Létezik-e „one man show”?

A Fabunio és a Magyar Formatervezési Tanács kerekasztal-rendezvénye a Budapest Design Weeken. Az idei programsorozatra is különleges témával készülünk; négy-négy olyan tervezőt és gyártót invitáltunk meg, akik valamilyen hazai együttműködési pályázaton vettek részt, így első kézből értesülhetünk tőlük a közös munka sikereiről és nehézségeiről.

Az esemény során többek közt fényt derítünk arra, milyen szerepe lehet egy designernek a vállalkozások életében; milyen gazdasági és értéknövelő hozadéka van az ilyenfajta együttműködésnek, illetve ez hogyan épül be a tervező karrierjébe, szemléletébe.

Hogy minden fontos kérdésre választ kapjunk, két, egymás utáni kerekasztal-beszélgetésen járjuk körbe a témát, előbb a díjazott tervezők, majd pedig a Fabunio innovatív gyártóinak oldaláról.

RÉSZTVEVŐK

Tervezők – designerek

  • Kele Sára, Red Dot-díjas és Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjas formatervező
  • Miklósi Ádám, Red Dot-díjas, Magyar Formatervezési Díj különdíjas, Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjas formatervező, a Széchenyi István Egyetem Design Campusának oktatója
  • Szalkai Dániel, Design Management díjas és Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjas tervezőművész, CEO – Maacraft
  • Veres Adrienn, Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjas tervezőművész

FABUNIO-TAGVÁLLALATOK

  • Árkossy Tamás – tulajdonos, ügyvezető, Árkossy Bútor Kft.; az MDÜ design LAB inkubációs programjának gyártója
  • Babits Tamás – alapító és ügyvezető, Plydesign; 2020-ban Design Management Díjban részesült
  • Fodor Ilona – tulajdonos, ügyvezető, Multifelt Factory Kft.; 2019-ben Design Management Díjban részesült
  • Varkoly Zoltán – tulajdonos, ügyvezető, Varkoly Fiai Kft., HommBútor; az MDÜ design LAB inkubációs programjának gyártója

MODERÁTOR:

  • Bősze Ádám

HELYSZÍN ÉS IDŐPONT:

2021. 10. 11. 16.00–18.00
Société Budapest
1051 Budapest, Sas u. 15.

REGISZTRÁCIÓ A PROGRAMRA: https://www.butorszovetseg.hu/events/ Fabunio_MFTkerekasztal_Design Week2021


ÁRKOSSY TAMÁS

Az Árkossy Bútor Kft. tulajdonosa, ügyvezetője, okl. faipari mérnök, címzetes egyetemi docens.

Feleségével, Árkossy Emesével 1992-ben álmodták meg a cég alapjait. A manufakturális alapokon, de korszerű gépekkel felszerelt, 80 főt foglalkoztató üzem azóta is folyamatosan fejlődik. A cég alaptevékenysége kezdetektől fogva a bútorgyártás, ezen belül is elsősorban az egyedi bútorok tervezése és kivitelezése. A HFDA design LAB inkubációs program keretein belül Horváth Mátéval együttműködve hozták létre a LOOP bútorcsaládot, mely 12 különböző funkciójú, formatervezési szempontból egyedülálló, innovatív termékből áll. A tervezés során fontos szempont volt számukra a fenntarthatóság, így többek között újrahasznosított, valamint hulladékanyagot használtak.


BABITS TAMÁS

A Plydesign alapítója és ügyvezető igazgatója. 2014-ben a Plydesign abból a célból jött létre, hogy kiváló bútordarabok kerüljenek a piacra, amellyel a vállalkozás hozzájárulhat az emberek jólétéhez.

Babits Tamás és Kerékgyártó András vezető tervező szerint a bútortervezés túlmutat a használati tárgyak puszta előállításán, számukra a formatervezés a társadalom és egyén bonyolult összefüggés- és viszonyrendszerének mély és értő vizsgálatán alapszik, így az előállított termék önmagában egyfajta érvényes fizikai válasz a valódi és mindennapi szükségletekre. A vállalkozás többek közt Magyar Formatervezési Díjban és Design Management Díjban is részesült.


FODOR ILONA

Fodor Ilona és Hargitai Éva 2016-ban vásárolták meg a 120 éves múltra visszatekintő kőszegi nemezgyárat és nagy lendülettel vágtak bele a Multifelt Factory fejlesztésébe. A brand működésével érzékenyen reagál a piaci kihívásokra, s tevékenységével bizonyítja, hogy nyitottsággal és kellő rugalmassággal ipari környezetben is megteremthetők közvetlen tervezői együttműködések. A designfókuszú gondolkodás nem csupán a termékekben, de a napi működésben is megjelenik, sőt, az alapítók szerint az egyetlen magyar nemezgyár jövőjének éppen ez a záloga. A vállalkozás 2019-ben Design Management Díjban részesült.


KELE SÁRA

Kele Sára ipari termék- és formatervező. Izgalmas, mégis egyszerű és időálló bútorokat és belső tereket hoz létre – mindig a fenntarthatóságra összpontosítva. Kísérleti, előremutató megközelítése túlmutat a vizuális képességeken, új anyagokat és gyártási módszereket tár fel. A lokalizmus elsőbbséget élvez, amikor csak lehetséges, összefonja a hagyományos kézművességet a legkorszerűbb, innovatív technikákkal. Arra buzdítja a gyárakat, hogy összpontosítsanak a fenntarthatóságra és tudatosítsák a termelés környezeti és társadalmi hatásait. A HFDA design LAB inkubációs program keretében a Rotte Kft.-vel együttműködve egy, a megváltozott igényekre reagáló, 15 elemes bútorkollekciót hoztak létre. A modulárisan összerakható, Tangens Office Home irodabútorcsalád könnyedsége magával hozza az otthonban, nappaliban kialakított home office komfortját.


MIKLÓSI ÁDÁM

Miklósi Ádám formatervező mindenre nyitott gondolkodóként lelkes kutatója az új tervezési módszereknek. Szabadúszóként számos projektben vett részt az elmúlt években. Az általa tervezett SLÉ rétegelt lemez szánkóért Magyar Formatervezői Díjban és Red Dot-díjban részesült.


SZALKAI DÁNIEL

A MAACRAFT alapítója és formatervezője. A MAACRAFT egy design- és egyben szociális vállalkozás, amely 2012-ben indult el a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként. Magas minőségű tárgyakat és delikátesz termékeket készítenek, miközben értelmi sérült felnőttek ismerhetik meg a munka világát, örömét. A vállalkozás 2017-ben Design Management Díjban részesült.


VARKOLY ZOLTÁN

Varkoly Zoltán egyéni vállalkozóként, 1998-ban kezdte meg bútorkereskedői tevékenységét Sopronban, majd 2002-ben megalapította a társaság elődjét Európa Bútorház néven. A társaság nevét 2016-ban Varkoly Fiai Kft.-re változtatták. Több mint 10 éves kereskedői tapasztalat után, a piaci igényeket kiismerve, a társaság 2010-ben bútorgyártói tevékenységbe kezdett. A HFDA design LAB kereté ben, együ ttműkö dve hozták létre Horváth Máté tervezővel a MATCH bútorcsaládot. A tervezés során nagy figyelmet fordítottak a környezettudatossá gra: a pá rná k töltőanyaga a gyá rtá s sorá n keletkező habhulladé kbó l ké szül, a ká rpitozá shoz pedig PET-palackokbó l előállított alapanyagot használtak.


VERES ADRIENN

Veres Adrienn építész mesterdiplomája megszerzése után Hollandiában ismerkedett meg a világméretű műanyagkrízis megoldásán fáradozó Precious Plastic szervezettel, illetve az általuk népszerűsített újrahasznosító technológiákkal. Már ekkor foglalkoztatta egy saját bútorkollekció gondolata, mely teljes egészében újrafelhasznált alapanyagokból készült. Ötletét a Moholy-Nagy László Ösztöndíj keretén belül fejlesztette tovább.


Tetszett a cikk?