Matemi megmentené a világot

A Soproni Egyetem idén is részt vesz a Strand Fesztivál Civilpartjának programjában és izgalmas programmal várja a fesztiválozókat. Az Egyetem által fejlesztett, különleges applikáció bevonásával több ezer fiatalnak mutatják be a természettudományok szépségét.

A MATEMI nevű program keretében azt a célt tűzték ki maguk elé a szakemberek, hogy az eddigieknél is több általános és középiskolás fiatallal kedveltessék meg a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai tantárgyakat. Ennek érdekében könnyen érthető, izgalmas kerettörténetet találtak ki, amelyben egy Matemi nevű kisfiú elindul megmenteni a világot az elbutulástól, idővel Atomy professzorral az oldalán.

Magyarország Kormányának és az Európai Uniónak támogatásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében másfél éves munkával fejlesztették ki azt a speciális mobiltelefonos applikációt, amely a kiterjesztett valóság (augmented reality - AR) elvein alapszik. Az AR a szabad szemmel látható valóság olyan virtuális kibővítése, amikor a felhasználó mobil eszközének kamerájával tájékozódik úgy, hogy mobil eszközének képernyőjén egy virtuális világ elemeit láthatja, a valóság elemeire épülve.

A virtuális elemek különböző funkciót tölthetnek be: információt szolgáltatnak, térbeli tájékozódási támogatást adnak, vagy speciális környezetben a célszoftver függvényében akár oktatási funkciót is ellátnak. Az oktatásba illeszthetőség mellett kiemelt szempont, hogy az AR játékosságot sugall. Segítségével komolyabb problémák, tudományterületek is megismertethetők a célkorosztály tagjaival: egyfajta „játszva tanulás”. Az AR az információtechnológia egyik legjobban formálható eszköze az MTMI területek népszerűsítésének.

A Strand Fesztivál Civilpartján „személyesen” is találkozhatnak Matemivel és Atomyval az érdeklődők. Matemi segítségével a kiterjesztett valóságban kalandozhatnak, amely a soproni VOLT Fesztiválon mutatkozott be nagy sikerrel. Atomy professzor önismereti, belső utazásra invitál, amely során mindenki rájöhet, hogy melyik terület áll hozzá a legközelebb.

Akit bővebben érdekelnek a programok és az applikáció, érdemes ellátogatnia a Soproni Egyetem honlapjára, Facebook oldalára, vagy keress fel Matemi és Atomy Facebook, Instagram vagy Youtube oldalát!

Soproni Egyetem honlapja: www.uni-sopron.hu
Soproni Egyetem FB oldala: https://www.facebook.com/soproniegyetem/
Az AR alkalmazás oldala: www.uni-sopron.hu/ar

Matemi és Atomi oldalak:
https://www.facebook.com/atomy.matemi/
https://www.instagram.com/atomy.matemi/
https://www.youtube.com/channel/UCY9DfJeEeG-KixsiIiA7TBA


Tetszett a cikk?