„Ördöngös” ördöglakatok

A logikai fajátékok olyan mesteri fogásokat rejtenek magukban, amelyek arra engednek következtetni, hogy ilyeneket a házak szerkezeteiben és annak belső berendezéseiben a fa megmunkálásával foglalkozó mesteremberek előszeretettel használtak. Ezek a formák jelentek meg kicsinyített változatban a játékokban a gyerekek fejlődésére, oktatására és nem utolsósorban szórakoztatására. Mára azonban ezek az építkezési formák feledőben vannak, de a játékok felkutatásának köszönhetően jelenleg is őrizik magukban ezen megoldásokat. Napjainkban egyre keresettebbek és igen drágák azok a bútorok, melyek ragasztót, csavart, szöget vagy egyéb vasalatot sem tartalmaznak. Egy ilyen bútor összeállításánál csak a fa alkatrészek megfelelő alakú kifaragása jöhet szóba. Olyan elemeket kell készíteni, amelyek egymást tartják, s még a különböző erőhatásoknak is ellen tudnak állni. Egy kissé extrémebb helyen is felbukkannak összekapcsolódó elemekből álló dísztárgyak, ez pedig a börtönművészet. Sok börtönben megengedték a raboknak a fafaragást: kisméretű faragókést tarthattak maguknál, de csavarokat, szögeket nem kaptak. Így rákényszerűltek a pusztán fából készülő öntartó kötések létrehozására. Valószínűleg elitéltek készíthették az első összekapcsolódó kereszteket, innen származik a „rabkereszt” elnevezés is.

– Az összekapcsolódó logikai játékok a fejtörők leglátványosabb csoportját alkotják. Jellemző rájuk, hogy öntartóak, egymáson áthatoló elemekből állnak, az összerakásnál fontos a sorrend, sok szimmetria van bennük. Kinézésre lehetnek szimmetrikus geometriai formák, lehetetlennek tűnő alakzatok, rabkeresztek, állatok, repülők – mondja Csézli Lukács régi népi logikai fajáték-készítő mester. Ismeretségünk sok évre tekint vissza, többször is volt a Soproni Egyetem jogelődjén vendégelőadója a „Fajátékgyártás” tantárgyat felvett hallgatóknak. Mindig nagy érdeklődés kísérte bemutatóit. Ő ad egy kis ízelítőt az ördöglakatok gazdag tárházából.


Jerry Slocum, Jack Botermans: Puzzle Old and New könyvben szereplő puzzle elemekből összerakható asztal és szék, rabkeresztlábakkal asztal, ácskötések
 

1961-ben végezte el a faipari technikumot, majd a bútoriparban dolgozott. 1994-ben, nyugdíjazása után asztalos munkák végzésére, játékkészítésre vállalkozott. A Budapesti Kézműves Kamara tagjaként több kézműves napon és kiállításon vett részt munkáival. Ebben az időben készítette a Rákoskeresztúri Református Kistemplom kazettás bejárati ajtajait, néhány különleges ablakát, míg a Lurdy Házban kiállított óriás cipő készítéséhez egy két és félméteres nagyságú kaptafát.


Csézli Lukács rabkeresztje és játékai
 

A régi fajátékok szépsége, ötletessége megfogta, maga is igyekezett hasonlókat készíteni, újabbakat kitalálni. Vásárokon asztalkáján natúr fahasábokból keresztet formázó kockák, madzagon csüngő faformák és parkettaszerű kis lapocskák vannak. Utóbbiakból számokat, betűket, kalapácsot, rombuszt, halacskát és még sok más egyebet lehetett kirakni. Már akinek sikerül. Körbe állják, ő türelmesen magyaráz, ám a felnőttek többsége ráncolt homlokkal gyorsan odébb áll, míg a gyerekek hamar összerakják az ördögkeresztet, zsiráffá, pisztollyá nyújtják a kockakígyót, s rájönnek arra is, miként tudják a madzagos ördöglakatra a karikát visszahúzni. – Nincs is szebb annál, mint amikor gyerekeknek mutathatjuk be az asztalosságon keresztül az alkotás örömét és közben az agytekervényeiket is megmozgatjuk – magyarázza. A mester segítségével a gyerekek maguknak készíthetik el ördöglakatjaikat, amit később másoknak is büszkén mutathatnak majd meg. Csiszolnak, faragnak, reszelnek, játékosan ismerkednek az asztalosság eszközeivel.


A rákoscsabai családi házuk kertjében tanítja a gyerekeket – műhelyében az unokájával, Mátéval
 

Rákoscsabai családi házuk kerti asztalára is ezeket pakolta ki a 65 esztendős férfi, aki negyven éve egy faipari üzem technikusaként látott életében először ördögkeresztet.

– Egy idős asztalos kollégám tett elém egy különleges facsomót – meséli. – Nézd meg fiam, mi ez, mondta, majd mosolyogva távozott. Szétszedtem, de összerakni nem sikerült, s a kudarc miatti mérgemben félretettem. Akkor még nem tudtam, amit az öreg mester igen, hogy ez egy ősrégi, székelybogként, székelyfurfangként is ismert gyerekjáték, ami feledésbe merült. Arról sem, hogy körfűrésszel, szalagcsiszolóval, ácskötéssel könnyen elkészíthető, összerakni viszont csak kemény logikával lehet. Később, mikor asztalosinasokat tanítottam, bevettem a tananyagba az ördögkeresztet, majd évek alatt, mire a Kiss Áron Játéktársaság tagja lettem, legalább száz új variációját találtam ki. Az Amatőr Átrium fesztiválján 2006-ban ezért kaptam iparművészeti fődíjat.


Iparművészeti Fődíj                        30 darabos rabkereszt-készlet                                               Székely Góbé

„Ördöngös” fajátékait mára számtalan oklevéllel, elismeréssel jutalmazták. Időközben tagja lett a Pest megyei Népi Mesterségek Egyesületének, gyakori résztvevője az Óbudai Múzeum vásári rendezvényeinek. Tavaly „professzionális játékkészítőként” kapott dicséretet egy országos pályázaton, s az egyik kiadványban hosszan méltatták „komoly szellemi erőfeszítést, ügyességpróbát igénylő míves munkáit, melyek valóságos kihívást jelentenek nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is”.

– Az ördögkeresztet nem én találtam ki, mint Rubik Ernő a kockáját. Igaz viszont, hogy a továbbfejlesztés saját kútfőből történt. Az egyik legtrükkösebb változatára például egy hajnalon jöttem rá. Üvöltve felültem az ágyban, szinte derékszögben, szegény feleségem majd frászt kapott, azt hitte, betörtek hozzánk. Talán nincsenek véletlenek. Annak idején azért lettem asztalos, mert ez volt a legközelebbi szakiskola Rákospalotán, ahol felnőttem. Aztán persze a szakmát megszerettem, nyugdíjasként meg a fajátékok megszállottja lettem. Ez olyan hobbi, hogy haszna szinte semmi, sokszor az anyagköltség, a munkadíj sem jön vissza abból a pár száz forintból, amit egy-egy darabért kérek. De ebben nem a pénz, hanem a játék a lényeg.

Vegyük sorra milyen játékokat készít. A legegyszerűbb a 3 elemű rabkereszt. Úgy néz ki, mintha 3 tömör hasáb hatolna át egymáson. Egyszerűen elkészíthető, mégis látványos. Ez a játék 3 darab 8x2x2 cm nagyságú hasábból áll. A két hasáb közepe ácskötések mintájára van kifaragva, a harmadik hasáb hengeresre esztergált. Ezek egymásba illesztésével, forgatásával kapjuk a térbeli andráskereszt formátumot.


3 elemű rabkereszt öszerakva és szétszedve, illetve 6 emeletes Japán kristály
 

A 3 elemű rabkereszt alapötletét továbbfejlesztve született meg a Japán kristály nevű játékcsalád, amely a 3 elemű kereszt egyre több emeletes változataiból áll. Ezeknél a játékoknál is sokféle belső szerkezet képzelhető el. Könnyen általánosíthatjuk az egyes elemek felépítését, így akármilyen nagy kristály készíthető. A Soproni Egyetem jogelődjének hallgatója, Lemák Zoltán egy 6 emeletes Japán Kristályt készített, melynek elemei szétszedett állapotban a Homoludens honlapon láthatók.

Legismertebbek a 6 elemű rabkeresztek, amelyek már az 1800-as években megjelentek egy angol játékkatalógusban. A 6 elemű rabkereszt 3 pár, látszólag egymáson áthatoló négyzetes hasábból áll. Minden pár közrefog egy másikat és őt is közrefogja a harmadik pár, ahogy a képen látható. Azért, hogy ténylegesen összeállítható legyen, a hasábokból el kell távolítanunk részeket, helyet hagyva a rájuk merőlegeseknek. A képen az egyik legegyszerűbb rabkereszt elemei láthatók. Ezekből az elemekből viszonylag könnyen összerakható a kereszt. Csézli Lukács elkészített 30 db elemből álló, 6 db azonos külső formával rendelkező rabkereszt-készletet, melyet különbözőféle módon lehet összerakni. Ezért a munkájáért 2006-ban a XIX. Országos Képző és Iparművészeti Tárlat Eszencia Kiállításán – játék kategóriában Iparművészeti kategória – fődíjban részesült.


6 elemű rabkereszt összerakva és szétszedve
 

Többen tettek kísérletet a játék teljes elemzésére, végül 1970-ben Bill Cutler nevéhez fűződik a teljes számítógépes elemzés, ami ezt a készletet is felderítette. Magyarországon Gál Péter szoftverfejlesztő is – aki végzettségét tekintve matematika, informatika és technika tanár – készített egy rabkereszt-készletet, ami 42 db elemből áll és 220 megoldást mutat be.

Érdemes még megemlíteni a módosított 6 elemű rabkereszteket, ahol az összerakáskor jól jönne még egy harmadik vagy negyedik kéz is, mert az összes elemet egyszerre, átló irányú mozgatással kell összeilleszteni. Szétszedéskor éppen fordítva, a kereszt középpontjától egyszerre kell eltávolítani az összes elemet. Ez ihlette a játék hivatalos nevét is: Robbanó rabkereszt, de nevezik gordiuszi csomónak is. Csézli Lukács hópehelynek nevezi.


Robbanó rabkereszt
 

A hat elemű rabkeresztek alkalmasak összeépítésre sokelemű rabkeresztekké. Ügyesen megválasztva az egymással szomszédos kereszteket, korlátozni lehet az elemek mozgását, ezzel új dimenziót adva a megoldásnak. Ilyen továbbfejlesztett változatban nem 2–2 elem fogja közre egymást, hanem több, esetleg irányonként különböző számú.

A 6 és 3 elemes rabkeresztek ötvözéséből keletkeztek a táblás rabkeresztek, melyek azonos külső mellett két különböző belsővel állíthatók össze.


Táblás rabkereszt
 

Az összekapcsolódó elemekből kockák is összeállíthatók. A 3x3x3-as kis kocka túl kevés ahhoz, hogy igazán nehéz összekapcsolódó kocka készülhessen belőle. A 4 egység oldalú kocka sokkal több lehetőséget nyújt, de készít 6 egységes kockákat is, ahol az oldalak színe vagy mintázata is segít a kirakásban. 


4 elemes kocka
 

A szétszedhető logikai játékoknál ki kell szabadítani pl. karikát, golyót, rudat. Ebbe a csoportba tartozókat ördöglakatoknak nevezik. Így neveznek minden olyan játékot, amelyben a cél az elemek szétszedése vagy egymáshoz viszonyított helyzetük jelentős megváltoztatása. Eredetük ismeretlen, történetük nagyon régre nyúlik vissza. A hajózásban, az építkezésben köteleket, farudakat és karikákat használtak különböző tárgyak összeerősítésére. Gyakran volt szükség egyszerű oldható kötésekre, amelyek maguktól nem bomlottak ki. Két csoportra oszthatók: hajlékony részeket is tartalmazók, fából és zsinórból állnak, valamint csak merev elemekből állók, amelyek fémből készülnek.


Ceruza a gomblyukban                                                               Egymás mellé
 

A legegyszerűbben elkészíthető ördöglakatok egyike a Samuel Loyd által kitalált „Ceruza a gomblyukban” nevű feladvány, ami csak egy vékony rúdból és zsinórból áll. Fontos, hogy a kötélhurok akkora legyen, hogy azon ne férjen át a rúd. A feladat: a pálcát ki kell szabadítani a gomblyukból. Legősibb múlttal az „Egymás mellé” játék rendelkezik, melyről már a középkorból maradtak rajzos emlékek. A feladat: a golyót át kell juttatni a másik mellé.


A feladat a vastag résznél levő falapocska és a karika levétele
 

Nagyon sok változatban terjedt el a „Kapu és gyűrű" nevű ördöglakat. A játékcsalád minden tagjának legjellemzőbb része egy „kapu", ami lényegében egy hosszúkás rés. Ezen áthalad egy zsinór, aminek egyik vége a talpba van rögzítve, a másik végén pedig egy (vagy több) golyó és lap található. A golyó nem, de a lap átfér a kapun. A feladat: a vastag résznél levő falapocska levétele. Sokszor a kapu körül egy karika helyezkedik el, amit lefelé nem lehet lehúzni. Feladat a karika levétele.

Különleges ördöglakat a „pörgetős”, ahol a cél – itt is, mint annyi más ördöglakatnál – a karika eltávolítása. Pörgetéssel a keresztben lévő a kis fatiplik a szélekre csúsznak és a karika megfelelő állapotba hozatalával a kereszt megbontható.


„Pörgetős” ördöglakat
 

Folytathatnánk a sort a sorozatos mozgatáson alapuló játékokkal, de inkább másik érdekes specialitását mutatja meg: a „Fakatonát” az „Üvegek ördöglakattal ellátott tokba zárva”. A XII. Országos Ördöglakat Találkozón is bemutatta a rabkereszten alapuló fakatonát, aki botja alatt egy kis pénzt tart fogva. A pénzt kiszabadítani nem könnyű feladat. A XV. találkozón pedig üvegek bezárására szolgáló ördöglakatokat hozott – az üveg kiszedése a fa tokból szintén sok fejtörést okozó feladat.


Fakatona                                   Üvegek ördöglakattal ellátott tokba zárva
 

Reméli, hogy az ördöglakatokról olvasottak sok embernél felkeltik az érdeklődést, akik aztán kézbe akarják venni, kipróbálni, összerakni, szétszedni – ami izgalmas és szórakoztató elfoglaltság. Még az ismert játékokat sem egyszerű beszerezni ezért bíztat mindenkit, hogy a készítsen saját kezűleg, a készítés folyamata is örömet szerez. Ebben szívesen segít, szeretné minél több érdeklődőnek bemutatni nagyapáink fajátékait, s ezeknek az általa kifejlesztett több mint 100 féle változatát: ördöglakatot, ördögkeresztet, és más képességfejlesztő logikai játékot. Igény esetén megtanítja az egyszerűbb fajátékok elkészítését régi hagyományos asztalos szerszámok használatával. Minden meghívást játszóházra, falunapra, hasonló rendezvényekre szívesen fogad, örömmel teljesít. Fajátékait az érdeklődök megvásárolhatják.

 

Forrás:
Csézli Lukács Fajátékkészítő - G-Portál (gportal.hu)
Ceruza a gomblyukban - Ördöglakat fillérekből 1. - Ördöglakat (blog.hu)
Kapu és gyűrű - Ördöglakat (blog.hu)
(Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület Csézli Lukács logikai fajáték készítõ (atw.hu)),
duplapluszjó: Fakatona (duplapluszjo.blogspot.com)

 


Tetszett a cikk?