Mi van a név mögött? Asztalos Inas 2.0

Az Asztalos Inas 2.0 kétfajta korpusz és rázáródó, közézáródó, valamint tolóajtó számítására ad lehetőséget. Az alábbiakban egy rövid példán keresztül bemutatjuk a program működését.

 

Beállítási lehetőségek, amelyeket elég egyszer megadni

Első indításkor be kell állítani az alapértékeket, amiket a program a következő átírásig megjegyez (pl. lábazatmagasság mm, polc és válaszfal visszaállás mm a korpusz elejétől, rázáródó, közézáródó, tolóajtó hézagok mm, tolóajtósín-magasság mm, anyagárak stb.) 5 db különböző árkategóriát/árbeállítást rögzíthetünk, különböző alapanyagárak szerint.

1.ábra: ajtó és fiók hézagok beállítása
 
2. ábra: a program által számolt anyagárak beállítása3. ábra:
fióktípus
választása

 

Részletes beállítási Lehetőségek

4. ábra: a „Beállítás” ablak részlete

1. Front bútorlap anyaga.
2. Korpusz bútorlap anyaga.
3. Anyagvastagság (16/18 mm, egyéni vastagság 5–70 mm-ig).
4. Frontelőlap (ajtó és fiók) számításánál választható:
a) kész méretű (standard)
b) a program által számolt méretű bútorlapból.
5. Korpusz I. (oldalak között van a tető, fenék, lábazat stb.)
Korpusz II. (fenékre állított oldalak, oldalak közötti tető + külön szerelt láb/lábazat). 6. Itt választható ki, milyen típusú fiókot használunk fel a munkánkhoz (bútorlapból, szalagfiók, fémfiók).
7. Anyagár-kategória választás/beállítás
8. 1–7. pont nyugtázása.
Megjegyzés: a 3–7. pontot elég egyszer kiválasztani, a program megjegyzi a beállítást.

 

 

Bútor” menü

A beállítás ablakból a „Bútor” menübe lépünk. Itt választhatjuk ki, milyen ajtótípussal legyen a bútor számolva, milyen alakú bútort számolunk. Az alsó bútor teteje: tömör vagy 2 db kötőelem lehet (pl.: konyhába munkalap alá). A gyűjtőlista a kiszámolt bútorokat jelző lista. Ha ez megtörtént, a bútor külső méreteit mm-ben beírjuk és megadjuk a fiókelőlap magasságát mm-ben. A polcok db-számát megadva, a polcok közötti távolságot mm-ben azonnal láthatjuk. A „Rendben” gomb után, a „Számítás” gombra kattintunk (a képen takarva). A fiókcsúszó hosszát a bútor belső mélységéhez igazítja automatikusan a program.

Megjelenik a kiszámított alkatrész-, kellék- és összesítő lista, a beállított árakkal számolva.

Az anyagkiírás többek között tartalmazza: az alkatrész nevét, darabszám, hosszússágát, szélességét milliméterben, a tábla m2-t, az élfólia hosszát méterben, az élfólia kódját (hossz.-szél.). Ha megfelelnek a számítások, gyűjtőbe rakjuk, a „Felvétel a gyűjtőlistába” – gombbal és visszalépünk a „Bútor” menübe a következő bútorelemet kiválasztani. A gyűjtőlista fogalma: kiszámolt bútorok gyűjteménye (bútoronkénti sorszámmal). A gyűjtőlista adataiból készül el az „Összesítő” ablak tartalma.

5. ábra: "Bútor" menü6. ábra: kiválasztva: 1 fiókos - 1 ajtós, alsó bútor

 

Az „Összesítő” ablak tartalma

1. Az „Összesítőben” a program által kiszámolt anyagokhoz még további (magunk által meghatározott egyéb anyagokat) adhatunk.(pl. munkalap, szállítás stb.)
2. A „Front, Korpusz, Hátlap válogatás néző” gombra kattintva, megtekinthető a lapszabásra válogatott alkatrészek listája. A válogatott alkatrészeket, mentés után, „egy gombnyomásra” tudja átvenni és terítékrajzot készíteni a Lapszabász Extra 2.0 programunk. 4. A gombra kattintva, magunk tudjuk beállítani soronként, a munkadíjszorzó számokat (elég egyszer beállítani).
3. Munkadíj számítása a következők szerint történik: Anyagár x Szorzó szám = Munkadíj
5. Miután elvégeztük az egyéb anyagok hozzáadását is, kiszámoltatjuk a munkadíjakat és az anyagárakat tartalmazó végösszeget.
Mentjük az adatokat a „Munka” könyvtárba, az általunk elnevezett mappába. (pl. „Megrendelő neve”) Kinyomtatjuk a műhelybe való nyomtatványokat: beszerzési lista, bútoronkénti alkatrészlista, lapszabászati lista.

7. ábra: alkatrészjegyzék8. ábra: az „Összesítő” ablak részletei


Árajánlatot a „Dokumentumszerkesztővel” készíthetünk, nyomtathatunk. A fejléc, a címsor, a bevezető- és a zárószöveg szerkeszthető és tárolható. A bevezető- és zárószöveg közé lesz elhelyezve az összesített mennyiségek, értékek és a végösszeg. Az elmentett munkáinkból bármikor készíthetünk új árajánlatot.

Összességében elmondható, hogy ennél egyszerűbben már nem lehet korpuszbútort számolni. Figyelem, az Asztalos Inas 2.0 program nem tud mindent kiszámolni, de az árkalkuláció oroszlánrészét elvégzi. Amilyen bútorforma nem szerepel a „Bútor” menüben, (pl. egyedi kívánság szerinti bútorforma és kialakítás), azt kézzel kell kiszámolni, de így is sok időt takarítunk meg! Jung Gábor asztalosmester


Az Asztalos Inas-hoz kapcsolódó további programok:
Bútor 2D kétdimenziós látványrajz- Készítő
Lapszabász Extra síklap-optimalizáló terítékrajz-készítő
Ablak és Ajtó nyílászáró-tervező – gyártás-előkészítő
Árajánlat-készítő műanyag-fa nyílás- Zárókhoz
Tetőfedő A szarufák fölé kerülő anyagok kiszámítása arányos felülnézeti rajz alapján


Jung G+G Bt.
1038 Budapest, Tüzér utca 14.
Tel.: 1/243-4832.
http://web.t-online.hu/jungbt


Tetszett a cikk?