egyedi ház tervezésénél, akkor láthatjuk, hogy az ügyfelek semmit sem fognak nyerni rajta. Az egyetlen dolog, ami történhet, hogy lesznek olyanok, akik olcsóbban elvállalják egy ilyen tervdokumentáció elkészítését, de semmit sem lesznek hajlandóak alakítani, változtatni, vagy részleteiben kidolgozni rajta, nem fognak utánajárni olyan pontosan a helyi településképi szabályozásoknak, aminek az építkezés során vagy később az ügyfél issza meg a levét.

Kérdem én, ha ugyanannyit kell vele dolgozni, akkor miért lenne olcsóbb? Ha ugyanannyiba kerül, mint az egyedi, akkor miért akarna valaki tucatházat?


Kapcsolódó dokumentum:


tipustervek-nem-mind-arany


Tetszett a cikk?