Hatékony CNC-programozás Alphacam-mel

Az Enterprise Communications Magyarország Kft. által forgalmazott Alphacam szoftver sokoldalú megoldást nyújt a CNC-gépek programozására, legyen szó akár egyszerű korpusz vagy egy bonyolult egyedi bútor alkatrészeinek megmunkálásáról. Az Alphacam segítségével több, gyakran előforduló problémát ki lehet küszöbölni, és így a mindennapi munkát felgyorsítani.

CNC-programok készítésekor az egyik probléma, hogy milyen adatokat képes fogadni a CAM-rendszerünk. Sok szoftver csak saját formátumát képes kezelni, esetleg 2D-s dxf/dwg fájlokat. Ha más formátumban áll rendelkezésre az alkatrészrajz, valamilyen módszerrel át kell konvertálni vagy újra rajzolni.

Mind a két módszer sok időt vesz igénybe, valamint újabb hibaforrás lehet.  Az alkatrészek az Alphacam-ben is megrajzolhatók hagyományos CAD funkciók alkalmazásával, vagy akár parametrikus vázlatok segítségével is, de más tervező rendszerekben készített 2D vagy 3D alkatrészek közvetlen megnyitása sem okoz problémát (pl.: Solid Edge, Sketchup, AutoCAD, Blum stb…).

Sok szoftver kínál automatikus, előre meghatározott megmunkálási lehetőségeket. Ezeknek gyakran az a problémájuk, hogy nagyon nehezen testreszabhatók, így a felhasználónak kell alkalmazkodnia a szoftver által elkészített szerszámpályához (pl. megmunkálási sorrend, szerszámválasztás stb.). Alphacam-ben CAD-adatok feldolgozására és a szerszámpályák elkészítésére több módszer is lehetséges.

A hagyományos kézi szerszámpálya készítéstől, ami egyedi, bonyolult alkatrészek megmunkálásához ideális, egészen a teljesen automatikus alkatrész-megmunkálásig, ami főként a korpuszbútor-alkatrészekre jellemző. Természetesen a két módszer között több automatizálási szint is található, amit a felhasználó a saját munkamódszerének megfelelően tud beállítani. Minden automatikusan elkészített szerszámpálya a továbbiakban egyedileg is módosítható, így az automatizálás mellett is megmarad a felhasználó szabadsága.

További probléma szokott lenni az üzemekben, hogy több CNC-gép esetén azokat külön szoftverekkel kell programozni, így ha esetleg egyik gépről át kell helyezni a megmunkálást egy másik gépre, gyakran teljesen újra kell kezdeni a megmunkálási folyamatot. Ez rengeteg időveszteség.

Az Alphacam-ben az elkészített szerszámpályákból egy gombnyomással elkészíthetjük az NC-kódot, és akár még közvetlenül generálás előtt is ki tudjuk választani, melyik szerszámgépünkre készüljön el az NC-kód. Mivel az Alphacam vezérlő független CAM-rendszer, így szinte bármilyen CNC-géphez illeszthető, legyen szó akár egy régebbi 2,5 tengelyes vagy akár egy új 5-tengelyes gépről.

Ha a fenti előnyöket ön is ki szeretné próbálni, azt most kockázat nélkül megteheti az „Alphacam tesztvezetés” program keretein belül. Bővebb információt a http://www.alphacam.hu oldalon találhat.


Tetszett a cikk?