Szoftveres optimalizálás

Ahogy a bútorkészítők többsége, úgy én is rendszeresen találkozom lapszabászati feladatokkal. Hosszú, kézzel írt listákkal kezdtem neki a munkának és megpróbáltam kihozni a legjobb eredményt. Úgy gondoltam váltok, mert ez a módszer lassú, pontatlan és elavult.

Legelőször egy olyan bútortervező szoftvert kerestem, amivel minden egyedi és modulrendszerű bútor (legyen az konyhai, nappali, fürdőszobai stb.) megtervezhető, valamint ami azonnal és 100%-os pontossággal adja az élzárással vagy anélkül vett méretekkel a vágáslistát. Itthoni és külföldi szoftvereket is kipróbáltam, végül a PolyBoardot választottam a tervezéshez, mert egy nagyon hatékony rendszer, szerintem a bútortervezés egyik legjobb szoftvere! Visszatérve a lapszabászathoz, a bútorok gyártásakor előkerül a takarékos táblafelosztás, az optimalizálás kérdése. Ide is célszoftver szükséges, belül fejlett matematikai algoritmusokkal, a legapróbb részletekig pedig felkészítve a faipari sajátosságokra. Hosszabb keresés előzte meg itt is a választást, ami végül a PolyBoard testvérére esett. Ez a szoftver az OptiCut.

Az OptiCut szoftvernek jól áttekinthető felhasználói felülete van. Szinte bármilyen bemenő adatot kezel, rendkívül kifinomult optimalizálási algoritmusai és beállítási lehetőségei vannak, többszintű szélezéseket lehet megadni, a leeső darabokat kezeli, majd raktárra veszi, teljeskörűen kezeli a készletet, akár több készletet (raktárat) is. Értékes képessége továbbá, hogy a lapok mellett lécanyagok optimalizálása is lehetséges, a lécvégi szögvágások számításával együtt.

Az optimalizálás során figyelembe tudja venni az adott lapszabászgép-típust, és a CNC-programokat is le tudja generálni. Címkéket (akár vonalkóddal), vágásképeket, komplett dokumentációt nyomtat. Nagyon széles az ismert géptípusok listája: Altendorf, Biesse, Holzmann, HOMAG, TPA, csak néhány a nevek közül, de szabvány DXF fájlt is tud exportálni. Az OptiCut táblaoptimalizáló és a PolyBoard bútortervező között az adatcsere egy kattintással végrehajtható.

Az OptiCut fejlesztése több tíz évre tekint vissza. E cikk írásakor éppen az 5-ös főverziónál tart. Az egy gépre szóló örök licencet már nettó 275 €-tól (~90.000 Ft) lehet megvásárolni, az egyik legnagyobb tudással rendelkező változat 2300 € (~760.000 Ft), ami már rendelkezik a szabászgépekre való CNC-kimenettel is.

A fenti szoftverekről személyesen is érdeklődhetnek, illetve a www.polyboard.hu, valamint a www.opticut.hu weboldalakon találhatnak további részletes tájékoztatást.

A szerző a Pronergon Kft. ügyvezetője, a fenti szoftverek forgalmazója.
info@pronergon.hu
Tel.: +36 20 368 7040

(X)


Kapcsolódó dokumentum:


szoftveres-optimalizalas


Tetszett a cikk?