Matemi és Atomy – Az egyetem is részt vett a Volt-fesztiválon

A Soproni Egyetem idén is részt vett a VOLT-fesztivál programjában. A tavaly debütált, az egyetem által fejlesztett kiterjesztett valóság applikáció bevonásával több ezer fiatalnak mutatták be a természettudományok szépségét.

Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával életre hívott Matemi-program immár másodszor mutatkozott be a fesztiválközönségnek. Az egyetem által kifejlesztett kiterjesztett valóság applikációval támogatott játékban kisebbek és nagyobbak is kihívásra leltek, az előző év feladataihoz mérten azonban továbbfejlesztett feladatokkal találkozhattak a résztvevők.

A kiterjesztett valóság (augmented reality, röviden: AR) a szabad szemmel látható valóság olyan virtuális kibővítése, amikor a felhasználó valamely mobileszközön kamerája segítségével tájékozódik a valós világban úgy, hogy a készülék képernyőjén egy virtuális világ elemeit láthatja a valóság elemeire épülve. A program segítségével komolyabb problémák, tudományterületek is megismertethetők „játszva tanulással”.

A most már második éve élesben futó Matemi-program keretében azt a célt tűzték ki maguk elé a szakemberek, hogy az eddigieknél is több általános és középiskolás fiatallal kedveltessék meg a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai tantárgyakat. Természetesen a pedagógiai és a közgazdaságtani területek is fontos hangsúlyt kapnak a feladatokban. Ennek érdekében könnyen érthető, izgalmas kerettörténetet találtak ki, amelyben egy Matemi nevű kisfiú elindul megmenteni a világot az elbutulástól, idővel Atomy profes - szorral az oldalán.

A válaszok megtalálásában és a végső nagy csavar megoldásában a játék által életre hívott szuperhősök, Matemi és Atomy professzor „élőben” is segítségére lett azoknak, akik kreatív készségeiket, képzelőerejüket is szerették volna kibontakoztatni az egyetemi sátornál a fesztivál civil zónájában.

A Soproni Egyetemet képviselő – oktatókból és diákokból álló – csapat idén is örömmel várta az érdeklődőket, a kínálatból nem hiányoztak a sok éve klasszikusnak számító kedvenc csapatjátékok és kikapcsolódásra invitáló programok sem.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2019-08


Tetszett a cikk?