Paraméterezhetően, magyarul, részletesen

Sokféle bútorkészítési feladat létezik: konyha, nappali, fürdőszoba, előszoba, gyerekszoba, étkező, hálószoba stb., ezen belül típus- és egyedi bútorok. A kézi tervezés kiváltására kerestem egy tervezőprogramot Windows alapon.


Zóna és építőelemei

Hosszú utat jártam végig a vizsgálódás során: a felhozatalban voltak 3D-s rendszerek, alaprendszerre épített szakirányú programok (Inventor, Solid Works, SketchUp, AutoCAD stb.), de egyiket sem találtam számomra megfelelőnek.

Átfogó keresésbe kezdtem, és több nap után találtam rá a PolyBoard bútortervező szoftverre. A megjárt zsákutcák után vegyes hangulatban telepítettem és nyitottam meg. Az első ikonra kattintva megkérdezte a program, hogy mekkora szekrényt szeretnék, melyik korpuszlapokra van szükségem – pont úgy, ahogy mindig is elképzeltem! Nagyon imponáló volt az, hogy nem egy adott elemtárból kell korpuszt választani, hanem szabadon lehet indulni és gyorsan lehet haladni.

A tervezőben bármelyik bútoralkatrésznek meg tudok adni külön anyagot (név/vastagság/jellemzők/ár stb.), illetve tetszőleges élzárást bármelyik élre. Meg lehet adni azt is, hogy két bútorelem egymáshoz képest adott hézaggal vagy átfedéssel kapcsolódjon, tompán, horonnyal vagy csaphornyos kialakítással. A szekrényre kattintva (kijelölve a belső zónát) a jobb klikket használva polcot, ajtót, fiókot, bármilyen szögben álló osztóelemeket el lehet helyezni. Ez igaz az osztásokkal létrejött zónákban is.


Robbantott ábra tételszámozva

Minden parametrikus: ha a hátlap beljebb van, akkor a polc pont addig ér s ha a hátlap helyzetét módosítom, a polc mélysége is automatikusan módosul. A szekrény befoglaló méretét megváltoztatva is minden paraméter megmarad: például az osztóelem, ami középen volt a zónában, az ugyanúgy középen marad, a felülről 150 mm-re betett polc helyzete sem változik.

Minden elemet tovább lehet alakítani: lekerekítés a sarkon, megmunkált, íves élek, nútmarások pl. LED-profilnak – mind csupán gombnyomásra. Duplungolt lapok, furnérozás, döntött oldalfal, tetszőleges alaprajzú szekrény, több irányban szögben álló elemek, sorozatfuratok, sorolhatnám még a meglepetéseket.

A lapok találkozásánál (sarkok, polcok, ajtók, minden laptípus) meg lehet adni az egymáshoz rögzítés szerelvényeit. Korpuszlapok összefúrása, összehúzása, ajtók zsanérozása stb. Minden szerelvényhez meg lehet tervezni a megmunkálásokat is, pl. pánthelyfurat, 35 mm átmérő és 14 mm mélység. A bármikor megjeleníthető, nyomtatható dokumentációban ezek mind megtalálhatóak – az anyagok, szerelvények, megmunkálások és ezek költségei is. Ugyanígy bármikor kérhető vágáslista, amit tetszőlegesen lehet exportálni, élzárt vagy anélküli méretekkel. Tervezés közben folyamatosan lehet követni a költséget, minden egyes módosítás után látszik a változás.


Projekt szerkezeti nézete

Projekt módba kapcsolva, percek alatt elkészülnek a szekrények, pillanatok alatt megvan az elrendezés. Nekem ma egy árajánlati konyha tervezés a PolyBoarddal 1–2 óra. A végén még azt is tartalmazza, hogy hány darab köldökcsap, hány méter élzárás, milyen szerelvények szükségesek, és nem fontos még egyszer hozzányúlni a tervhez miután elfogadták, mert az ajánlatnak készített terv valójában teljesen kész van. Ha a beépített 3D-s látványterven túl egy lakberendezőnek kell leadnom a tervet, akkor rendelkezésre áll 3DS fájlkimenet (pl. Blender, SketchUp stb. programokhoz), vagy 3D DXF kiterjesztés bármilyen gyártási művelethez.

Fontos képessége a PolyBoardnak a CNC postprocesszálás! Szinte bármelyik CNC-gépre el lehet készíteni a megmunkálási fájlokat. Ezután pendrive-ról betöltöm a CNC-gépbe az adatokat és megkapom a készre fúrt, vagy mart, élzárt anyagot. Ma már többnyire így dolgozom.

A következő meglepetés a szabályrendszer! A tervezési paraméterek jelentős részét szabályokban lehet rögzíteni. Szabályok adhatók meg a korpuszkialakításokra, az anyaghasználatra, az élzárások rendszerére, ajtók, fiókok esetén alkalmazott hézagokra, méretekre, sorozatfuratokra, a lapok közötti szerelvényekre. Így a szabályrendszerrel különböző elkészítési módszereket lehet egyes szekrényre vagy egy komplett projektre alkalmazni – mindezt gyorsan. Minden változás azonnal, automatikusan megtörténik. Akár már induláskor kiválasztható, hogy melyik szabályrendszert szeretném követni. Ez egy jól összecsiszolt rendszer.


Költségjegyzékrészlet

A PolyBoard története 23 évre tekint vissza. Több évvel ezelőtt a 6-os verzióval kezdtem ismerkedni, jelenleg a 7-es verzió fut. Folyamatos fejlesztés részeként nemsokára jönnek a dinamikus (befoglaló méreteken alapuló) szerelvényezések, a CNC-kimenethez egyedileg választható szerszámozás és még sok minden.

Mindent egybevetve, a PolyBoard egy professzionális bútortervező rendszer, ami kiegészíthető felsőkategóriás (szintén CNC-képes) lapszabászati optimalizáló programmal is. Kisebb műhelyektől a gyártócentrumokig, széles körben testre szabható (többféle verzió, skálázhatóság).

A demo verzió ingyenesen kipróbálható (gyártási kimenetek nincsenek), de egyeztetés alapján egy szekrény gyártási dokumentációját ingyenesen elkészítjük az érdeklődőknek.

(X)

További információk:
Pronergon Kft.
info@pronergon.hu
Tel.: +36-20/368-7040
http://polyboard.hu


Tetszett a cikk?