Bútortervező szoftverek újdonságai

Egy felhasználó tapasztalatai

A konferencián – a felhasználói szempontok és vélemények maradéktalan érvényesülését biztosítandó – az AMOR F programok mindennapi használójaként Ellenbacher Gábor asztalos vállalkozó ismertette az érdeklődőkkel a szoftverrel kapcsolatos tapasztalatait.
„Az AMOR F számítógépes bútoripari programcsaládot jó pár éve használjuk élesben bútoripari vállalkozásunkban, az elmúlt években rengeteg megrendelést, munkafolyamatot dolgoztunk fel a programmal” – kezdte bevezetőjében az előadó. Használatához minimális számítógépes ismeret elegendő, nem kell AutoCAD – szintű programot használni, a gép mindent kérdez, csak a válaszokat kell helyesen megadni.
Az előadó kiemelte a felhasználási lehetőségek széles körét: a Bútortervező modul mindenféle típusú, stílusú bútorhoz használható, hiszen minden alkatrész egyedileg megtervezhető, így bármilyen formájú (akár amorf, egyedi körvonalú) elemek is rajzolhatók vele. De nemcsak bútort lehet vele készíteni, hanem szinte bármit, hasznát vették már galéria, előtető, heverő tervezésénél. A bútoralkatrészeket bármilyen vastagságúra, élzárásúra és méretűre tervezhetjük. Fontos, hogy a különböző bútortípusokat csak egyszer kell megrajzolni, később ezeket méretileg és formailag is szabadon megváltoztathatjuk, és így új bútort kapunk. A rajzon kihúzhatjuk a fiókot vagy kinyithatjuk az ajtókat – az így elmentett bútor a lakberendezőbe bekerülve betekintést enged a szekrény belsejébe.
A Lakberendező modulban teljes részletességgel modellezhető a berendezendő helyiség (csempe, beugró, nyílászáró vagy cső az eredeti helyén), ami megkönnyíti az alapos tervezést. A bútoralkatrészekhez külön lehet felületeket, erezeteket rendelni, a felületminták egyedileg bővíthetők egy darab bútorlap beszkennelésével.
A Holz program a szabásjegyzék készítésénél figyelembe veszi az élzáró vastagságát. A szabásjegyzék és az árkalkuláció gyorsan megvan és egyből indítható a lapszabász-optimalizáció.
Mindent egybevetve ez a programcsalád a mikro- és a kisvállalkozásoknak felel meg leginkább. Jóval olcsóbb, mint a hasonló tudásszintű programok, és kevésbé szab határt a kreativitásnak.
Az AMOR F több modulból álló bútoripari szoftvercsomag, amelyet az Amorf-Szoft Bt. szakemberei kifejezetten a hazai kisvállalkozások számára fejlesztettek ki – lehetővé téve termelésük teljes körű informatikai támogatásának megoldását, illetve igényeik és pillanatnyi lehetőségeik szerint egy-egy modul megvásárlására is lehetőség van.
A programcsalád jelenleg az alábbi részekből áll, amelyek maximálisan együttműködnek egymással:

  • AutoBÚTOR bútortervező
  • AutoKÉGLI lakberendező
  • KÉSZLET készletkezelő
  • HOLZ megrendelésfelvivő és árkalkulációs program
  • AMOR F lapszabászprogram
  • ETIKETT etikettező és mintamaró
  • VIPERA program.


A teljes programcsaládra a szerzők garanciát adnak, karbantartást és szoftverkövetést biztosítanak. Vállalnak hardvertanácsadást, installálást, bemutatást, betanítást, a program illesztését meglévő számítástechnikai környezetbe (pl. termelésirányítási rendszerbe stb.), illetve vállalják egyéni kívánságok, módosítások elvégzését. Lehetőség van próbafeladatok futtatására és a program próbaidős kipróbálására is.

https://faipar.hu//amorf


Rendezzünk be minden helyiséget Piperrel!

A konferencián a saját fejlesztésű, hazai igényekre szabott PIPER 3D látványtervező és gyártás-előkészítő szoftver újdonságairól számolt be Tiry Péter, a Piper Kft. ügyvezetője, tekintettel arra, hogy nemrégiben jelentették meg a programhoz a kiegészítő fürdőszoba-adatbázist.
Tiry Péter, a vállalkozás rövid bemutatása után a PIPER szoftver által nyújtott lehetőségeket vázolta. Egy konkrét példán keresztül ismertette, hogyan jut el a felhasználó a konyha berendezésétől a szinte fotóval összetéveszthető minőségű látványterven keresztül a gyártást támogató listák összeállításáig. A szoftver rendkívül bőséges adatbázist ad a felhasználó kezébe, amely több mint 250 kidolgozott, konkrét frontmintából (FOREST, NETT-FRONT, AT-X, CSERCSICS, HAL-CO), bútorlapokból, munkalapokból, fogantyúkból, üvegmintákból, háztartási gépekből, kiegészítőkből, több mint 500-féle csempéből stb. áll.
Az elemek méretei, színei tetszés szerint változtathatók, kombinálhatók. Nemcsak a bútorok befoglalóméretei, hanem belső szerkezeti felépítésük, technikai megoldásaik is testre szabhatók. A Látványtervező program mellé külön megvásárolható a Gyártás-előkészítő rész, és a változásokat nemcsak a látvány, hanem a gyártás-előkészítő program is precízen követi. Fontos, hogy a PIPER nem egy zárt program, hanem mindenki bármilyen irányban, magának alakíthatja, bővítheti az adatbázist. A szoftver meglehetősen felhasználóbarát. Nem igényel számítástechnikai ismereteket, a változtatások egy grafikai felületen egyszerű kapcsolók használataival állíthatók be. Némi gyakorlás után a felhasználó akár 10–20 perc alatt is összeállíthat egy konkrét igényeknek megfelelően készített látványtervet, akár a helyszínen is. Ebből automatikusan adhat árajánlatot, nyomtathat méretezett, mérethelyes alaprajzot, falnézeti rajzokat a gépészeti kiállások jelöléseivel. A precíz gyártási listákon kívül méretezhető műhelyrajzokat, valamint optimalizált szabásztérképet is kapunk.
A szoftver alapverzióban egy nagyon bőséges konyhaadatbázist (közel 500-féle konyhabútort) tartalmaz. Kiegészítésképpen megvásárolható az iroda, a gardrób és a most bemutatkozó fürdőszoba-adatbázis. A szoftvert a felhasználók visszajelzései, igényei szerint folyamatosan fejleszti a cég, a frissítéseket e-mailen térítésmentesen juttatják el vásárlóiknak.

www.piper.hu


IMOS – formatervezés – szerkezeti megoldások – gyártásvezérlés

A Formance Kft. képviseletében Nyist Heike ajánlotta a bútorgyártók figyelmébe az – elsősorban gyártás-előkészítésre és gyártásvezérlésre kifejlesztett – imos szoftvert. Ugyanakkor mivel maga a tervezés grafikus felületen történik, így természetesen a látványtervezés összes elemét (fotorealisztikus rajz, nézetrajzok, metszetek, alkatrészrajzok, stb.) is magában foglalja. Az imosban a bútorok szerkesztése gyakorlatilag megegyezik a valóságban történő felépítéssel. Ehhez egy nagyon egyszerűen kezelhető grafikus felület áll rendelkezésre. A külméretek és a külső forma meghatározása után az egyes felületekhez alkatrészeket rendelünk hozzá. Az alkatrészek tartalmazzák az összes szükséges szerkezeti információt, beleértve a megmunkálásokat is. Így a bútor szerkesztésével egyidőben a gyártás-előkészítéssel is végeztünk. A parametrikus felépítés miatt a megszerkesztett bútorok könnyen és gyorsan módosíthatók, így rövid idő alatt állítható össze egy komplett látványterv.
A megrendeléseinket különböző, tetszőlegesen kialakítható szempontok alapján csoportosíthatjuk, projektekbe foglalhatjuk össze. Nagyon sokféle, tetszőlegesen konfigurálható listát, etikettet generálhatunk, amelyek a bútorok, alkatrészek általunk kiválasztott adatait mutatják, így pl. az összes anyagszükségletet, mind a lapanyagok , mind a vasalatok és egyéb kiegészítők tekintetében.
Az imos által gombnyomással létrehozott szabászlisták hálózaton keresztül átadhatók a lapszabász szabászoptimalizáló programjának. A lista tartalmazza a szabásztérkép és szabássorrend elkészítéséhez szükséges összes információt (anyag, alkatrészméretek, szálirány, összeforgatás). A leszabott alkatrészekhez vonalkód- etiketteket nyomtathatunk, ami az összes szükséges gyártási információt tartalmazza, és felismerhetővé teszi az alkatrészt a CNC számára.
Az elkészített látványtervből az imos CAM modul a szerkezeteket „felbontja” az egyes alkatré - szekre, minden alkatrészhez egy leíró fájlt hoz létre, amit az imos posztprocesszor átkonvertálja a CNC-megmunkálóközpont által olvasható formátumba. A 3D szerkezetből és az anyaginformációkból a program automatikusan vezeti le az alkatrész- és a megmunkálásadatokat. Ez magában foglalja a szerszámok belépési útját, a megfelelő aggregát kiválasztását és a megmunkálások optimalizálását.
Ezzel a rendszerrel a manuális szerkesztés és gyártás-előkészítés hibalehetőségei gyakorlatilag kizárhatók. Ezenkívül az átfutási idők is csökkennek, mivel a 3D tervezés után azonnal elkezdhető a gyártás. Az összes piacon lévő CNC-géptípus vezérelhető, beleértve a megmunkálóközpontokat, lapszabászokat és élzárókat. Az imos modulszerű felépítése miatt különböző csomagok állíthatók össze, kisebb létszámú asztalosüzemek számára és nagyüzemi gyártók számára egyaránt.

imos NET
Az imos NET rendszer egy on-line eladási modul, amely vagy a végmegrendelők számára interneten elérhető gyors és egyszerű tervezőfelületet jelent, vagy eladótéri modulként saját kereskedői hálózaton belül használható, pl. konyhastúdiókban, viszonteladóknál. A program segítségével néhány kattintással élőben összeállítható a látványterv. A gyártó határozza meg azt a katalógust, amiből kiválaszthatóak a bútorok. Ezek természetesen méretben, anyagban, kiegészítőkben konfigurálhatók. A látványterv fotorealisztikusan megjeleníthető, különböző nézeti rajzok, méretezett rajzok is nyomtathatók. A terv elfogadása után azonnal nyomtathatunk egy pontos, akár rajzokkal, képekkel ellátott árajánlatot, ill. közvetlenül gyártásra adható a megrendelés. Az üzem egy kész gyártási tervet kap, azonnal lekérhető az anyagszükséglet, a szabászlista, szabástérkép, NC programok, műhelyrajzok stb.

www.formance.hu
www.imos3d.com


Bútormarketing a weben

Tóth Gábor, a 2020 Technologies képviseletében egy rendkívül érdekes, webes szoftver alkalmazást mutatott be. A 20-20 Technologies több mint 20 éves tapasztalatait felhasználva fejlesztette ki a 20-20 Virtual Planner webes programcsomagját. A piacvezető bútoripari szoftverforgalmazó cég olyan szoftvermegoldásokat értékesít, amely speciálisan a bútorgyártók és a kereskedők részére fejlesztett ki. Sikerüket mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy értékesítési hálózatuk a világ 14 országában, 18 kereskedelmi irodával van jelen. A webes alapú szoftvertermékeik közül a legnagyobb figyelmet a 20-20 Virtual Planner-nek szentelik ügyfeleik, melyek között szerepel számos olyan nagy bútorgyártó vállalat, mint például az IKEA is.
A 20 -20 Virtual Planner egy webalapú programcsomag része, amelyekkel különböző helyiségek berendezését, bútorok konfigurálását lehet webes alapokon, egyszerűen elvégezni. Bizonyos bútorok, elemek esetén lehetőség van a méretek és színek egyedi igények szerinti megváltoztatására is. A programcsomag egy komplett megoldást kínál a bútorgyártók és kereskedők részére, hogy termékeiket hatékonyan tudják bevezetni az on-line értékesítésbe.
A 20 -20 Virtual Planner programcsomagban található egy marketing-adatbázis is, amivel a kereskedők bővebb információkat szerezhetnek arról, hogy az interneten böngészők milyen arányban térnek vissza az on-line berendezőprogramhoz, melyek a leginkább kedvelt modellek.
Ezek alapján egyszerűbben indíthatóak a célzott marketingakciók, amivel az értékesítést lehet növelni, ez ma egyaránt érdeke a gyártóknak és a kereskedőknek is.
Miben is különbözik ez a szoftver más látványtervező szoftverektől? Alapvetően abban, hogy ez webes alapú kialakítással lehetővé teszi a mind jobban teret nyerő internetes megjelenést. A megrendelő a tervezőszoftvert egyszerűen saját oldalába integrálhatja, a szoftvercsomag minden gyártó igénye szerint kiválóan testre szabható, alkalmazkodva az általa képviselt stílusirányzatba.

www.2020technologies.eu
gabor.toth@partner.2020.net


Tetszett a cikk?