Ceiba helyzetjelentés

A Ceiba megalkotói jelenleg a ZESTA (Zero Emission Ship Technology Association) “SHIP ZERO – Charging to True Zero” eseményére készülnek, mely Glasgowban lesz 2021. november 1–3. között és a COP 26 (26. United Nations Climate Change Conference) ideje alatt kerül megrendezésre.

A háromnapos workshopon a hajózási társaságoknak lehetőségük lesz megvitatni, hogyan érhetik el ténylegesen a zéró emissziós rátát a teherszállításban.

Danielle Doggett, a Sailcargo vállalat vezetője elmondta, hogy a teljesen tiszta szállításhoz vezető utat, a változásokat most kell elkezdeni, s az iparágak közötti kommunikáció és együttműködés lesz annak az alapja, hogy az olajfüggőségtől megszabaduljon ez az iparág (is). Ez egyben újabb lehetőséget kínál új anyagok, technológiák, folyamatok kifejlesztésére. A zöld hidrogéncellás üzemanyagokról és azok pozitív hatásairól is beszél majd az elnökasszony a konferencián. Ezek a nemzetközi kezdeményezések azért is fontosak, mert klímaszakértők szerint 9 évünk van arra, hogy jelentős változásokat tegyünk a bolygó védelmében.

A hajózás 3 százalékban felelős a kibocsátott káros anyagokért világszerte.

A zöld hidrogén-üzemanyagot a Sailcargo és a Ad Astra Servicios Energéticos y Ambientales (AASEA) vállaltok közösen fejlesztették ki – Dr. Franklin Chang Díaz mérnök és asztronauta segítségével. Létrehozva a „Hydrogen for the Sea" azaz „Hidrogén a tengerért” kampányt.

Számukra ez a projekt jó példája annak, hogyan lehet a lakosságot tanítani és rávenni a környezet védelmére. Látható, kézzelfogható jó példákkal és eredményekkel.

Az AASEA egyébként már vett részt hasonló környezetvédelmi kollaborációkban. Így például a Costa Rica-i kormány megbízásából tervezték meg a zéróemissziós városi buszokat is, melyek szintén zöld hidrogéncellás üzemanyaggal működnek.

Mivel Costa Rica energiaellátása 99 százalékban megújuló energiából származik, ezt a tervet sokkal egyszerűbb ebben az országban megvalósítani, mint másutt.

 

Forrás:
Sailcargo.inc


Tetszett a cikk?